Aко загубим върховенството на закона, губим бъдещето си!

Силните институции са ключът на промяната, убеден е Плевнелиев
Обновена: 27 фев 2015 14:08 | 27 фев 2015 12:54, Елка Василева
80
Aко загубим върховенството на закона, губим бъдещето си!
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Reuters

Символът на Европа са върховенството на закона и институциите, които го защитават. Ако загубим това, губим бъдещето си, заяви президентът Росен Плевнелиев в изказване на конференция, организирана в Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел.

Той посочи, че кризите, където и да било, се коренят в пренебрегването на върховенството на закона. Не трябва да чакаме кризите да се появят на телевизионните екрани, за да действаме, тогава вече сме закъснели, добави президентът.

Плевнелиев даде положителни примери с Румъния и Полша, отбелязващи напредък в своето развитие благодарение на приложението на правилата на ЕС. Той отбеляза, че наскоро е посетил новоизбрания си румънски колега в Букурещ на фона на еуфорична вълна в страната, показала, че институциите могат да доведат до промяна. Преди две години имаше институционална криза в Румъния, сега страната е на правия път, коментира Плевнелиев.

Той съпостави Полша и Украйна - две държави, избрали напълно противоположни пътища след края на комунистическите режими и разпада на СССР. По неговите думи днес Полша е пет пъти по-богата в сравнение със състоянието си преди 25 години. Украйна, избрала надмощието на олигарсите, днес е в криза и обедняла още повече.

Много бях впечатлен от картината с напускането на президента Виктор Янукович от Украйна. Не от друго, а от вида на дома на главния прокурор - като на римски император, като на Калигула, заяви президентът.

Той отбеляза, че наскоро в България имаше криза, предизвикана от поставянето на олигарх начело на службата за национална сигурност. Имаше продължителни протести на гражданското общество, посочи президентът. По неговите думи хората у нас не са изгубили очакването силните институции да доведат до промяна.

Силните институции са ключът на промяната. В моята страна цар стана премиер, даде обещания, но такъв подход подкопава институциите, гарантиращи стабилността, коментира президентът.

Мирът не може да съществува без човешки права и върховенство на закона. ЕС е на първо място проект за мир – не просто като липса на война, но за човешки права, за върховенство на закона, посочи в изказването си президентът Плевнелиев.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С други думи, ако загубим контрола върху хората, не се знае какво може да се случи.
54
0
 
1
 
! Отговори
бай джагал преди 9 години
Кажете ми сега, ама честно - не ви ли се струва че ако някой му шибне един шамар на тоя ще се разреве като ученичка ?
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А не то да Плямпаш само файда няма В България се води ШУРОБАЩИНИЯ от Дълги Години ама Пусти Страх Да не изтървете Кокала е по зле от колкото да въведете Върховенството на закона Дори с Риск да го Изтървете И от там и Празните ви Приказки
52
1
 
3
 
! Отговори
ан преди 9 години
не му четете словата и не пишетааз от вчера подминавам великите му мисли
51
1
 
1
 
! Отговори
naguzi peguzov преди 9 години
oxx kotiooooooooooooooo
50
1
 
3
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Не е трябвало руските и др. войници участвували в освобождението на БЪЛГАРИЯ от турско роство да бият толкова много път натези неблагодарни "българи".Сега всички русофоби,туркофилидр.фоби щяха да със *** пи..ки,щеше да си личи,кой,кой Е.,Жалко,че ми се удържат пари от заплатата за издръжка на този от снимката,чудя се учили са го учителите по история и къде е бил той по време на часовете.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както сме подкарали с градацията при президентите, следващият ще е магаре и ще най-добрия, който сме избирали :)
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
rasimka
47
0
 
4
 
! Отговори
rustam преди 9 години
тоз не знай президеншата с кого ляга и с кого става тръгнал акъл да раздава
46
0
 
0
 
! Отговори
er4 преди 9 години
analysis.actualno/Rusofobija-Ne---prosto-opasna-glupost--news_459470.html
45
0
 
12
 
! Отговори
АСАН преди 9 години
РОСКО ФОН ПОМАКЛЪ ПАК СЕ ИЗОКА НЕПОДГОТВЕН.. МАЛЕ СРАМ КАКЪВ *** ИМАМЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ!!!
44
0
 
5
 
! Отговори
Лукашенко преди 9 години
Изходът е един - президентска република с президент Волен! Ура!
43
2
 
7
 
! Отговори
Среден Атакист преди 9 години
Само Волен ще ни изведе от кризата! Само той има зад гърба си целия руски бизнес и Путин! Представете си как Путин идва за да налее милиарди в България, благодарение на Волен! Това е нашето бъдеще!
42
3
 
3
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Волен за президент, балалайка и кокаин за всички! Путин да идва да ни зима, и да си излива трилионите тука, ние само да си харчим в Куба! Не е зле а?
41
3
 
1
 
! Отговори
По иситнски Атакист преди 9 години
България може да я управи само един диктатор като Волен, само той ще наложи руската воля в България и ще ни спаси от сорос! Законите са за да се нарушават, те са за пристите хора! Волен е титан - полу Бог! За него закони не трябва да има, те само му перчат да ни спаси! Забога хора прогледете! Русия доминира в целия свят в момента, а Волен им е любимец, Путин лично го кани всеки ден на кафе, за да се съветва с Волен!
40
2
 
1
 
! Отговори
Истински Атакист преди 9 години
закона ни пречи да наложим диктатурата! Бог - Волен, ще докара руска мощ на България, само ако получи цялата власт и е над закона! Всичките еврорасти ще бъдат избити и заедно с матушка Россия ще управляваме света! "Волен ще спаси света" - Ванга!!
39
2
 
5
 
! Отговори
Истински Атакист преди 9 години
До 43Не нас, България няма да я има под Слънцето, ако не станем ние закона в страната, а не закона да е над нас. Същият този закон изкован от *** лоясали тикви! Ясно?
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 42А ти може и да не се дрогираш, но да си в такова състояние по принцип.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие г-н Президент има какво да губите а ние които ви избрахме вече няма какво да губим.
36
3
 
3
 
! Отговори
до 40 атакист преди 9 години
Ако няма закон глуапака ще доминира, той ще граби и убива и експлатира! Закона е за да гарантира правата на хората, закона е защита, той гарантира личната и интелектуалната неприкостновенност на всяка личност! В България няма законова рамка, съдебната система е фукнция на олигархията, чрез която се обезоражават и наказват враговете на системата! За съжаление атакистите мислите точно така, за вас няма закони, затова сте толкова вредни! Пожелавам ви скоро да ви няма под слънцето!