Русия настоява: Украйна трябва да остане неутрална

Изолация на Русия неизменно е водила до тежки последици за цяла Европа
28 яну 2015 13:33, Елка Василева
283
Русия настоява: Украйна трябва да остане неутрална

Украйна трябва да запази неутралитета си, за да се избегне по-нататъшно разделение в страната, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, предаде Ройтерс.

"За да не се допуснат по-нататъшни разделения в Украйна, е важно тя да запази неутралния си статут", посочва Лавров в статия под заглавие "Приоритетите на Русия в Европа и света", публикувана в сръбското списание "Хоризонт".

След свалянето от власт на подкрепяния от Москва президент през миналата година новото ръководство в Киев се стреми към НАТО. Украинският парламент прие решение за отмяна на "извънблоковия" статут на страната, както и да се работи за членство в Алианса.

Още по темата

Лавров посочва в статията, че Русия и занапред "ще оказва всестранно съдействие, за да се създаде благоприятен климат за решаване на стоящите пред украинския народ мащабни проблеми", съобщи ТАСС. По думите му обаче "е необходимо да се осъзнае, че опитите за натиск върху Русия чрез едностранни санкции" няма да принудят Москва да се откаже от това, което смята за справедливо.

Лавров изразява мнение, че увеличаването на военното присъствие на НАТО близо до руските граници показва неспособността на Алианса да преодолее стереотипите на Студената война. Според думите на първия дипломат на Москва изявленията, че НАТО няма да се разширява на изток, са се оказали празни приказки, а през цялото време инфраструктурата на Алианса се е премествала към руските граници.

"САЩ и западните им съюзници, присвоили си званието победители в Студената война, систематично пренебрегваха ключови норми на международното право, опитваха се да налагат волята си навсякъде по света", отбелязва министърът.

Според Лавров руските интереси често са били игнорирани, а историческият опит ясно показва, че линията на изолация на Русия неизменно е довеждала до тежки последствия за цяла Европа.

По повод ситуацията в света Лавров определя като очевиден факт, че "без обединение на потенциалите на отделните държави в източната и западната част на континента е невъзможно да се осигури на Европа достойно място в новата международна система, характеризираща се със засилена конкуренция по всички направления".

Той припомня, че президентът на Русия Владимир Путин е издигнал идеята за последователна хармонизация на процесите на европейска и евразийска интеграция, включително създаването до 2020 г. на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Европейския съюз.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още по темата: УкрайнаНАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди малко прочетох една статия относно провала за мобилизация. Украинците не са глупави хора. Въпреки пропагандата им е ясно, че тази война не е тяхна. Това е сблъсък Русия САЩ. Просто те имат лошия късмет да са посредата. Залогът тук е запазването на еднополюсния модел и задушаване на опита за еманципация на Русия. А следвоенното време за Украйна ако останат в американския лагер няма да е розово и това може да се прочете в специализирания печат в САЩ. За жалост елита в САЩ деградира.
188
0
 
0
 
! Отговори
Испанец No Pasaran ! преди 9 години
До до 233Стига с тия майки бе мога да ти пратя линк на канал в Ютуба на един Украински журналист бежънец в европа който всичките лъжи украинските зомбирани СМИ ако те интересува се казва Анатолий Шарий ! Няма ден дето да не лъжат НИТО ЕДИН !
187
0
 
0
 
! Отговори
Испанец No Pasaran ! преди 9 години
До УКРАИНЕЦда и хората са объркани заради зомболъчите на Васильова и милиони трупове от Псковската дивизия колко са последно че не съм и гледал сеирите отдавна ! А да не забравим че "буратино" може да стреля и ядрени боеприпаси ! земи се скрии някъде че си смешен !
186
1
 
1
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
Като няма въглища и ток десен сектор да наблегне на салото. Сало Украина, героям сало!!!
185
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GOSPODA,ZASHTO NE IZPOLZVATE ATOMNITE BOMBI,A TARPITE TOVA LIZEMERIE.PO-DOBRE DA OSTANE EDNA DESETA OT TOVA NASELENIE NA PLANETATA,NO DA GIVEE BEZ SVETOVNIAT GANDARM.
184
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До УКРАИНЕЦ Украинец, какво правиш тук!? Я "чемодан, вокзал , Дебалцево" да громиш с действия терористите. Може да се запишешв Правий сектор, те стрелят с Град отдалече и трепят наред- женеи , деца , все терористи. Нещо не могат да смогнат - утрепват едва по десетина мирни терористи на ден.Пък дано си намериш срещата от първи порчдък с въоръжен терорист, да напълниш памперса. Слава У !
183
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 251"Украйна не е ли самостоятелна държава и няма ли право сама да реши своето бъдеще"Украйна НЕ Е самостоятелна държава и това е видно за всички незаслепени от омраза, и не решава сама бъдещето си. Бъдещето й диктуват новите й господари.
182
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте на видеото какъв православен руснак се гаври с украинските пленници.https://youtube/watch?v=K0hmrlVsKps
181
3
 
7
 
! Отговори
Украйна няма ... преди 9 години
... какво да търси в ЕС и в НАТО! Лавров е много прав!
180
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руските "борци за свобода" издевателстват над пленените украински войници.https://youtube/watch?x-yt-cl=84924572&v=jrfUJ82S8ec&x-yt-ts=1422411861#t=551
179
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин: "Русия уважава правото на Украйна сама да направи своя избор."?????
178
10
 
1
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До ЦиганинТе руските терористи загубиха 3000 човека и 250 танка и нищо не казват а ти си се захванал с украинците!
177
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо Русия трябва да решава каква трябва да бъде Украйна ? Украйна не е ли самостоятелна държава и няма ли право сама да реши своето бъдеще ???Путин е империалист и дърта фашага.
176
0
 
15
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
При нападението на Донецк , то Киев е загубил 1100 човек и 100 танка както има и много пленни войници и офицери ,а защо не пише Днес за това е загадка !?А отвлича от главното по Украйна с други теми , това е свободната и демократична преса в света !
175
9
 
2
 
! Отговори
до 233 преди 9 години
Не, от полулегалната организация на руските войнишки майки го казаха.А и това са стари руски хитрини - те така лъжеха и в Афганистан, Виетнам, Корея - не били "участвали", а ковчезите тайно в безимени гробове...Тия им познаваме и кътните зъби, нали сме им били роби. Западняците нас трабва да питат за консултации за политиката срещу Русия - не старило, а патило!
174
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да не ги бяхте нападали бе, наглец! Вие сами потъпкахте договор подписан от Русия, сега скимтите..
173
8
 
1
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До славянинОтивайте да се биете с вековния враг,мръсни дезертиори или ви чака военнен съд по бързата процедура !
172
16
 
23
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До славянинПризнай си , че си путлеров чекист !!! Престанете да разпалвате войната , колко още жертви са нужни на кремълското джудже, за да остане на ВЛАСТ !!! АНТИБЪЛГАРИ !!!!
171
6
 
5
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Европа не е постигнала нищо като цивилизация , защото е пълна с еврогейове , толерасти и *** !!! другарят *** е на светлинни години напред в приноса към световната цивилизация !!! Без Европа можем, но без другаря *** не можем !!! Русия може без украинци, грузинци, литовци, латвийци, естонци и всякакви други фашисти , обаче без другаря *** Русия е загубена !!! Преди другаря *** да стане диктатор , Русия не съществуваше !!! Да живее другаря *** 1000000 века !!! :((((
170
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
dano se sprat rusnacite da go ukazvat tova sudeistvie,za da si pochinat ukraincite malko.aide 4i4ko ostavete gi.stiga ste gi atakuvali i ni prikazvate kak zapada gi razrushiNe ni e akala na deca.abe nqkoi rusofili vi se vruzvat,poneje gi izvurtqvate taka,che da trqbva da si napravish elementaren izvod.vkarvat edna izmislena istoriq i q zavurtata taka sus zaglavieto i dumite,che rusiq e 4ista i svqta a zapada mrusen.ne se hvashtaite na ruskite slamki bratq bulgari.