Вашингтон вече не бърза да сваля Асад от власт

"Ню Йорк таймс": Няма да има кой да обуздае хаоса и екстремизма
20 яну 2015 09:02, Елка Василева
52
Вашингтон вече не бърза да сваля Асад от власт
Башар Асад. Снимка: Reuters

Подкрепата на Вашингтон за две дипломатически инициативи в Сирия показва, че властите в САЩ изглежда вече не се стремят към възможно най-скорошно отстраняване на Башар Асад от власт, пише в. "Ню Йорк таймс".

Администрацията на американския президент Барак Обама продължава да смята, че устойчивото политическо решение изисква Асад да се оттегли от властта.

Изправени пред военна безизходица, добре въоръжени джихадисти и най-тежката хуманитарна криза в света САЩ тихомълком са решили да последват международните дипломатически усилия, които може да доведат до по-постепенни промени в Сирия, смята изданието.

Още по темата

Други американски действия също карат страните в конфликта да смятат, че според Вашингтон, ако Асад бъде свален, няма да има какво да обуздае хаоса и екстремизма. Американските самолети вече бомбардират екстремистите от Ислямска държава в Сирия редом със сирийските самолети.

Американски представители уверяват Асад, че действията на САЩ не са насочени срещу сирийските войски, пише "Ню Йорк таймс".

САЩ продължават да обучават бунтовниците в Сирия, но вече предимно с цел да се бият срещу Ислямска държава. А сега Вашингтон публично подкрепи инициативи на Русия и на ООН за преговори между воюващите страни и за "замразяване" на боевете на терена.

Западните лидери вече открито говорят за някакво споразумение, което да спре разпадането на Сирия по модела на Ирак и Либия. Това обаче само отчуждава редовите бунтовници от Вашингтон, които смятат, че САЩ търсят възможност да се споразумеят с Асад, подчертава изданието, припомняйки думите на критиците, че Вашингтон просто търси начин да прехвърли сирийския проблем на Русия и Иран - дори с риск да се стигне до засилване на влиянието им.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: САЩСирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като го създадоха, друг ще им го оправя. Простотия!
30
0
 
23
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Вашингтон вече не бърза да сваля Асад от власт"Седнаха на Путиновият,ама късно.Същото ще стане и с Украйна.....
29
0
 
11
 
! Отговори
UFSY преди 9 години
До Днес,Защо ми махнахте коментара? В него няма нищо обидно или сте се припознали?да повторим по смисъл.Шопа в 34 коментар обяснява, че според споделяните от него Демократични ценности на "международната общност" щом не иска да купува петрола на 200 долара, да вкара в граждански безредици и неизброими жертви ред страни, "демократизирайки" ги насила. и хоп петрола на 50...Та, след това изказване, как ли се гледа Шопа в огледалото и вижда ли останало нещо човешко в отражението?
28
10
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Дадозащо трябваше да се съсипват Ирак, Либия, Тунис, Египет, Сирия, а сега и Украйна------------- Защото иначе нефта щеше да ти е по 200 долара, ***.
27
0
 
12
 
! Отговори
UFSY преди 9 години
Ндам, да не би "изключителните" да се оказаха толкова неспособни, че дори с една Сирия и един Асадчо не успяха да се справят?! Я вижте какви резултати имат в Ирак, Либия... ехей!Интересно сега как ли ще обърнат НПО-шките или тя линията стига да е априлската, упс, пардон на "международната общност" винаги е правилна...
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Та значи тъй?Съсипаха Сирия а от там и сумати държави поели бежанците,изби се сумай ти народ,а ся изведнъж не искат да махат Асад.Това си е чист садизъм. На те пък САЩ сас си държава терорист и за тях тва е нормално.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
късно е вече радикалите след 10-на години ще са на вратата на българия
24
0
 
27
 
! Отговори
Дадо преди 9 години
Чудя се на какво основание тези хора/политиците на САЩ/ си присвояват правото да определят кой държавен глава трябва да бъде свален и че някъде няма демокрация и трябва да се бомбардира. Съсипват светски държави и им налагат управление от подкупни бандити.Правилно всички си задаваме въпроса защо трябваше да се съсипват Ирак, Либия, Тунис, Египет, Сирия, а сега и Украйна.Защо налагат фашизоиди?. Ако Европа е съюз на суверенни държави е време да се дистанцира от тази агресивна политика на САЩ.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
samo smenyat taktikata. vidyaha che nemojaha po edin nachin i sega shte opitat po drug. nomera s umryalata lisica.
22
0
 
28
 
! Отговори
razgradski pop преди 9 години
"Ню Йорк таймс": Няма да има кой да обуздае хаоса и екстремизма"...GOOD MORNING...тези американци са наистина бавноразвиващи...
21
0
 
24
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Били размислили.Това Путин го каза още в началото.Там " демокрация" каквато ние разбираме трудно може да се получи.
20
0
 
11
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
Бъди спокоен, отишъл е за баничка и скоро ще те изтрие. А може и да те банва, както прави редовно с нормалните коментиращи.
19
2
 
26
 
! Отговори
Мда преди 9 години
До БМ_21 ГрадМалко съм скептичен относно проумяването и разбирането , то американците са си генетично *** , само виж физиономията на Джим (както каза бочко) Кери.
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма такава дума "демокрация" в арабския свят. Там трябва здрава ръка - диктатура, за да слушкат, иначе се държат като обитатели на джунгла.
17
1
 
20
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
На янките започна да им идва акълът, халелуя!
16
1
 
21
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
Не можах да разбера ,наистина ли след като ос******ха всичко ще оставят на мира Асад и още нещо може ли някой да ми обясни какво значи демокрация?
15
0
 
28
 
! Отговори
КЪСНО преди 9 години
положението е същото - наляха милиарди, за да разпалят конфликта, но скоро ще се чудяк как да се оправят. За огромно съжаление, най-много страдат страни като България - търпим огромни негативни последствия от всички тези конфликти - страхотни икономически загуби, бежанци, престъпност, тероризъм... налагането на Новият световен ред минава през кръв и страдания!!! Дано на някого от нашите пишман политици, някога им се отворят очите /замазани с американска валута/, та сторят малко в "полза Роду
14
1
 
35
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 9 години
Брей дойде им акъла на грингосите най-после! Видяха, че тоя "локум" с демократизацията на арабските страни не минава и страните /Либия, Ирак идр./ потъват в хаос и размирици, където съдия е всеки, който държи в ръцете си "Калашников". Руският президент отдавна им обяснява това и хамериканците вече го проумяват ... по-добре късно отколкото никога ...
13
1
 
32
 
! Отговори
КЪСНО преди 9 години
Както казваше един нашенски умник - "късно е либе за китка"... когато разтурвахте реда и стабилността не само в Сирия, но и в Либия, Тунис, Египет - беше ви добре... трябвало демокрация там, трябвало ценности, трябвало свобода... Пълни глупости и прах в очите. Долнопробна меркантилна, колониална и империалистическа политика. Псевдо-диктаторските режими в тези страни, бяха единствения начин за овладяване на екстремизма и запазване на реда и светския им облик... впрочем, за съжаление, в Украйна
12
1
 
31
 
! Отговори
Ма гУем си бре преди 9 години
До един българин Тези народи не могат да бъдат контролирани освен , чрез строг ред - исторически е доказано , не от мен. Авторитарния режим е най-добрия за контролирането им.Демократичния модел,както се вижда НЕ РАБОТИ там.Ценностната им система е много по-различна от нашата (то не,че ние сме за демокрация,но това е друг въпрос и си е лично мое мнение).Като "освободиха" Либия от злия Кадафи по-добре ли стана или Ирак ?Ами случващото се в Украйна?Ами ако се надигнат и др.бивши сателити на СССР