Русия прекратява участието си в ПАСЕ до края на годината

Асамблеята удължи санкциите срещу 18-те руски представители
29 яну 2015 07:41, Елка Василева
35
Русия прекратява участието си в ПАСЕ до края на годината
Снимка: архив, Reuters

Русия прекратява участието си в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа до края на годината. Това заяви ръководителят на руската делегация в ПАСЕ, след като Асамблеята реши да продължи до април т.г. санкциите срещу 18-те руски представители в отговор на поведението на Москва в украинската криза, съобщиха Франс прес и ТАСС.

ПАСЕ прие поправка към резолюцията за пълномощията на руската делегация, в която лишава руската делегация от право на глас и участие в ръководните органи на асамблеята до април. Документът беше приет със 148 гласа "за" при 64 "против".

Санкциите срещу 18-те членове на руската делегация бяха наложени през април м.г. вследствие на анексирането на Крим от Москва, припомня АФП.

В текста се посочва, че Асамблеята отново ще обсъди този въпрос на следващата си сесия в Страсбург от 20 до 24 април.

 "Ние информирахме нашите колеги, ръководството на ПАСЕ, ръководствата на политическите групи, че ако на Русия бъдат отнети основни права, то руската делегация прекратява участието си до края на 2015 г.,", заяви председателят на външнополитическата комисия в Държавната дума Алексей Пушков.

 "Ние напускаме ПАСЕ до края на годината, поздравяваме Асамблеята за приемането, по мое мнение, на неадекватно решение, което нанася много сериозен удар по общоевропейския междупарламентарен диалог /.../
Отсъствието на руската делегация превръща дебатите в организацията в напразно упражнение", заяви пред журналисти руският депутат.

Той отбеляза също, че решението на ПАСЕ поставя на дневен ред въпроса за излизането на Русия от Съвета на Европа. "Искам да подчертая, че досега в Русия не допускаха възможността за излизане от Съвета на Европа, но решението на ПАСЕ поставя тази възможност в дневния ред", заяви Пушков. Той добави, че въпросът за участието на Русия в СЕ ще се разгледа в края на тази година в зависимост от политическата ситуация по
 това време.

В резолюцията си парламентаристите, представляващи 47-те страни членки на СЕ, призоваха Русия да изтегли войските си от украинска територия и да освободи до 24 часа Надя Савченко, пилот от украинските ВВС, пленена от сепаратистите в Източна Украйна и откарана в затвор в Русия. Савченко, която символично беше избрана за депутат в Украйна през октомври, официално е част от 12-членната делегация на страната си в ПАСЕ, съобщи АФП.

По време на вчерашните дебати депутатите от ПАСЕ се разделиха между привърженици на твърдата линия към Москва и тези, които призовават за диалог, отбелязва агенцията.

Окончателно приетата позиция - продължаване на санкциите срещу  руската делегация, но само до април, вместо до юни както беше първоначално предложено - представлява компромис между тези два лагера.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: РусияПАСЕ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До ОТ ЮАР--------ТОЧНО ТАКА БОФФАНА !АЗ БЯХ ЕМИГРАНТ В ЮАР -В НАЙ- ХУБАВИЯ ГРАД БЛУМФОНТЕИН И СТЕЛЕНБОШ-АКО СИ В ДЖОБУРГА-БЯГАЙ ОТ ТАМ ЗА НИЩО НЕ СТАВА.
22
12
 
8
 
! Отговори
Българин преди 9 години
В момента братска славянска Украйна пази границите на цяла Европа от нашествието на азиатските диви орди!Затова има нашата силна подкрепа!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да пасат
20
11
 
7
 
! Отговори
ОТ ЮАР преди 9 години
До ИвановПо-скоро Русия може да изчезне, но Европа ще си бъде на мястото. Западна Европа е единствения генератор на световния напредък до появата на САЩ. Останалия свят не е създал нищо съществено като принос към прогреса и винаги е бил ремарке на западния теглич. Така е и сега, така ще бъде и занапред. Я само вижте - на Запад има поне 2 милиона българи. Колко са в прехвалената ви матушка? И помнете, Русия нанесе най-големите поражения на България! Македония и болшевизмът от 1944 са сред тях.
19
7
 
6
 
! Отговори
Българин преди 9 години
В ПАСЕ няма място за поддръжници на държавен тероризъм!Точно това е подкрепата на Русия за сепаратистите в Украйна и агресията им срещу една независима държава!
18
6
 
5
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Това е добре. Русия плаща си вноска в ПАСЕ - 28 милиона евро. Пари могат да бъдат изразходвани за три-четири ракети. Или на пенсионер. Или земеделие. Все пак ТОВА е безсмислена организация. IMHO,
17
9
 
4
 
! Отговори
ОТ ЮАР преди 9 години
Правилно, но не достатъчно. Пълно ембарго трябва да се наложи на Русия. Номерът с цените на петрола и с качването на долара показва гигантската мощ на Америка. Посред люта зима в северното полукълбо, петролните резерви на САЩ са пълни до горе. А саудитците ще играят по музика от Америка, защото иначе ги чака Саудитска Пролет!За ЕС - спокойно, няма да пропадне. След подписване на Свободна Търговия със САЩ, Европа ще трябва да наложи либералния модел. Това е успешният модел. Европа и САЩ са едно!
16
3
 
4
 
! Отговори
Az преди 9 години
Големи глупости правят и руснаците понякога. Защо въобще са си платили членският внос от 20 млн, след като им беше ясно че там не желаят да работят заедно ?
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак казвам : Пророчеството на баба Ванга се сбъдва! Стъпак по стъпка!
14
4
 
17
 
! Отговори
Тодор преди 9 години
"ПАСЕ прие поправка към резолюцията за пълномощията на руската делегация, в която лишава руската делегация от право на глас ... Документът беше приет със 148 гласа "за" при 64 "против".Санкциите срещу 18-те членове на руската делегация бяха наложени ......"Русия се била изолирала.ТЕ прилагат усилия да я изолират. Какво друго да коментираме?
13
5
 
29
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Европа без Русия-това ли е бъдещето което ни предлагат САЩ и ЕС. Нещастници. ЕС може да изчезне, но Русия ще я бъде, въпроса е къде е БГ.
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на сметката на тая Савченко са десетки избити мирни граждани - деца, жени и старци в жилищните райони. Беше наводчица (миналите през казармата знаят какво е това). Когато опълченците я разкриха, се скри между бежанците и се прехвърли в Русия, където я заловиха.
11
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 12И кой е диктатора? Кой определя кой е диктатор и кой не? Щом някой не скача по свирката на САЩ и работи за интереса на собствената си страна, веднага става диктатор, така ли? Смешни сте.
10
2
 
7
 
! Отговори
Нани нани преди 9 години
Следващата стъпка ще е да си обявят война едни на други
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен - "От кога в България русофилията е равна на национализъм?"от както рухна СССР-то. До тогава в БГ-то бяха интернационалисти. Сега с останалата сама Русия - интернационалистите в БГстанаха националисти.
8
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забележете, че това решение на ПАСЕ е прието с 50%+1 глас, сиреч само с 1 (един!) глас повече. Това значи, че страните от ЕС не само не са единни, но вече са разделени 50/50. Да се надяваме, че щатските мекерета из върховете на европейската бюрокрация скоро ще бъдат изметени. Очевидно е, че Европа страда от васалното си положение спрямо САЩ, а с Трансатлантическия договор държавите от ЕС ще загубят изцяло суверенитета си, но също е очевидно, че народите в тези държави се събуждат.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 7И кои са тези цивилизованите? Айде тролчета, плюйте. Нали само това умеете. Да повтаряте, като мантра едни и същи глупости.
6
11
 
7
 
! Отговори
Цитат преди 9 години
Путин: Русия никога няма да се самоизолира.....без коментар.
5
0
 
2
 
! Отговори
сержант Кантария преди 9 години
Няма проблеми, оттренирано е.
4
47
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мачкането на руската *** е пълно!