Кървава баня или мир - следващите 48 часа са решаващи

Лидерите са скептични за мирния план в Украйна, пише западната преса
Обновена: 13 фев 2015 14:04 | 13 фев 2015 09:09, Александър Попов
171
Кървава баня или мир - следващите 48 часа са решаващи
Путин изглежда като най-големия победител от преговорите за спиране на огъня в Украйна, пише "Вашингтон пост".Снимка: Reuters

Европейските лидери са скептични, че мирният план ще сработи, пише британският в."Гардиън" по повод сключените вчера в Минск договорености за спиране на огъня в Източна Украйна.

Изданието посочва, че вчера европейските лидери са похвалили Германия и Франция за уреждането на спиране на огъня и мирен план за Украйна, но че в личен разговор изразявали скептицизъм относно това дали постигнатите след маратонските преговори в беларуската столица договорености ще дадат резултат. Опасенията им са, че усилването на боевете преди примирието, което трябва да влезе в сила в неделя, бързо може да се превърне в кървава баня.

Още по темата

"Следващите 48 часа ще са решаващи", заявил цитиран от "Гардиън" европейски дипломат на Европейския съвет в Брюксел.

Вестникът пише, че САЩ са изразили предпазлив оптимизъм на фона на ескалацията в боевете. Изданието отбелязва предупреждението на Белия дом, че продължаващите боеве в Украйна нарушават духа на постигнатото в Минск споразумение. Цитирани американски официални представители изразяват предпазлив оптимизъм, заявявайки, че "истинският тест за споразумението ще е в пълното му и недвусмислено прилагане, включително трайно прекратяване на военните действия и възстановяване на контрола на Украйна над границата й с Русия".

В друга своя, редакционна статия за шансовете пред постигнатите договорености "Гардиън" посочва, че Минското споразумение само по себе си няма да донесе мир, "ако не се научим как да се справяме с енигматичния Путин".

Минското споразумение дава "искрица надежда", че краят може би вече се вижда, пише "Дейли телеграф", цитирайки думи на канцлера на Германия Ангела Меркел. Изданието посочва също, че споразумението е сключено след безпрецедентен натиск на руския президент Путин върху сепаратистите, но че лидерите са предупредили, че предстои още много работа.

"Не беше нито всеобхватно решение, нито пробив, но Ангела Меркел говори за искрица надежда. Но след изтощителните 16-часови преговори в Минск краят на конфликта в Украйна може най-накрая вече да се вижда", отбелязва вестникът. В друга, аналитична статия на "Дейли телеграф" по темата, озаглавена "В едностранчивото споразумение от Минск не се иска нищо от Путин", се посочва, че постигнатите договорености изглежда не изпълняват исканията на Украйна и в най-добрия случай ще замразят конфликта в момент, когато преимуществото е на страната на подкрепяните от Русия сепаратисти.

Бунтовниците хвалят споразумението като път към признаване и го представят като победа за сепаратистките републики, отбелязва "Файненшъл таймс".

"Сега думите трябва да бъдат последвани от дела", пише германският "Велт", цитирайки изказване на канцлера Меркел в Брюксел. Изданието отбелязва, че след срещата на върха на ЕС в белгийската столица тя е дала да се разбере, че новите санкции срещу Русия ще влязат в сила - въпреки договореностите от Минск.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" отбелязва, че Путин би могъл да сложи край на войната в най-кратки срокове. Но търси ли той изход от този конфликт, пита се изданието, посочвайки, че съмненията в това не са станали по-малко след дългата нощ в Минск.

Путин изглежда като най-големия победител от преговорите за спиране на огъня в Украйна, пише "Вашингтон пост". Според изданието споразумението може да потуши насилието, но също така спестява на Русия нови санкции и предотвратява изпращането на американски оръжия за Украйна. "Вашингтон пост" цитира и мнението на анализатори, според които дори боевете да затихнат, насилието е възможно да се възобнови преди някоя от по-широкообхватните мерки да може да се приложи, както е станало след предишните договорености от септември.

Най-новият мирен план за Украйна поражда надежди и съмнения, пише "Ню Йорк таймс". Вестникът отбелязва, че идните дни ще са значителен тест дали обявеното вчера примирие ще бъде по-ефективно за прекратяването на продължаващата вече близо година война в Украйна, отколкото предишното споразумение за спиране на огъня от септември, което до голяма степен е било пренебрегвано.

Оптимистите посочват присъствието на преговорите на двамата най-важни европейски ръководители наред с това на президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Петро Порошенко като знак, че споразумението, наричано Минск 2 ще се окаже по-издръжливо, отколкото предишната версия от септември. Песимистите - някои биха ги нарекли реалисти, смятат, че най-новото споразумение само замазва много от постоянните проблеми, които по начало станаха причина за боевете.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
16
 
! Отговори
Продължават преди 9 години
Не спират да бомбардират, дори ожесточават нападенията над мирните градове, днес пак има жертви, сред тях и три деца. Преговорите в Минск се проведоха не е с участие на поръчители и всъщност са обикновена проформа, която няма да се изпълнява от украинската страна. Там е който плаща - той и поръчва. А кой е поръчител?
67
0
 
14
 
! Отговори
ДЬОНДЬО преди 9 години
До Анонимен-102Кога пък България се напълни с толкова много фалшиви изчадия, които с ниската си образуваност, се мъчат да направляват живота на хората. Това са новите СУПЕР ФАШИСТИ.
66
2
 
26
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
До Анонимен-106.Ако е в интерес на запада- всичко се оправдава- за 20 години убиха 6 държавни лидери - Чаушеску, Милошевич, Садам. Кадафи.. Някой да ги обвини, да им потърси сметка? НЕ?Това е запада .ЕДИНСТВЕН ПУТИН ИМ СЕ ОПРЯ И ТЕ СКОЧИХА СРЕЩУ НЕГО.Путин срути западната самонадеяност и изглежда на него се падна да помете двора на земята от тези ***.
65
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВасилевЧикатило е украинец, другарю. Украински *** от украински произход, украински комунист, като родителите на цялата украинска хунта,, която днес управлява.
64
4
 
30
 
! Отговори
морски преди 9 години
Значи Путин се е съгласил на примирието,но въпреки това новите санкций срещу РУСИЯ влизат в сила!Е няма по-големи двуличници от запада. В неделя от 12ч. пред нашето президентство ще има протест срещу натовските бази у нас и нато центъра в София.
63
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До спомениА какво направи американската?
62
23
 
5
 
! Отговори
спомени преди 9 години
Преди тридесет години съветската армия жънеше успехи в Афганистан, както сега в Украйна.
61
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
зданието посочва също, че споразумението е сключено след безпрецедентен натиск на руския президент Путин върху сепаратистите, но че лидерите са предупредили, че предстои още много работа.Хайде говорете още защо Путин бил там на срещата и кой иска мир и кой праща оръжия. Добре, че има някаква надежда да се спре с тези убийства... но дали ще им се позволи е въпросът.
60
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 82..Много къса е паметта на руснаците.Преди по-малко от тридесет години влязоха в същият сценарий за надпревара във въоръжаването и фалираха(не,че иначе нямаше да фалират)Но пък са велики. Най-нещастният народ тръгнал да прави света щастлив????
59
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е, че *** е победил, всичко друго е прах и пепел.
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 90.. събират се гражданите на Кърджали и правят референдум за присъединяване към Турция Не участва никой друг освен местното население..... законът гласи "на местно ниво не могат да се вземат решения касаещи ЦЯЛОСТТА НА СТРАНАТА..
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 95 po tochen komentar ne bqh chuval v dnes.bg.....pozdravleniq
56
21
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
Какво стана с Дебалцево? От две седмици слушаме за котли, бойлери, казани....време не остана.....48часа...............или пак се оказа ''партенка'' на ТАСС. Уж било обкръжено, пък укроармията си ходи до там.
55
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На преговорите в Минск вчера на влади аутиста му се счупил молива и той бил сигурен че това е дело на ЦРУ
54
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересен факт е, че 70% от украинската армия в донбас са рускоговорящи. Или иначе казано - рускоговорящи се избиват взаимно.
53
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СССР победи Германия, но бившите съветските граждани победители мият тоалетните в победената държава, а бившите съветски гражданки победителки се продават за центове по магистралите на победените
52
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците се срамуват, че бяха въвлечени в братоубийствена война от кремълските военнолюбци
51
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин избива руснаци и украинци, а твърди че се бие срещу американски наемници. Определено има нужда от медицинска помощ.
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 85Референдума е валиден защото заинтересованите участваха и то без принуда. Цяла Украина няма думата. По същата логика ние никога не бихме могли да се отделим законно от Турция
49
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да си русофил и да симпатизираш на диктатора путин.