Задържаните българи в Судан са освободени

Намират се на сигурно място, увериха от МВнР
Обновена: 1 фев 2015 14:04 | 1 фев 2015 10:50,
20
Задържаните българи в Судан са освободени
Снимка: Архив Reuters

Министерството на външните работи разполага с информация от Световната продоволствена програма на ООН, че задържаните български пилоти в Судан вече се намират на сигурно място на територия на Република Судан, в която оперира програмата на ООН, съобщиха от ведомството.

Както Dnes.bg писа, шестима българи бяха в плен на судански бунтовници, след като хеликоптерът, с който са летели, е извършил принудително кацане в района на град Кадугли, южната част на Република Судан. Сънародниците ни са изпълнявали полет по договор с ООН.

Хеликоптерът е летял по маршрут Румбек (Република Южен Судан) - Хартум (Република Судан). За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти.

Намиращите се на борда шестима български граждани - трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката „Sudan People's Liberation Movement-North" (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Новината предизвика силно притеснение на фона на заложническата драма от 2011 г., когато трима български пилоти на същата фирма бяха отвлечени в Судан и бяха държани 175 дни в плен.

Външното министерство използва случая да изкаже дълбока благодарност на екипа на програмата на ООН и нейните екипи на място в Южен Судан, както и на офиса на заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси.

Министерството благодари за конструктивната роля на правителството на Република Судан при разрешаването на ситуацията с нашите сънародници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: българиСуданзадържани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
СВЯТ преди 9 години
КОЛКО СА ПАРИТЕ
1
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tozi film za idil skoroli izleze a rambo glaven geroylie ili 4iknoris