Путин: Руският народ изнесе на плещите си борбата с нацизма

Европа почита 70-ата годишнина от освобождението на Аушвиц
Обновена: 27 яну 2015 16:03 | 27 яну 2015 15:58, Елка Василева
223
Путин: Руският народ изнесе на плещите си борбата с нацизма
Снимка: Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че руският народ е изнесъл основната тежест в борбата с нацизма. Това заяви руският държавен глава на проява по повод 70-ата годишнина от освобождението на концлагера Аушвиц в Еврейския музей в Москва, предаде РИА Новости.

„Естествено, руският народ изнесе на плещите си основната тежест в борбата с нацизма. 70% от всички бойци от Червената армия, офицерите, са руски хора. И основните жертви пред олтара на Победата принесе руският народ“, подчерта Путин.

Заедно с това по думите на руския президент огромен принос за победата имат над 500 000 съветски евреи, воювали в Червената армия.

Руският лидер призова световната общност да не допусне повторение на Холокоста.

Путин нарече безнравствени опитите за пренаписване и изопачаване на историята. „Често зад подобни опити стои желанието да се скрие собственият позор, позорът на малодушието, лицемерието и предателството, да се оправдае прякото или косвено мълчаливо помагачество на нацистите“, каза Путин.

В речта си руският президент засегна и настоящата ситуация в Украйна. „Всички добре знаем колко опасни и разрушителни са двойните стандарти, равнодушието и безразличието към чуждата съдба. (…) Като например в случая с настоящата трагедия в Югоизточна Украйна, където в продължение на много месеци мирното население на Донбас бива хладнокръвно разстрелвано“, посочи Путин.

Европа почита днес 70-ата годишнина от освобождението на концлагера Аушвиц от Съветската армия. Германският президент Йоахим Гаук произнесе реч пред депутати и оцелели от Холокоста в Бундестага, предаде БНР.

„Няма германска идентичност без спомените за Аушвиц. Споменът за Холокоста принадлежи към историята на тази страна и трябва да бъде пазен от всички граждани, които живеят в нея. Да не се забравя Холокоста, означава да се предпазва човечеството от нови подобни зверства. В тази страна ние всеки ден минаваме покрай къщи, от които са депортирани евреи, живеем в Германия, в която е било планирано и организирано тяхното унищожение. Затова отговорността ни към миналото е по-голяма, както е по-голяма и отговорността към настоящето и бъдещето“, каза Гаук.

Думите на Гаук бяха отправени към 81% от германските граждани, които според последните проучвания не желаят повече да се занимават с темата за изтреблението на евреите.

Скандал избухна между Полша и Русия, след като Путин не отиде на честването, защото не получил покана. Властите във Варшава изрично посочиха, че не са отправяли специални покани към нито един политик, а присъствието им там е тяхно лично решение.

В полския град Освиенцим започнаха възпоменателните церемонии по случай 70-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау. В тях ще участват оцелели от концлагера представители на над 40 държави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
2
 
0
 
! Отговори
Ганя Балкански преди 9 години
Че руският народ е от, основно пострадалите, така е. Но пък, че е основният фактор, малко се е увлякъл Владимир-Владимирович.
155
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
путин не казва, че заслугата за победата във ВСВ е на съветските хора (украинци, руснаци, беларусци, чукчи, чеченци, грузинци, арменци и т.н.) , а говори за "руския народ" което е гнусна лъжа
154
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все се чудя защо всички поляците убити през ВСВ от 1939 до 1945 се пишат на сметката на Хитлер при положение, че сталин е избил поне няколко милиона. Още повече, че ссср не е обявявал война на Полша и всички избити поляци са били третирани като контрареволюционери и ликвидирани по бързата процедура.
153
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен (24)През ВСВ руснаците не ни пратиха бомбардировачи, но последствията от 50 години под техен надзор са по-зле от последствията от бомбардировките на англо-американските летци. С Англия и САЩ сме били във война, но с СССР не...
152
0
 
0
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До BURZUMАми доколкото си спомням, "Битката за Британия" завършва не съвсем в полза на Хитлер. Да споменавам ли Северна Африка какъв е крайния резултат още през 1942 г. ?
151
0
 
0
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До Анонимен (194):Ти вземи да четеш по-добре или да ти пратя един линк с факсимиле на руски автор, където се казва в прав текст, че дивизията на Покришкин е летяла на "Аерокобра" ?Ето го и линка: airgroup2000/forum/viewtopic.php?t=225425 Съветвам те да прочетеш целия документ.
150
0
 
2
 
! Отговори
ВЕЩ преди 9 години
Не разбрах само, какво е учудващото в това изказване, че чак пък да е и новина???Човекът е казал една азбучна истина, както между другото много често прави напоследък за разлика от другите, и толкоз...
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Та, мисълта ми е, че чрез темата за евреите, Германия днес е манипулирана и държана с чувство за вина и буквално няма самостоятелна външна политика, а политиката й се диктува от евреи. В противен случай отдавна щеше да е осъзнала, че днес Израел подлага на подобен геноцид палестинците и би гласувала в ООН за създаването на независима и суверенна Палестинска държава. Навярно мнозинството от германците осъзнава всичко това и затова му е писнало от темата за евреите.
148
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безспорно е че 95% от заслугата за победата над Хитлер е съветска а както Путин казва 70 % от съветската заслуга е РУСКА така че нито Русия нито Путин има какво да изгубят от това че той не е присъствал.Путин е прав че е чакал покана от поляците с оглед на последните им враждебни изказвания към него и спрямо руските заслуги.Също така мисля че германците са прави че им е писнало от темата за евреите защото чрез нея цялата им държава е държана с чуство за вина и днес е тотално под ботуша на МОСАД
147
1
 
6
 
! Отговори
nekanen gost преди 9 години
A so kogo bevte vie Bugarite?A da- so ***........pa pri krajot na vojnata koga vidovte deka *** ke ja zagubi vojnata pominavte na stranata na Rusite.......ama sega gledam deka i Rusite nesto ne vi se arni pa se vrtite kon Amerikancite.........toa ti e toa...Bugarski soncogledki.
146
0
 
3
 
! Отговори
ЕГН-то преди 9 години
До германецТвоя приятел бил ли е роден тогава и на колко години е бил?Въпроса е риторичен.
145
8
 
1
 
! Отговори
германец преди 9 години
понеже прочетох много изключително необосновани мнения и такива от които лъха некомпетентност,само искам да споделя какво ми сподели един колега германец, след като се бяхме попочерпили една вечер и разговорите опряха до ВСВ каза: "Ние войната умишлено я изгубихме.Виж ни сега къде сме..."
144
15
 
2
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До Анонимен-Работех шест години навремето в СССР заедно с руски ветерани-те казваха така (когато разберяха че не си някой пиклив ***): Танковете ни всички почти бяха американски и англииски,камионите и джипките направо всички без "почти".Самплетите пак почти всички"Едва след войната от филмите разбрахме че сме имаили и наши танкове и самолети но "во время воинй такое не встричали,нет не встричали"
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В навечерието на Втората световна война в СССР е имало 30 000 000 евреи. През войната са унищожени всичко на всичко 500 000 етнически евреи. Новите " евреи ", всъщност са само юдеи ( по религия ), а етнически са хазари.
142
20
 
1
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До Анонимен---Руският народ добре я беше почнал войната-2 милиона предали се на Хитлер-1 милион от тях облича немски униформи и се бие срещу Сталин а другите чакат за униформи.От къде се взеха ТЕЗ АМЕРИКАНЦИ ДА ВЪОРЪЖАТ И НАХРАНЯТ РУСКАТА АРМИЯ -лошо ли беше сега от Москва до Владивосток да се говори немски.
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДаниелЧети, момче, чети! Покрышкин е летял на Еъркобра, но Кожедуб - само на съветски самолети! И е първият летец, свалил реактивен самолет с винтов!Та не дрънкай на едро!
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 30 юли 1939 г. Световният еврейски конгрес обявява война на Германия. Хитлер се е уплашил, че евреите ще направят това, което са направили еврейските комисари в СССР - избили са 50 000 000 руснаци в периода 1917-1935 г. Затова Хитлер е депортирал евреите в концентрационни лагери. И е подписан пакта ***-Рибентроп.
139
3
 
27
 
! Отговори
край преди 9 години
Чете историята бе. Конвой с помощи, втори фронт и т.н. са само подробности от ВСВ и Великата отечествена война на народите от СССР. Меркел тази бабка от ГДР да вземе да звънне на Путин и да изкаже своето смирение и благодарносткъм подвига на Руския народ.
138
3
 
15
 
! Отговори
бг преди 9 години
Много знаете за Русия. А за Америка да кажете нещо - ако може да е хубаво.
137
10
 
4
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До АнонименДо мдааа УКРОП | ПРАВИЙ СЕКТОР | НОВИНИ АТОУкраински боец от новообучените в братска Америка Спецнаназ Украини взривил склад с 20 тона боеприпаси в тила на путлеровите терористи.В това време други двама Укроспецназовци се промъкнали в лагера на терористите и им свили знамето-в момента украсява пространството пред прага на Укро -щаба.Тез задачи били зададени на момчетата във вид на дипломна работа за завършване на щатската спецшкола.имало още 400 димломанти-съобщават от Украиинформ.