Единият от джихадистите, заплашили Брюксел и Париж, служил в белгийската армия

Там се е научил да борави с оръжие
18 фев 2015 12:44, Елка Василева
6
Единият от джихадистите, заплашили Брюксел и Париж, служил в белгийската армия
Снимка: архив, Reuters

Единият от двамата джихадисти, заплашили преди дни, че ще вдигнат Брюксел и Париж във въздуха, е бил приет в белгийската армия през 2010 г., където е получил познания да борави с оръжие, съобщават местни медии, като се позовават на анонимни източници.

Във видеозаписа от Сирия, разпространен от терористичната групировка Ислямска държава, 24-годишният мъж от Вервие (източен град в Белгия) заплашва, че в двете столици ще бъдат взривени коли бомби. Свидетелства сочат, че той е бил добър ученик, следвал е медицина в Лиеж и е от алжирски произход.

Съпругата му е приела исляма и миналата година се опитала да стигне до Сирия с малката им дъщеря. Тя била задържана заедно с детето в Унгария при опит да премине границите на Шенген.

Още по темата

Твърди се, че е възнамерявала да пресече България и Турция, за да се събере със съпруга си.

В армията джихадистът се числял към Военноморските сили и получил познания как да сглобява оръжие, как да си служи с него, как да оказва медицинска помощ и как да чете географски карти. Установено е, че известно време е бил зачислен към екип на санитарен автомобил.

Неотдавна цивилното и военното контраразузнаване потвърдиха, че в белгийската армия са наети десетки салафити, като двама от тях са получили повишение до чин лейтенант. Бе отчетено, че липсват законови средства подобни служители да бъдат отстранявани.

Службите признаха, че при набирането на служители във войската проверките са прекалено слаби, а това позволява подобни хора да получават специфично образование. За някои от тях вече бе установено, че след като бъдат обучени в тънкостите на работата на армейските служители, те се прехвърлят да водят свещена война в четирите краища на света.

Преди три години белгийските медии съобщиха, че водач на Белгийския ислямски център е успял да завърши 15-месечен курс в специалните елитни войскови части, които често се включват в мисии на НАТО. Благодарение на полицай под прикритие той бил изобличен като пламенен проповедник на джихада. Обяснението на това общо явление е тежкият недостиг на кандидати за войската, както и че единственото условие за попадане в редиците на военните е чисто съдебно минало.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Златен лъв преди 9 години
Поздрави от Орхан Исмаилов - заместник-военен министър на РБ.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В местната брлгийска медия се пише, че въпросната личност има общо образование и е карал курс за линейка. Не че има кой знае какво значение...
4
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Очевидно малоумието е плъзнало в ЕС като зараза...
3
4
 
1
 
! Отговори
Ще има, ще има! преди 9 години
Ще има и такива дето са служили в българската армия!
2
2
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Ох божее, бил се научил как да сглобява оръжие, как да разглобява, да чете по карта, да оказва първа помощ, и това вече го прави особено подготвен боец терорист хахахахаха... Ако това го чуят всички които като мен са служили в БА то излиза че ние всички сме подготвени терористи, и само не видели казарма са невинни и добри гражданчета хахахахах.. Тизпично западна простотия и промиване на мозъци.... мдам
1
2
 
6
 
! Отговори
ETNA преди 9 години
Ние си ги отглеждаме и те си ни трепят. Мисля, че коментара е излишен. Само не ми се струва много логично жената да е задържана при преминаване на границите на Шенген в посока към България... От собствен опит зная, че когато пътуваш в посока на излизане от Шенгенското пространство, митничарите (където има митници) само махват с ръка да минаваш по-бързо. Чак сърбите започват да се заяждат и то на дребно - 5-10 евро искат хората ;)