Какво става с България при гръцки фалит?

Връзките между страните са силни, но не са като преди години
Обновена: 26 фев 2015 16:54 | 26 фев 2015 10:53,
39
Какво става с България при гръцки фалит?
снимка: Ройтерс

Със здравите си търговски и банкови връзки с Гърция България и нейните съседи на Балканския полуостров остават силно уязвими на заплахата от гръцки финансов колапс, въпреки че зависимостта е по-ниска, отколкото преди няколко години, пише Ройтерс.

Въпреки че изглежда, че Атина си е подсигурила удължаване на спасителната програма, опасността от евентуално напускане на еврозоната все още съществува. Налице е и рискът, че гръцките банки, от които изтичат депозити, ще бъдат принудени да се разделят с подразделенията си в чужбина.

Клоновете им са концентрирани на Балканите, където вземанията на гръцките трезори в България възлизат на близо една пета от брутния вътрешен продукт на страната, показват данни на Банката за международни разплащания.

Гръцките банкови активи в Албания, Македония и Сърбия са еквивалентни на близо 18%,16% и 12% от БВП, съответно.

Освен това България насочва 7% от износа си към Гърция, както показва графиката на Ройтерс. Към ноември 2014 г. експортът към южната ни съседка намалява с 6% до 2,6 млрд. лв., а вносът – с 9% до 2,4 млрд. лв., показват последните данни на НСИ. С Гърция е една от малкото държави, с които поддържаме положително търговско салдо.

Ръководителят на отдел „Развиващи се пазари“ в германската банка Commerzbank Симон Кихано Евънс поставя въпроса за ефектите от отлива на депозити в Гърция върху поведението на вложителите в същите банки, но в различни страни.

В България Обединена българска банка, Пиреос Банк и Алфа Банк са 100% собственост на гръцките банки майки. Четири румънски и три албански банки също са контролирани от гръцки банки майки.

През май 2014 г. гръцката банкова група Eurobank Ergasias, към която принадлежи нашата Пощенска банка, увеличи капитала си с 2,864 млрд. евро, в резултат на което контролният пакет от акции вече се контролира от инвестиционни фондове от САЩ, Канада и Азия.

„Гръцките банки у нас са достатъчно изолирани от незабавно влияние от това, което се случва в Гърция“, коментира главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян въздействието на кризата в Гърция върху банковия сектор. Той заяви, че гръцките банки попадат под родните регулации, въпреки че капиталът им е гръцки.

Анализаторът в Commerzbank поставя въпроса и за финансирането от банката майка. „Това ще бъде ли възможно или месните власти ще трябва да се намесят, за да рекапитализират тези банки?“, пита Евънс.Hidden Field

Разликата между кредитите и депозитите може да бъде около 5% от БВП на България, ако гръцките банки спрат да финансират поделенията си, изчислява Bank of America/Merrill Lynch. Разликата в Румъния и Сърбия е 2 на сто.

Положително е, че връзките са по-слаби в сравнение с преди. Данните на Bank of America/Merrill Lynch показват още, че през 2012 г. разликата между кредитите и депозитите е била 8% у нас при 6% в другите две държави.

Делът на гръцките банкови активи в България бе близо 30% от БВП през 2011 г., докато в Сърбия съотношението бе близо 20 на сто, сочат още данните на Банката за международни разплащания.

Изчисленията на Investor.bg разкриват, че към края на 2014 г. делът на гръцките банки в общата сума на активите на българската банкова система се понижава до 15,8% от 17,4% преди година.

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
0
 
! Отговори
Състоянието на ... преди 9 години
... Болгария не се влошава значително. Фалит е най-доброто, за да излезнат от този омагьосан кръг. Тогава и ние ще сме добре като съседи. Begger-thy-Neighbor политика.
28
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Боко каза, че ако Гърция фалира България ще я вземе под своя икономически чадър. Наистина, що се отнася до футбола, Олимпиакос ще стане донор на играчи за Лудогорец. Но лично Боко няма да допусни приятелство с Гърция ако не се разкара това ляво правителство - то много добре знае че Б.Б. е десен центрист.
27
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция като се разкашля, татаромонголчетата треска ги хваща!
26
2
 
14
 
! Отговори
СТьвь Такъ преди 9 години
Гръците идат, пак купуват, купуват от Бг, а в Бг чукундурлъка се чеши по глъвътъ и са пита - ам че шо фалирали и пак по-богати от бг-то ???
25
4
 
26
 
! Отговори
истината преди 9 години
Два гърци си говорят.Единия казва:Май е време за бачкане?Другия отговаря:Кой ще работи?Първия отвръща:Как кой?Германците!
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коментар 8 е написъл пълната истина--може да е малко рязко,но е истина......
23
3
 
27
 
! Отговори
лупи преди 9 години
Какви са тези ***,*** сравнения? По-вероятно е ние да фалираме, а не гърците...
22
2
 
12
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
то и КТБ си го мислихме, че ще е вечно, но виж какво стана--С КТБ още в началото се знаеше, че е шменти-капели. Там си набутаха парите само наивници.
21
1
 
1
 
! Отговори
знайко преди 9 години
до анонимниа.ша питаш дякона.
20
1
 
9
 
! Отговори
ЕНВЕР ХОДЖА преди 9 години
Охоооо, че България много повече търгува с Гърция. околкото с Россия.С Русия има 18 милиона износ, И внос за 780 милиона долара.С Еллада има 2,6 МИЛЛИАРДА ИЗНОС. И 2,4 МИЛЛИАРДА ВНОС = НАД 3 ПЪТИ ПОВЕЧЕ СЕ ТЪРГУВА С ЕЛЛАДА !!
19
4
 
12
 
! Отговори
знайко преди 9 години
всички държави ще фалират докато се разплащат с хартий.
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 1И кога България е филирала при ГЕРБ?------------------------Спи спокойно няма да фалира при герб, нали Горанчо взе 16, ще фалира после.А ти ще си бая напред, да те *** и в глу***а
17
3
 
16
 
! Отговори
факт преди 9 години
Фалитът на Гърция изобщо няма да се отрази на България. "Гръцките" банки в България са под контрола на БНБ. Те не могат да превхърлят капиталите в Гърция или да фалират, защото банката майка е фалирала - капиталът стои в България. Статийката е напълно аматьорска.
16
14
 
11
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Каквото стана с Гърция когато България фалира при герб-И кога България е филирала при ГЕРБ? Няма такъв случай. Фалира няколко пъти при управлението на БКП/БСП - при Тодор Живков, при Луканов, при Жан Виденов, при Станишев. Вземи малко се поограмоти преди да пишеш глупости.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анализатор преди 9 години
Статия, написана и анализирана само повърхностно. 1.Алфа банк е клон на ЧЮЛ и регулацията от страна на БНБ нее както с останалите регистрирани банки в България, съответно и правомощията на БНБ са почти никакви, 3.Алфа Банк в България е с отрицателен капитал над 220 млн.лева 3.Нейните вземания от българския пазар са изкривени с 1,1 млрд. евро, колкото гръцки държавни облигации има в баланса и, или имаме с 2,2 млрд лева по-малко, което е намаление с повече от 10% на вземанията им от Бълг.клиент
14
5
 
17
 
! Отговори
ответ преди 9 години
Гърция като се разкашля, татаромонголчетата треска ги хваща!-Очивидно тая сутрин вместо да си пиеш хапчета, пак си се наливал с парцуца. Татарите и монголите са жълти, с прави коси и дръпнати очи. Ако виждаш такива хора в България, а също така зелени мишки, които ти говорят и обсъждаш с тях мача Левски ЦСКА - време ти е пак при чичо доктор.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нема страшно, Горанчо ше земе заем, гърците да фалират спокойно.
12
1
 
14
 
! Отговори
Сакис преди 9 години
Българите сега като ще ядете кюфтетата с новия заем, после ще плащате ли или и вие ще увъртате и ще прилагате византийски номера?
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 7"Помните ли Кипър преди 3 години?"Помниш ли в Кипър кой изяде дървото за да си живеят сега кипърците - руските вложители. Но в Бг няма такива , дървото ще го ядем лично!
10
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 8 - пини си, ракията, или хапчетата човече /или ***/, и не говори за край, нема други балами освен европейците, които да наливат пари на тия овчари, тия номера са без край - спираме, фалит, и после пак ... , те гърците от тва живеят, не им берете гайлето!