Ще се изолира ли Русия като Северна Корея?

За Москва е важен диалогът със Запада, пишат руски издания
Обновена: 29 яну 2015 10:18 | 29 яну 2015 09:00, Александър Попов
486
Ще се изолира ли Русия като Северна Корея?
Снимка: Reuters

Отношенията между Русия и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа преживяха в сряда един от най-драматичните си моменти, пише руският в. "Комерсант".

Асамблеята реши да не връща на руската делегация ключовите й права, отнети миналата пролет, но ще обсъди отново този въпрос през април.

ПАСЕ осъди политиката на Русия спрямо Украйна, но е готова "да премине от бойкот към диалог", ако Русия склони за деескалация на конфликта в Украйна, при все че Москва не се признава за страна в конфликта.

Ръководителят на руската делегация Алексей Пушков заяви преди време, че напускат ПАСЕ до края на годината, напомня изданието.

"Русия далеч невинаги възприема исканията на ПАСЕ като адекватни и изпълними. Резолюциите обаче нямат задължаващ характер", посочва източник на вестника в Съвета на Европа.

Още по темата
"Независимо от приетата резолюция, тази сесия, и по-специално внушителният състав на руската делегация, демонстрира нещо важно - страните все така са взаимно заинтересовани. Засега не става дума Русия да напусне Съвета на Европа и въпреки втвърдената позиция на ЕС междупарламентарният диалог продължава. Трябва само участниците в този диалог да не забравят същинската му цел", добавя източникът.

ПАСЕ прие "мекия" вариант на резолюцията, отбелязва "РБК дейли", цитиран от Би Би Си. До април т. г. Русия губи право на глас и участие в ръководните органи на асамблеята.

"Това са номинални и нечувствителни санкции", коментира Леонид Слуцки от ръководството на руската делегация.

Москва е искрено заинтересована дейността й в ПАСЕ да продължи. Това би трябвало да проличи и от личното участие на Сергей Наришкин - председателя на Държавната дума, и от това, че в Страсбург пристигна лидерът на руската компартия Генадий Зюганов. Той поддържа тесни връзки с групата на социалистите в Асамблеята, отбелязва пред всекидневника друг руски делегат.

Според него обаче Русия не блъфира, обещавайки да напусне Съвета на Европа през 2016 г., ако санкциите срещу нея бъдат подновени. Но дори в самата руска делегация има две групи - едните подкрепят идеята за скъсване с европейските институции, други - включително Наришкин, полагат усилия да бъде запазено поне сегашното ниво в диалога между Москва и Страсбург.

"Въпреки събитията в Украйна за Русия остава приоритет нормализирането на отношенията със Запада, защото алтернатива липсва - в Китай и другите съюзни страни няма толкова развити политически институции", коментира политологът Татяна Становая.

Според Алексей Малашенко от Московския център "Карнеги", цитиран в "Новие известия", за Русия членството в ПАСЕ е важно дори само по себе си.

"Да се изолираме от международните организации ще значи да поемем път наникъде. Утилитарният подход в смисъл, че тази организация не е важна и няма да сме там, е неправилен подход и с него може да стигнем до положението на Северна Корея", предупреждава руският аналитик.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


486
Още по темата: РусияПАСЕ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
2
 
0
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Po-dobre sam ot kolkoto v kompaniqta na nedostoini!
325
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам да видя *** на съд в Хага!
324
5
 
2
 
! Отговори
yan преди 9 години
До УКРАИНЕЦУкрайна като нова държава с история само от 100 г. има и държавно управление, което за първи път е съществувало на територията на Централна Европа - 33-та до 45-та година.
323
6
 
3
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До минерваРУСИЯ Е ДЪРЖАВА С ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО ОТ 17 ВЕК,С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ И Е ЗАПЛАХА ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ.
322
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВтака е Тошари,прав си,но преди това ще докара руската икономика до обема на 1 град ,като Лайпцик може би Дрезден
321
10
 
1
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
АБЕ КАТО ГЛЕДАМ МАЙ ПУТИН ЩЕ СВЪРШИ КАТО КАДАФИТО !
320
7
 
1
 
! Отговори
КОНЧИТА ВУРСТ преди 9 години
Мили ми Вова, продължавай само така! Днес Русия е зле, но утре ще е още по-зле и то благодарение на теб. PS Call me ;)))
319
3
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До Анонимен: ,,баба Меркел го каза най точно за руснаците...''БАБАТА СКОРО ЩЕ Я ПРАТЯТ ВЪВ КЪЩИ ДА СИ ГЛЕДА ПЛЕТКАТА!
318
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
баба Меркел го каза най точно за руснаците:те нямат политика,нямат икономика нямат нищо освен една арогантност..Евала..
317
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Путин терорист N 1Нещата отиват много зле за ядрения терорист извършил първия ядрен терористичен акт в света Путин..............---------------------------------Всичко що е *** е лунатик."Ядрен терористичен акт" :D , рядко тъпо копеуе
316
2
 
4
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Русия не иска и няма интерес от изолация,американците го искат това и се работи в тази насока от 10 години поне,така,че проблема не е в Русия а в САЩ.
315
9
 
1
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До Путин терорист N 1А ЗА УБИЙСТВОТО НА 300-ТА ДЕЦА В БЕСЛАН,ЗА УДУШАВАНЕТО НА 130 МОРЯКА В "КУРСК",ЗА ТЕАТЪРА КЪДЕТО БЯХА ОТРОВЕНИ 150 ЧОВЕКА С ОТРОВЕН ГАЗ НЕЩО ЧУВА ЛИ СЕ ?
314
3
 
2
 
! Отговори
До 422 преди 9 години
Никой не се плаши от евро-атлантическия нео-нацистки, "либерастки" модел! Не се плашат, а се гнусят.Гнус ги е от брадати кончити, триполови ***, семейства не с майки и деца, а с родител 1 и родител 2.А какви родители са, няма значение -психопати, педофили или други, карай.Не,такива на руска земя няма да растът.По-добре селски колхозник,здрав,умен, красив,работлив.Нямали технологии,ми че те на американците продават ракетни двигатели,защото "умните" кравари така и не можаха да си напряват!
313
3
 
6
 
! Отговори
Ястреб преди 9 години
До УКРАИНЕЦПари за развитие на икономиката на Украйна, които се транспортират директно в американското посоство в Киев, в брой, с дипломатическо карго?Съжалявам, но за сега няма как да ти повярвам! Ако деменцията ми напредне още, тогава - може би!
312
3
 
4
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
До 422Благодаря за този виц,не бях чувал по смешен!!"евро-атлантически цивилизован модел"
311
6
 
1
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ-------Голям майтап ще стане ,както вървят нещата БГ путинуидите да ги мобилизират и да ги пратят заедно с честните българи да се бият срещу руснаците ! Ще стане както през втората световна-Хитлер мобилизира германските *** и сталинисти и хайде на фронта!А там Сталин ги разстрелва или за 5-6 години ги уморява в Сибир като пленници в урановите мини.Какво ли ще направи путин с наште путинуиди ? Баахти майтапа !
310
4
 
4
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До Василев: ,,Тоше , само искам да ми отговориш на въпроса, защо Русия може да добива и тя наистина добива шистов газ, а ние не???''ОБИЖДАШ МЕ СЪС ТЕЗИ ЕЛЕМЕНТАРНИ МИЛИЦИОНЕРСКИ ВЪПРОСИ.ЗНАЕШ КОЛКО Е ТЕРИТОРИЯТА НА РУСИЯ НАЛИ? ВИЖ СЕГА КОЛКО СЛАБОНАСЕЛЕНИ СА ТЕЗИ РЕГИОНИ ВЪВ КОИТО КРЕМЪЛ ДОБИВА ШИСТИ ТАКА Е И ВЪВ САЩ И КАНАДА. А ВИЖ ТУК НА КОИ ЗЕМИ ВДОБРУДЖА КОИТО СА САМ ЗНАЕШ И НАЙ-ПЛОДОРОДНИТЕ СЕ КАНЯТ НЕФТЕНИТЕ КАРТЕЛИ ДА ДОБИВАТ ШИСТИ И ГИ СРАВНИ!НАМИРАШ ЛИ САМ РАЗЛИКАТА ИЛИ ИСКАШ ПОМОЩ?
309
3
 
6
 
! Отговори
Ястребоглу преди 9 години
До ВасилевЯвно интелекта ти е на ниво "А вие защо ги биете ***?!" :-))Чеченските градове са от другата страна на морето, в друго време, и друга история. Ако случайно ти е отбягнало от вниманието, тука темата е Украйна.
308
6
 
1
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До Ястребоглу---------------а бе бай Оглу,не си разбрал правилно за тез 5 милиарда-те са дадени на украина в периода 1991-2011 с цел развитие на укроикономиката ,не за преврати.преврата украинския народ го направи безплатно.
307
8
 
1
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ------За украинското правителство не знам,ама знам за руското-ще се задържи докато рублата стигне --200 за долар,тоест още 5-6 месеца !