Хиляди протестираха във Виена, докато крайнодесните танцуваха валс

38 души са арестувани
31 яну 2015 09:04, Елка Василева
21
Хиляди протестираха във Виена, докато крайнодесните танцуваха валс
Снимка: БТА

Хиляди протестираха във Виена срещу бал на десницата. Според протестиращите официалното събитие събира крайната десница от цяла Европа, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Около 5 000 души са взели участие в протестите според оценките на полицията, докато елегантни двойки танцуваха валс в двореца Хофбург на бал, организиран от виенската секция на крайнодясната Австрийска партия на свободата. Според организаторите броят на протестиращите е достигал 9 000 души.

Имаше изолирани сблъсъци между протестиращите и полицията. Поне при един инцидент бяха използвани служебни кучета за разпръсване на протестиращите.

Един полицай е ранен от бомбички, пострадал е и най-малко един от протестиращите. Общо са били арестувани 38 души, а към полунощ протестиращите се разотиваха.

Като цяло балът премина по-мирно от миналогодишния, при който бяха нанесени значителни щети на града, отбелязва АФП.

Баловете във Виена, на които богатите се събират, за да танцуват валс, са традиция от векове. Левите групи критикуват някои от по-пищните балове като изложение за богатите, но никой бал не предизвиква по-силни реакции от Академичния бал, провеждан под различни имена от 60 години, припомня АП.

След като австрийците започнаха да приемат, че тяхната страна е била един от най-лоялните съюзници на Хитлер въпреки анексията през 1938 г., съпротивата срещу бала се засили. През 2012 г. австрийският комитет заяви пред ЮНЕСКО, че изключва виенските  балове от списъка си на важните австрийски традиции.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MARZELIVITE BEDNI PROTESTIRAT SRESHTU RABOTESHTITE BOGATI
15
0
 
4
 
! Отговори
муспи преди 9 години
До Анонимен - Бандера не е избил 500 хиляди еврея, а 500 милиона - бъди в крак с времето.
14
0
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 9 години
Гоше,Във Виена се правят и други балове и тържества, на които задължително се танцува валс. Например, освен у дома или в ресторант, там имат обичай на Нова година да отидат на опера или да участват в друго културно събитие, в антрактите на което задължително се пие вино и се танцува валс.Прословутият Виенски бал на дебютантките се организира в подобни варианти в много държави.В края на зимата се правят балове не само за хайлайфа - на тях родителите символично представят 18-годишните си дъщери
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижда ми се крайна мярка това, че е било предложено виенските балове да се изключат от списъка на австрийските традиции.Всяка традиция може в даден исторически момент да бъде използвана от някоя политическа сила, но това политизиране няма нищо общо с възникването и постепенното формиране на културните традиции.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама тоя Хитлер да не е карал влака на Ленин,че е искал да анексира най-лоялните си съюзници,едно че месец преди революцията поизчезва,появява се след Ленин и шест пъти се пробва за виза в Германия и след няколко си месеца вече райхканцлер,а Ленин бил обявен още в началото за немски шпионин,освен туй лоялната Турция и на двете Русия и Германия прави пас в разни отношения,демек взела си поука от санкциите на първата война като една от участниците от другата страна срещу 44-те.
11
2
 
12
 
! Отговори
Гоше преди 9 години
Всяка година най-заможните аристократи го правят това от много години. Там xодят и всички изнежени *** от Запада. Крайно време е да чуят какво мисли народът за тяx. Не намесвай Путин под път и над път
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен4 А демократите от Нато и Израел одобряват Бандера ,избил ,по техни думи 500 хиляди еврей -. А демократите от Полша ,одобряват Бандера изклал над 800 хиляди поляци ,започваики с Волинската резня.А банковите сметки ,довели Хитлер на власт още стоят в евреиските банки.
9
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поздравления за протестите. Светът започва да проглежда.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 42това е целта на този "сайт"
7
1
 
19
 
! Отговори
42 преди 9 години
До 6Няма да обиждаш българите, ***.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Billy Rayв кръвта е на такива като теб бе третия ...
5
19
 
8
 
! Отговори
Billy Ray преди 9 години
До АнонименКакто България нали? Щото тука кючеците са на мода отдавна. Явно на вас *** си ви е в кръвта.
4
5
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Avstriicite sa nai golemite fa6isti v 4ervata sa si fa6isti
3
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще се окаже, че комунистите одобряват нацизма. Така виждам от коментарите.
2
2
 
45
 
! Отговори
don преди 9 години
ХАЙДЕ НА КЮЧЕКА.СЕГА ВЪВ ВИЕНА СЕ СЛУША ПОВЕЧЕ ОРИЕНТАЛСА МУЗИКА ОТ КОЛКОТО КЛАСИКА.НА ВСЯКА ВТОРА КРАЧКА ОРИЕНТАЛЕЦ.ТУРСКА И АРБАСКА РЕЧ ПОВЕЧЕ ОТ НЕМСКАТАДО КАКВО ПАДЕНИЕ СТИГНАХА АВСТРИЙЦИТЕ
1
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След няколко години ще танцуват кючеци кончитите