България е на 55-о място в света по икономическа свобода

Доклад на Heritage подрежда в класация общо 186 държави
Обновена: 28 яну 2015 14:03 | 28 яну 2015 14:02, Миглена Иванова
6
България е на 55-о място в света по икономическа свобода
Икономическата свобода по света. Илюстрация: Heritage Foundation

България подобрява с 1,1 точки резултата си в класацията на фондация Heritage за икономическа свобода. С резултат от 66,8 точки страната ни се класира на 55-о място от 186 държави – сред страните с умерена икономическа свобода.

От европейските държави страната ни е 26-а по икономическа свобода, като резултатът ѝ е под средното за региона. През миналата година България бе класирана на 61-во място в света и на 28-о в Европа.

През последните пет години оценката за икономическата свобода в страната ни се е подобрила с приблизително 2 пункта благодарение на по-отворената инвестиционна среда, подобрението на фискалните перспективи, ниската инфлация и намалените възприятия за корупцията. Ръстове са отчетени при шест от десетте фактора, по които е оценявана страната ни, и особено по отношение на инвестициите и паричната свобода.

По-добрият резултат за 2015 г. според авторите на изследването се дължи на постигнатия напредък по отношение свободата на инвестиции, свободата от корупция и паричната свобода, която компенсира влошената свобода на бизнеса и на труда заради затегнати регулации, посочва се в резюмето за България.

България е предприела мерки за по-ефективен контрол на бюджетния дефицит и публичния дълг, но са необходими допълнителни реформи за постигането на по-широка свобода и растеж. В класацията се акцентира върху необходимостта от съдебна реформа и гарантирането на независимостта на съдебната система, както и борбата с корупцията.

Индикаторите

Що се отнася до върховенството на закона, леко подобрение е отчетено при индикатора „свобода от корупция“, докато при имотните права не е регистрирана промяна. „Корумпираната и непоследователна публична администрация, слабата съдебна система и организираната престъпност продължават да възпрепятстват икономическите перспективи пред България. Трафикът на хора, наркотици и контрабандата допринасят за корупцията“, посочва се в доклада.

По отношение на показателя „фискална свобода“ се отчита влошаване, докато правителствените разходи остават без промяна. Като предимство се изтъкват благоприятната данъчна система и непроменените равнища на данъчно облагане.

Отчетено е влошаване на свободата на бизнеса и на свободата на труд, но подобряване на индикатора „парична свобода“. „Като цяло регулаторната рамка подкрепя предприемаческата активност. Стартирането на бизнес отнема по-малко време и е елиминирано изискването за минимален капитал. Въпреки това придобиването на лицензи отнема над 3 месеца. Допълнителни реформи са необходими и на пазара на труда. Въпреки че повечето цени се определят от пазарните сили, субсидиите в земеделието изкривяват цените на земята“, посочва се в доклада.

Подобрение се отчита и при индикаторите „свобода на търговията“ и „свобода на инвестициите“, докато финансовата свобода остава без изменение. Основната критика е, че регулаторната и съдебната система в страната са основните пречки пред чуждестранните инвеститори.

Икономическата свобода по света

Лидер по икономическа свобода за поредна година остава Хонконг, макар и резултатът на мегаполиса да се влошава с 0,5 пункта до общо 89,6 точки. На втората позиция остава Сингапур с 89,4 точки, а Нова Зеландия е трета с 82,1 точки, което е с 0,9 пункта по-добър резултат в сравнение с предишната класация. В първата петица попадат още Австралия и Швейцария, а топ десет се допълва от Канада, Чили, Естония, Ирландия и Мавриций.

Естония е и номер 1 по икономическа свобода от държавите от Европейския съюз (ЕС), Следвана от Ирландия, Дания, Великобритания, Литва и Германия.

САЩ заемат 12-то място – в групата на предимно свободните държави, с резултат от 76,2 точки, който се подобрява с 0,7 пункта спрямо предишната класация.

От съседните ни държави Македония е класирана на 53-то място с резултат от 67,1 пункта, като има влошаване с 1,5 пункта спрямо предишната класация. Румъния е след нас – на 57-мо място с 66,6 точки общ резултат, следвана от Турция (70-то място с 63,2 точки), Сърбия (90-то място с 60 точки) и Гърция на - 130-то място, в групата на предимно несвободните икономики, с резултат от 54 точки. Това е и най-ниско класираната държава от ЕС.

На дъното на класацията е Северна Корея с резултат от 1,3 точки, който обаче се подобрява с 0,3 пункта спрямо предишната класация. Страната отбелязва напредък само при корупцията.

Куба е втората най-несвободна икономика с резултат от 29,6 точки, като също има напредък от 0,9 пункта. Трета е Венецуела с 34,3 точки, като страната продължава да затъва в класацията.

Топ десет на най-несвободните икономики се допълва от Зимбабве, Еритрея, Екваториална Гвинея, Туркменистан, Иран, Република Конго и Аржентина.

Световната икономика като цяло се оценява като „умерено свободна“, като средната икономическа свобода в световен мащаб се увеличава за трета поредна година до 60,1 точки. Темповете на подобрение обаче рязко са се забавили в сравнение с миналата година, отчитат авторите на класацията.

Въпреки прогреса, отбелязан в 21-годишната история на индекса на икономическа свобода, броят на хората, живеещи без икономическа свобода, остава висок – 4,5 млрд. души, което е около 65 на сто от световното население. Повече от половината от тези хора живеят в само 2 държави – Китай и Индия. Напредъкът на двете държави по отношение на икономическата свобода е ограничен.

Икономически новини четете в Investor.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ние икономика нямаме а сме на 55 място по икономическа свобода, явно икономиката ще е да е за внос на чужди стоки
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сърбия е зад нас но те не са в ЕС иначе Черна гора е пред нас също не са в ЕС
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това на картинката икономически *** ли е?или *** показващ интелекта на водещите икономисти?