Шефът на HSBC имал милиони в швейцарска сметка

Стюарт Гъливер притежавал през 2007 г. 7,6 милиона долара
23 фев 2015 08:09,
11
Шефът на HSBC имал милиони в швейцарска сметка
Снимка: архив Reuters

Генералният директор на британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC) Стюарт Гъливер, който обеща да реформира опетнената от скандала СуисЛийкс банка, имал милиони долари в сметка в Швейцария, пише вестник "Гардиън", цитиран от Франс прес.

Още по темата
Това е най-новото разкритие в скандала с финансови измами и пране на пари, който разтърси банката и предизвика политическа буря преди парламентарните избори през май във Великобритания, отбелязва АФП.

Според "Гардиън" Гъливер бил клиент на швейцарския клон на банката, обвинена, че е съдействала на заможни клиенти да мамят данъчните власти.

Стюарт Гъливер притежавал през 2007 г. 7,6 милиона долара (6,7 милиона евро) в сметка на името на регистрираната в Панама компания Worcester Equitites Inc., посочва "Гардиън".

Вестникът публикува тази статия преди очакваната презентация от Гъливер на годишната равносметка на банката, разследвана от британския банков надзор и швейцарското правосъдие.

Говорител на Гъливер каза пред "Гардиън", че генералният директор на Ейч Ес Би Си внесъл в банкова сметка в Швейцария бонуси, получени преди 2003 г., когато се преместил от Хонконг в Лондон.

Адвокатите му заявили, че той изплатил в Хонконг данъците върху тези доходи и че сметката му в Швейцария била декларирана пред британските данъчни власти.

Британски вестници публикуваха миналата седмица писмо, в което Гъливер се извинява за поведението на швейцарския клон на Ейч Ес Би си, добавя АФП. В писмото той заявява, че швейцарският клон на банката е цялостно реструктуриран след 2007 г., след като работещият в банката френскикомпютърен специалист Ерве Фалсиани откраднал и предал на френските власти списъци на клиенти на Ейч Ес Би Си, притежаващи сметки в Швейцария.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: сметкабанкаHSBC
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Направо не е за вярване....
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 млн евро е нормална годишна заплата (заедно с бонусите) за такъв висок пост. Така че ако взимаш по 1млн на година, 7 млн. спокойно се спестяват за 10-тина години.
3
0
 
1
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
как ще мислят за елементарни нужди с толкова крадене по света ?!
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този си е жив бедняк - нашите източиха 5 милиарда и няма виновни!
1
3
 
13
 
! Отговори
елка добрева е зле преди 9 години
Спокойно хора в запада няма корупция има само в БГ и в Русия. На запад живота е песен и всички политици са честни и не обичат парите. Нали така всички твърдят, че на запад не се краде !!!! "да бе да"