Оцеляла от Аушвиц за злото на нацизма

Спомените на 90-годишната Грета Ферушич
25 яну 2015 18:57, Александър Попов
69
Оцеляла от Аушвиц за злото на нацизма
Снимка: Reuters

Грета Винфелд Ферушич трябвало да извиква номера А9233 на полски в продължение на 10 месеца при сутрешните проверки в нацисткия лагер на смъртта Аушвиц. За последно тя направила това малко преди Червената армия да пристигне на 27 януари 1945 година и да освободи измършавелите затворници.

Тази седмица по целия свят ще има възпоменателни прояви по повод този мъчителен момент в историята, предаде Асошиейтед прес.

"Да оцелееш физически е по-лесното", посочва 90-годишната Ферушич в интервю за АП, седнала във всекидневната на дома си в Сараево. Тя си спомня как оцеляла от лагера, където 1,1 милиона евреи като нея били убити.

"Най-важното бе да не полудееш. Можеш да поработиш над това. Все си повтарях: Ще оцелея, ще оцелея", разказва Грета.

Ферушич била на 19, когато през април 1941 г. тя, родителите й, двете й лели и чичо й, били изкарани от домовете им в Нови Сад и били качени на товарен влак.

Доктор Йозеф Менгеле, известен още като Ангела на смъртта, лично я отделил от майка й. Тогава тя за последен път видяла семейството си.

Оцеляла благодарение на желанието на нацистите да прикрият геноцида си с настъпването на съветските войски. Германските войници разрушили крематориумите през ноември 1944 година. Това било като спасително въже за Ферушич, която през декември казала на ръководството на лагера, че е болна.

"Преди ноември, ако някой признаеше, че е болен, имаше само едно място, на което пращаха", каза тя, имайки предвид крематориумите. Германските власти обаче превърнали казармите до разрушения крематориум в болница.

Три дни преди освобождението на хоспитализираните затворници им казали, че който може да ходи, трябва да тръгва към влак, чакащ за евакуация на запад. Ферушич не се подчинила и убедила и други да го сторят. Повечето от изпълнилите заповедта, се озовали в лагера Берген-Белзен в Германия, отбелязва АП.

Червената армия хранела оцелелите бавно, защото твърде много храна, както обяснили, щяла да ги убие. Ферушич обаче не могла да се сдържи и яла "цял ден и цяла нощ".

Тежала само 33 килограма, когато руснаците за пръв път я измерили, но вече била наддала до 43 килограма три седмици по-късно, когато трябвало да се вози върху покрива на влак при дългото пътуване към дома. Надявала се да намери някой жив роднина, който да я чака, но всички били загинали в Холокоста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: Аушвиц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Холокостът продукт на холивудската индустрия, еврейските лъжи и алчност, всъщност показва и предела на еврейското творчество, - жалък! "Злодействата" на този холокост не вървят в никакво сравнение с ежедневните злодейства на евреите срещу хората!
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези,които слагат минуси на ,,морски"да бяха видяли избитите oт украинските фашисти ЦЯЛ автобус с деца.Гледката беше ужас.По нашите телевизии не го показват,показват само силиконки и пишман анализатори,които плюят Русия и хвалят САЩ.
30
10
 
11
 
! Отговори
морски преди 9 години
Ми то в Украйна в момента е същия фашизъм,киевските укропи трепят без съд и присъда.
29
8
 
10
 
! Отговори
Пъзел преди 9 години
Ако всичко си е вървяло както трябва сега нямаше да се стрхуваме от isis джихадисти и т.н.Ама, НА! Хитлер ви бил виновен. хАмериканците за 2 войни избиха повече хора от колкото Хитлер ...
28
13
 
20
 
! Отговори
Холокоста е мит преди 9 години
Пълна измислица е целия разказ
27
12
 
1
 
! Отговори
защо е прав! преди 9 години
До ИсторияМдаа, прав е "защо"! Ние българиоте не сме спасили евреите,а сме изпратили 15 000 от тях съвсем съсзнатевлно на заколение в Германия. И сме щяли да изпратим и останалите евреи в България на германците, ако войната на източния фронт не се беше обърнала. На практика с наше съучастие, на нашата армия и политици тогава са избити тези 15 000 евреи.Няма се изненадам, ако евреите махнат благодарствения паметник в Израел. Щото ние ги излъгахме, че сме ги спасили,а това не е така.
26
2
 
5
 
! Отговори
глупак преди 9 години
Глупаците, като теб ге имало винаги в историята.
25
21
 
8
 
! Отговори
валенка преди 9 години
Руския и германския фашизъм са адекватни, насилие, смърт и простотия
24
26
 
29
 
! Отговори
SchutzStaffel преди 9 години
Голяма работа като е пристигнала пияната червена армия и е освободила някви *** от някакъв санаториум. Ако нацистите бяха спечелили войната първо света щеше да е много, много по-добро и развито място, и второ- конкретно България щеше да е доста облагодетелствана, в пъти по-развита и разцъфтяваща. А сега ни тормозят еврейските лихвари и така са ни надупили, че не смеем да вдигнем глава даже. Сиктир на такава победа, по-добре да не беше ставала!
23
6
 
0
 
! Отговори
mango sas golemia преди 9 години
@ gitler da go duhash mojesh li mrasen komunist fashit balkanski divak
22
2
 
4
 
! Отговори
История преди 9 години
До защо? Има леко разминаване в термините - употребено е понятието Български евреи за граждани с гражданство съответно в Кралство Югославия и Кралство Гърция. Тоест чисто формално става въпрос за поданници несчитащи себе си за българи. Това че се намират в окупирани територии не променя тяхната самоопределеност.
21
11
 
22
 
! Отговори
българин преди 9 години
Съжалявам,че ние Българите в България сме спасили такива плазмодии ,да ВИ бяхме пратили още такива при вас да си отядете ,дори о под вагона *** неблагодарници
20
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никое човешко създание не заслужава това което се е случило но евреите не са хора !
19
9
 
31
 
! Отговори
ivan преди 9 години
Нито едно животно не е способно на такова "зверство" , на каквото е способен evreina
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
balgaria v momenta e sashtia konclager blagodarenie na sorosci rotshildovci rokfelerovci ,taka che sledvashtia pat za evreite vs.prez komina do krak i da ne mi se jalvat .tartei.
17
14
 
30
 
! Отговори
Коко преди 9 години
За щастите има интернет и всеки може да чете надявам се . Не са загинали повече от 100 000 еврей и то бройката е заедно със загиналите във военни действия.Цялата истина се крие и преувеличава за да може да се вталпи на хората колко са онеправдани еврейте.Всичко е лъжа просто няма вече кой да има вярва .
16
2
 
17
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Парадокс: И Първата и Втората войни са предизвикани от богатите банкери, жадуващи да станат още побогати. И наймного плачат техните родственици и с основание.Всички други народи/особено тези от бившата СССР/ нямат право да се жалват! И найвече след Втората война. Да се чуди човек и да се мае! Че евреите са благословен народ така пише в Библията. Но те сами са се прокълнали когато са разпъвали Христос крещейки пред Пилат: " Нека кръвта му да бъде върху нас и нашите деца"
15
6
 
11
 
! Отговори
до защо преди 9 години
Българските евреи ги спаси Дънов. Ходили са при него и са оставили скъпоценности, върнати им по опис. Учителят праща Лулчев при царя и така депортацията им е спряна. Защо нцв е послушал Дънов? Защото той му е спасил живота два пъти предупреждавайки го за атентати срещу него. Вземете поне прочетете накоя негова книга, а не да осъждате България, затова, че дедите ви са били спасени. Може пък вътре в тази книга да откриете този когото чакате толкова време.
14
28
 
3
 
! Отговори
защо? преди 9 години
Адолф Хайнц Бекерле, германски посланик в София (1941-1944), при разпит през Март 1945, той признава, че по заповед на Химлер, и със съдействието на цар Борис 3-ти, за времето до Септември 1944, нацистката власт в България е депортирала от Македония и Тракия между 14 000 и 15 000 български евреи към концлагерите в Полша и Германия! Защо тези евреи не са били спасени? Защото са нямали български паспорти ли? Евреите от Македония и Тракия по ли са малоценни от тези с българско гражданство?
13
4
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човек като чете написаното за втората световна война, остава с впечатлението, че е имало масово избиване на евреи и войната е била срещу тях!!! Нито дума за милионите избити японци, австралийци, американци, англичани, германци и най вече руснаци! Загиналите са над 73 милиона!!!! А така наречения Холокост е със силно преувеличени цифри и доста спорна истина. Но всеки, който се осмели да го каже става планетарен престъпник!!!!