Гърция след вота и финансовите пазари – сега накъде?

Повишиха се страховете за нова финансова криза в еврозоната
26 яну 2015 19:01,
209
Гърция след вота и финансовите пазари – сега накъде?
Снимка: Reuters

След пет години постоянно спъвани опити за някакви реформи гърците окончателно решиха, че не им се занимава. На изборите в неделя мнозинството от тях избра популистката крайнолява партия СИРИЗА. Дали нейният водач Алексис Ципрас ще бъде човекът, който в крайна сметка ще изкара Гърция от еврозоната, пита се „Уолстрийт джърнъл“.

След като спечели убедителна победа на изборите и подписа коалиционно споразумение с малката дясноцентристка партия „Независими гърци“, приоритетите на Ципрас сега са предоговаряне на условията на гръцкия дълг с тройката - Европейски съюз (ЕС), Международен валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ). Възможността Гърция да бъде принудена да напусне еврозоната става реална.

Пазарите изобщо не харесват несигурността – еврото падна под 1,11 долара тази сутрин, преди да се възстанови, но реакциите от понеделник сутринта са заглушени и борсите показват добро представяне. Гръцките акции, особено банковите, понасят загуби, но като цяло бизнесът си продължава както обикновено. Пазарните участници успокоиха страховете от заразяване.

Още по темата

Най-добрият сценарий за Гърция според професора по политически науки в университета Йейл Статис Калияс е Ципрас да „даде няколко моркова“, подписвайки ново споразумение за спасение на страната под друго име „и да накара партията си да го одобри“. Според Калияс този вариант е малко вероятен и при него Ципрас „ще се преоткрие като социалдемократ, ще реформира гръцката държава и ще доминира гръцката политика в следващите 10-15 години“, пише „Блумбърг“.

При 99,82% преброени гласове СИРИЗА, което е съкращение за Коалиция на радикалната левица, взе 36,3% от гласовете. СИРИЗА спечели 149 места, „Нова Демокрация“ – 76, Златна зора – 17, То Потами – 16, Комунистическата партия (ККЕ) – 15 и „Независимите гърци“ - 13.

На СИРИЗА не ѝ достигнаха само 2 места за абсолютно мнозинство. Водачите на по-малките партии показаха готовността си да подкрепят Ципрас при формирането на новото правителство. Панок Каменос, който ръководи противопоставяща се на мерките за спасение на страната партия „Независими гърци“, заяви, че ще осигури стабилността и ще подкрепи политическата промяна в Гърция преди изборите.

Ставрос Теодоракис, водачът на партията То Потами (Реката), формирана миналата година центристка партия, заяви че страната трябва да избегне нови предсрочни избори. Той заяви, че няма да подкрепи коалиция, която включва антиевропейски сили.

Според Калияс най-възможният вариант е Ципрас да „успее да събере коалиция, която да работи заедно, може би възползвайки се от подобрените изгледи пред икономиката“. Ако Ципрас се опита да постигне компромис, партията му може да се разцепи. Това означава, че той ще трябва да търси подкрепа от други политици, за да запази поста си, заяви Калияс в имейл до „Блумбърг“ преди изборите.

В победната си реч в неделя вечерта Ципрас заяви, че Гърция „обръща страницата“ и „оставя зад себе си политиката на ограничения“, както и епохата на т.нар тройка. Коментарите му подготвиха почвата за трудни преговори между новото гръцко правителство и кредиторите му, заяви Дейвид Шнауц, стратег в нюйоркската Commerzbank. В същото време Ципрас заяви, че не иска „катастрофален сблъсък“ с партньорите на Гърция от еврозоната.

Новият гръцки лидер може да открие по трудния начин, че „преговорите с ЕС не са парада на любовта, който той очаква“, заяви Калияс. Дори и Ципрас да успее да постигне сделка, която да го спаси, не е сигурно, че партията му ще го последва.

В най-лошият случай Ципрас ще „се стреми към никакъв компромис насред призиви за националната чест“, заяви Калияс. Професорът от Йейл нарича това сценарий „Кирхнер“ по името на президента на аржентина Кристина Кирхнер. В този случай Ципрас „ще успее да постигне икономическо бедствие след въвеждане на Grexit и ще възвести радикален популистки режим“.

Пазарите в Европа се справят доста добре в понеделник, както бихме очаквали да направят в по-спокоен ден. Това изобщо не е отзвукът, от който мнозина се безпокояха, но драмата може да дойде в някое от следващите действия на пиесата. Победата на СИРИЗА бе включена в изчисленията и докато ефектът от победата ѝ бе подценен от мнозина, самата победа изглеждаше сигурна.

Един поглед върху цялостната картина на пазарите днес е, че количествените улеснения ги успокоиха, за добро или лошо. Това също така предоставя подтик за Ципрас да седне на масата за преговори с Европа и в това отношение може да е по-голяма победа, отколкото президентът на ЕЦБ Марио Драги можеше да се надява.

Главният икономист за еврозоната на  Pantheon Macroeconomics Клаус Вистесен смята, че въпреки заемането на поза, Гърция все още се нуждае от облекчение на дълга и общото съотношение на дълг към брутен вътрешен продукт (БВП) продължава да расте. Тази ситуация не може да бъде променена в близко бъдеще нито от местно количествено улеснение, нито от икономически ръст.

„Президентът на ЕЦБ Марио Драги остави вратата отворена за закупуване на гръцки облигации миналата седмица, като отбеляза, че очаква ЕЦБ да започне изкупуването на държавни ценни книжа в Гърция от юли, очаквайки сделка с Тройката. Това предлага сериозен подтик  за преговори на базата на останалата част от еврозоната. Основният случай остава това дали СИРИЗА ще затрудни живота на тройката, но в същото време рискът от Grexit остана нисък, дори и ако СИРИЗА успее да формира самостоятелно правителство без други партии“.

Погледът на управляващия директор на Deutsche Bank Ник Лоусън за очаквания ефект от победата на СИРИЗА върху антиевропейските партии на континента:

„СИРИЗА не иска Grexit, но те искат да имат своята торта и да я изядат. Дали това ще помогне да се повиши активността на другите радикални европейски партии? Подемос води в проучванията в Испания. Не очакваме UKIP да спечели много повече места, но това може да се промени с отварянето на някои маргинални надпревари и скорошните избори показаха, че те ще намалят подкрепата и за Консервативната, и за Лейбъристката партия“.

Елза Лигнос, старши валутен стратег в RBC Capital Markets, смята, че много ще зависи от реториката на новото гръцко правителство и останалата част на Европа.

„Очакваме еврото да спадне още, когато стане ясно колко са раздалечени двете позиции и колко трудно ще е постигането на компромис. Победата на СИРИЗА е отразена в местните активи (гръцките акции например не се повишиха толкова при обявеното в четвъртък от ЕЦБ започване на количествени улеснения, при което европейските акции поскъпнаха). Все още смятаме, че Гърция ще остане в еврозоната. Но както и през 2012 г. ние очакваме съмненията на пазара да се повишат през 2015 г.  и че те в момента са подценени. Колкото повече се приближаваме до деня на истината (първото изплащане на книжа от ЕЦБ на 20 юни), ние смятаме, че политическата полза за еврото се очаква да нарасне, което може да доведе двойката EUR/USD с още 5%-10% надолу“.

Роб Бърнет, инвестиционен директор и мениджър на Neptune European Opportunities Fund, заяви, че СИРИЗА няма желание да предизвиква още сътресения в Гърция, която вече изпита спад от 30% на БВП.

„Алексис Ципрас идва на власт, като Гърция отчете първия ръст на БВП от 7 години. Ципрас е наясно, че има огромната възможност да обере лаврите от подобрението на икономиката. Очакваме преговорите на СИРИЗА с тройката, състояща се от ЕЦБ, Европейската комисия и МВФ, да бъдат трудни, но всички страни имат полза от постигането на спасяващ имиджа им компромис“.

Има по-малко от 10% шанс Гърция да напусне еврозоната през 2015 г., въпреки победата на СИРИЗА, твърдят икономисти от UBS. Икономистите отбелязват, че позицията на СИРИЗА се е изместила леко към центъра, въпреки че остава на мнение за преразглеждане на нивото на дълг.

ЕЦБ заяви, че ще продължи да осигурява ликвидност на Гърция през март само след успешно споразумение между Гърция и тройката. ЕЦБ също така заяви, че може да започне да изкупува гръцки правителствени облигации според програмата за количествени улеснения от юни, ако условията ѝ са приети. При това положение UBS очаква Гърция да постигне споразумение с тройката, преди да изтече срока на основните книжа през юли и август, въпреки че всяко облекчаване на дълга най-вероятно ще бъде „умерено“.

Има и голям лагер на анализатори, които смятат, че пазарите ще успеят да се справят. Сред тях е Ник Колас, главен пазарен анализатор в Convergex:

“Европейските банки имаха достатъчно време и предупреждения, за да се изтеглят от гръцката икономика, така че няма да има прекалено голям ефект върху европейската банкова система. Все още има рефлективна мускулна памет за миналата финансова криза. Винаги ще има страхове, че не знаем откъде ще дойде следващата финансова криза. Неумел изход от еврото създава притеснение, че волатилността може да породи финансова криза. Аз мисля, че акциите са повече фокусирани върху срещата на Федералния резерв на САЩ в четвъртък“.

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
0
 
! Отговори
ARHANGELOS преди 9 години
Момчета и момичета, преди години един гръцки професор ми каза - "Когато Господ създал гърците, евреите плакали 3 дни и 3 нощи", тоест - по-големи тарикати и далавераджии са и от евреите.
105
2
 
2
 
! Отговори
selu преди 9 години
До Анонименпопитали радио ереван какво ще купуват най много от сега нататък гърците и радиото отговорило куфари и кашони и за какво ще ги ползуват 1 да си складират рублите и драхмите че банките не ги приемат или да се изнасят наннякъде
104
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната немска офанзива в европа се проваля.Ха да видим сега какво ще става.Трябва да има някаква промяна,така не може да се продължава вече.
103
3
 
3
 
! Отговори
Ципрас преди 9 години
за Гърция не знам какви ще ги свършат най вероятно като кучето на нивата НО за България вече направиха Доста добро като изгониха гръцкия бизнес на сам
102
1
 
2
 
! Отговори
Софийски плъх преди 9 години
Ах колко им завиждаме само на маляките че и ние не може да си изберем комунисти и да се праим че работим после по цял ден....
101
2
 
0
 
! Отговори
Анормален преди 9 години
Ам ако обращат фалшиви рубли в $ би трябвало да подкопават $ анонимни ми икономически генийчо,еврото го дърпат на доло за да може да се изнася всепак нешщичко от ЕС щото с високо евро никой освен Руснаците не копуваше ,сега Руснаците са в ембарго с ЕС и се изнася за САЩ,Арабите,Турците и китай основно....А Гърция е страна със затихващи функции след приемането на Бг и Харватска в ЕС
100
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гръцките лентяи и потомствени мързели взеха властта. Както се казва днес С(и)РИЗА утре със сигурност без РИЗА.
99
2
 
0
 
! Отговори
Соте преди 9 години
Казва се храни куче да те лае,преди плана Маршал преди ЕС Гърците идвали да просят хляб по Българската граница.
98
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москва отвръща на удара.Чрез Троянския си Кон Гърция и чрез обръщането на фалшивите си рубли в долари, искат да подкопаят еврото. И с това целия ЕС
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Под кривата круша
96
3
 
11
 
! Отговори
Никой преди 9 години
С мързел и тарикатлък до никъде не се стига !Гърчолята са в батака до шия !!!
95
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До хаххубаво обичат но БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА а *** Шаломович е Евреин и парите не ги раздава лесно А Китаеца бачка не му трябват *** като гърците
94
2
 
3
 
! Отговори
23 преди 9 години
До sopolТи през 80-те ли си роден, че помниш само мутри? Една силна полиция и армия ги разчиства тия мутрички за 24 часа!
93
9
 
8
 
! Отговори
хах преди 9 години
Явно още не схващате, а? Гърците обичат живота и ще си го живеят така, както им е кеф. Затова си избраха Ципрас. Ама щяло криза да има. Аре, бе! Сигурни ли сте? Ами Путин и Евразийския сьюз? Хайде да не бързате с погребването на Гърция, защото тая държава съществува от древността.
92
5
 
2
 
! Отговори
мазен Грък преди 9 години
До *** нацияруснака е бил роб на Татарина 250 години На Викингите над 600 НА Полша 30 независими са по малко от 300 а за гърците да не говорим 800 на римляните и 450 на турците а че и наш 1941-44 не ги хвали
91
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Достатъчно е Ципрас да върне драхмата и тогава вече гърците ще видят кон боб яде ли. Такава хиперинфлация ще ги удари, че за няколко месеца спестяванията и доходите им ще отидат на кино, а Ципрас и другите комунистически клоуни ще се чудат как най-бързо и безболезнено да се изнесат.
90
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам колко *** трябва да си, за да смяташ, че със сърдене и цупене можеш да станеш много богат. Гърците ще си научат урока по много трудния начин явно. До сега беше рецесия, от сега нататък със Сириза ги чака мизерия.
89
2
 
6
 
! Отговори
sopol преди 9 години
аз пък се чудя какво се радвате, че европейския съюз се разпада. все едно преди това сме били по добре и ЕС ни ограбил и насилил. направо не мога да дочакам да изживея 90 те втори път. мутри, руска мафия хиперинфлация, приватизация и бонови книжки. не мога и да се начудя защо искате путин да бъде свален от власт. все едно преди него е имало от калининград до камчатка магистрали, скоростни влакове, демокрация и фейсбук в най *** деревния.
88
5
 
12
 
! Отговори
Касиер преди 9 години
Ще връщат с разрочено плащане за 100 г., казаха вече немските специалисти, за да не би ЕСто да си загуби авторитета, ха, ха смех. А нови заеми ще вземат от Китай и Русия (газ). Това е началото, после Португалия, Испания и тнт. ЕС гудбай!
87
3
 
9
 
! Отговори
sopol преди 9 години
абе вие чувате ли се какво приказвате, че те ако не върнат дълга всички ще спрат да плащат. тогава или минаваме на чушки за домати или към социализъма, на всички по равно