Гърция все още е обречена, пише британският печат

Европа не може да се съгласи да отпише дълга на Гърция
27 яну 2015 09:03, Елка Василева
90
Гърция все още е обречена, пише британският печат
Алексис Ципрас. Снимка: Reuters

Гръцките радикали опитаха да преначертаят политическата карта на Европа, формирайки коалиционно правителство между лява и дясна партия, обединени единствено от желанието да се опълчат на финансовото статукво в Европа и да отхвърлят ограниченията на затегнатите колани, пише в. "Гардиън".

Лидерът на коалицията Алексис Ципрас и неговата партия СИРИЗА обещаха да заменят програмите за строга финансова дисциплина, наложени от международните кредитори, с политики, насочени към подпомагане на тази част от населението, която живее в бедност. Финансовите министри от еврозоната отговориха предпазливо, признавайки новите политически реалности в Гърция и предложиха преговори, но отхвърлиха директно отписване на дълга, за каквото настоява Ципрас, допълни "Гардиън".

Още по темата

Не бързайте да празнувате: Гърция все още е обречена, предупреждава британското издание "Дейли телеграф". Има само три възможни изхода от конфронтацията, която Ципрас обещава с омразната "Тройка" (ЕС, МВФ и ЕЦБ). Единият вариант е Ципрас да направи компромис, да смекчи исканията си за опрощаване на дълга и да склони да изпълни наложената от ЕС структурна реформа.

Вторият вариант е да отстоява позицията си, да постави Гърция пред невъзможност да изпълнява задълженията си и да тръгне по пътя на излизане от еврозоната. Третият вариант е Берлин и Брюксел да признаят поражението си и да склонят на повсеместна програма за опрощаване на дългове в Европа и отказ от "жестоките" строги икономии от последните пет години. Едва ли има нужда да казваме, че третият сценарий е най-малко вероятен, пише в. "Дейли телеграф".

Европа не може да се съгласи да отпише дълга на Гърция - перспективата за дефолт ще уплаши пазарите и ще увеличи опасността от нова криза, категоричен е в. "Файненшъл таймс".

За съжаление отписване на гръцкия дълг ще причини повече проблеми на Европа, отколкото ще реши. Това би имало три основни негативни ефекта. Първо, ще предизвика ответна политическа реакция в Северна Европа, което ще засили позициите на крайнодесните и националистически партии. Второ, ще легитимира крайнолевите и антикапиталистически партии в Южна Европа и ще започне натиск за опрощаване на други дългове, както и за повече социални харчове, което ще доведе до срив в пазарното доверие. Трето, сриване на доверието между членовете на ЕС, каквото ще последва след евентуална невъзможност Гърция да обслужва дълга си, ще направи много по-трудно запазването на целостта на ЕС, посочи "Файненшъл таймс".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не гръцкото общество а олигархията е опоскала тия кредити и е редно тя да си ги върне обратно. Кредиторите да се насочат не към бюджета на Гърция а да съдят олигарсите им. А нашите олигарси да не звилят на ББ да им тегли бюджетни кредити, а да си теглат сами кредит. Така е чество и почтено. Другото е измамна схема, която трябва да се спре. По света и у нас.
66
0
 
1
 
! Отговори
80 преди 9 години
Искам да попитам сего от боковия 8 милиарден кредите колко се пада на всеки българин, че да си купя кюфтета и да ти ги набутам в простата глава :-)
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кАКВО ИЗЛИЗА, ЧЕ Гърция е била обречена още преди Сириза да спечели. Комунистите ли пак са виновни нещастна тролскосорска ***?
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРЕДИ ДА ИСКАТ ОПРОЩАВАНЕ НА ДЪЛГА, ГЪРЦИТЕ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА НАПУСНАТ ЕВРОЗОНАТА, ЕДИН ПЪТ НАПУСНАЛИ ,НЯМА КАК И ДА ГИ ВЪРНАТ ! АЗ ВИ ОБЯСНИХ ИЗМАМАТА НА ЕС? НА СЕДМИЦА ПЕЧАЛБАТА ОТ ЛОТАРИЯТА ЕВРОМИЛИОН ВЪЗЛИЗА НА МИЛИЯРДИ, ТАКА ИЗТОЧВАТ ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЕС И ПОСЛЕ ИМ ДАВАТ ПАРИ НАЗАЕМ И ТАКА ГИ ПОРОБВАТ! ТОВА Е ПЛАН НА ОПРЕДЕЛЕНИ КРЪГОВЕ В КОИТО УЧАСТВАТ: АМЕРИКА,АНГЛИЯ,ЕВРЕИТЕ И ГЕРМАНИЯ !
63
1
 
4
 
! Отговори
евреин от европа преди 9 години
Нали и евреина е ревал, когато се е родил гърка ! Големи скръндзи, га ядоа кифтета ни реваа а сега реват! Я помислете колко банки в България са гръцки 35 % Откъде взеха пари за тази експанзия у нас. Искаха да ни заробят/?!/, да да ама не , има много да връщат !Както казал беше някой преди в поста "Кръв повръщат, пари не връщат! Плет гние, борч не гние ! Калимера!<body><!--StartFragment--><span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: Tahoma; font-size: x-large; fo
62
1
 
0
 
! Отговори
до 78 преди 9 години
Ти да слушаш, защото както каза нашия вожд...ако не слушаме ще станем, като Гърция..............а ние тъжно припяваме...де късмет, де късмет, де късмет............
61
3
 
5
 
! Отговори
еврозоната преди 9 години
На Гърция акъл ще дават, хърби! Вижте Бг на какво прилича и накъде отива, първо! В Гърция пенсии по 80 еврос и заплати по 120 еврос няма и няма да има! А тук са масови.и още дълго ще бъдат такива.Айде влезте в еврозоната хърби...
60
1
 
22
 
! Отговори
политолог преди 9 години
В Гърция няма комунист , няма демократ, няма фашист . Всички са единни когато трябва да крадат пари независимо от къде и от кой . Всички партии са се изредили да управляват и резултата е един и същ . Заеми, узо и сиртаки това е . Сега някаква си крайно лява щяла да оправи положението , ама тя не говори за работа и икономика а пак за заеми , но без да връща . Да ама не . Баламите измряха .
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво излиза,че взели пари на заем и не искат да ги връщат,понеже искали да живеят охолно.И избрали един,който им го обещал.Ами сега той да връща парите и гърците да живеят сиртаки.Другото е Българи,Румънци,Чехи......,които нямаме техния живот
58
3
 
7
 
! Отговори
1евро=3000 драхми преди 9 години
ако излязат по зле ще стане по не 50г ще са в мизерия
57
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Балона на тоя психясал грък скоро ще гръмне, както всички глупости, които Волен говори преди избори.Не трябват думи, а дела! ОПРОСТЕН ЗАЕМ НЯМА при нормални условия, а в Гърция няма нито война нито нищо.Повече пари се взима, КОГАТО СЕ ИЗКАРВАТ - продукция - гърците освен да увеличат капацитета си на пиене и ядене друго немогат, така че заплатите дори надолу трябва да им вървят.Пенсийте, както е писано по-долу сами са лъгали за над 60 000 човека, че дават пенсии, а те са мъртви. КРАДИ КРАДИ...
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А пък и тия 320 млрд. не са се разтворили във въздуха. Имаше един списък Лагард, ако не ме лъже паметта около 2000 гърци имали укрити от данъци над 200 млрд. в швейцарски банки.
55
10
 
10
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
НИЕ ЩЕ СИ ОСТАНЕМ ПОСЛЕДНИ, ЗАЩОТО МНОГО ОБИЧАМЕ САЩ И МЕРКЕЛ. ТА НАЛИ ДОСТА ОТ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ УСПЯХА ДА ПОДОБРЯТ БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО СИ ПО ТОВА ВРЕМЕ. А НАРОДА КУЧЕТА ГО ЯЛИ ТЕ СА ПРОСТИ И СМИРЕНИ КАТО ОВЧИЦИ. СКОРО НЯМА ДА СЕ НАДИГНЕ С ТАЗИ ОВЧА ПСИХИКА. ЖАЛКО МНОГО ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРИНА.
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някога Западът колонизираше света с окупиране, сега го прави чрез Световната ванка и други институции. Дават им пари и после няма отърване. Няма народ, който ще успее да си върне дълговете и това е целта. Но все повече народи виждат какво се случва и надигат глава. Положението и у нас е същото. Ставаме все по-зле. Не случайно и унгарците правят отчаяни опити да се измъкнат.
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КрайВ същото време, не че не могат да си посрещат задълженията, а не искат да се ограничават и лишават. Гърция е доста богата държава, туристически бизнес за стотици милиарди, най - голям търговски флот в света, а колко милиардери има не е истина.
52
1
 
22
 
! Отговори
Край преди 9 години
Средния Ханс ако види как добре си живее средния Йоргос с паричките от ЕС, ще окопира Гърция и ще я направи протекторат на ЕС и ще задължи гърците да осигуряват безплатни почивки на европейците за 70 години напред. Гърците имат магистрали по които минава една кола на 20 минути, а преди Атина 100 км. от магистралата са осветени като слънце. Лесни пари са харчени там десетилетия. Сега кръв повръщат пари не връщат.
51
1
 
31
 
! Отговори
не е баш така преди 9 години
Само ще си позволя да ви напомня една новина от преди 1 - 2 години. Гръцки пенсионен фонд преустановил плащането на пенсии на 63 500 починали, а 8 млрд. били източени ЗА ГОДИНИ, не за 1-2 дена. Това как си го представяте, може ли да стане без знанието и мълчаливото съгласие на властите. Това е било публична тайна, дори държавна политика, милиони са знаели за това, но за го имали като келепир, а не за престъпление, каквото всъщност Е ! Един бог знае какви още магарии са правили за милиарди.
50
26
 
7
 
! Отговори
Радикално и ... преди 9 години
... безумно е, Западът да очаква, Гърция да му изплати дългове, равни на 175% от Брутния Вътрешен Продукт (БВП)! Япония има от 20 години планини от дългове, равни на 250% от БВП, и влиза от една рецесия в друга.Трябва дълговете да се опростят, за да може икономиката да расте и хората да живеят достойно.
49
15
 
27
 
! Отговори
!@# преди 9 години
Ние се намираме в почти същата схема като Гърция, с тази разлика, че сме по-назад във времето. Те се присъединиха към ЕС 26 години преди нас. Работата е в това, че след световната финансова криза трябва някой да обере негативите и най-удобни са по-бедните като Гърция, Португалия и т.н. Не се заблуждавайте, че ЕС е създаден за благото на всички. Напротив! В този съюз има едни, които определят политиката на други и разбира се всичко е в полза на по-развитите икономики за сметка на по-слабите...
48
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците ще се оправят! Я сега кажете какви ги върши Боко, че нищо не се чува тези дни?