Бундестагът одобри удължаването на програмата за Гърция

Солидарността не значи, че трябва да бъдат пресирани другите, предупреди Шойбле
Обновена: 27 фев 2015 16:58 | 27 фев 2015 13:25, Бойчо Попов
6
Бундестагът одобри удължаването на програмата за Гърция
Волфганг Шойбле. Снимка: Reuters

Германският Бундестаг (долната камара на германския парламент) гласува удължаването на помощния пакет за Гърция. С него изпадналата в затруднена финансова ситуация страна ще спечели още четири месеца, за да разработи своята програма за реформи. След това блокираните кредити могат да бъдат разблокирани към страната, предава Ройтерс.

Депутатите в Бундестага подкрепиха решението с 542 гласа "за" при 32 гласа "против". Според Ройтерс това е най-голямото парламентарно мнозинство в която и да е страна от еврозоната, одобрило удължаване на гръцката спасителна програма.

Преди днешното гласуване в парламента германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви пред депутатите, че бъдещите преговори ще осигурят завършване на програмата от Атина, предаде DPA.

Още по темата

Той добави, че новите предложения на Гърция за по-голяма гъвкавост на програмата трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

В усилията си да убеди депутатите да гласуват за предложението Шойбле повтори едно свое становище, което изрази неколкократно през последните седмици  - „не става дума за нови средства, не и за промени, а само за печелене на време“. „Не става дума за нови пари", каза Шойбле. „Не става дума за промяна на програмата, а за довършване на програмата", посочи министърът.

„Ние в Европа сме една общност. Ние, германците, трябва да направим всичко, за да запазим Европа единна", заяви той. По думите му Гърция е взела решение по време на изборите, което трябва да бъде прието, но гърците също така трябва да видят, че "солидарността не значи, че трябва да бъдат пресирани другите, а всеки съвестно да си свърши задачите".

По думите му част от доверието е загубено, но помощният пакет е абсолютно нужен, за да се спечели време за нови преговори. 

"Разбира се, солидарността е свързана с доверието", предупреди Шойбле. Това значи да няма взаимно пресиране, смята той. "Самата Гърция не може самостоятелно да реши кой е правилният път за цялата еврозона. А ако Европа се поддаде на Гърция, и други държави от зоната в кризисни времена няма да намират сили за реформи“.

Председателят на парламентарната комисия по европейски въпроси Гюнтер Кирхбаум обаче заяви пред DPA, че много депутати имат резерви да гласуват "за". По думите му те не са готови да обсъждат още отстъпки.

Икономически новини четете в Investor.bg

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
до Stamat. Мате , тя не е на колене а е полегнала и всеки може да е ..... целува :)))
5
2
 
1
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Gurciq nikoga pove4e na kolene pred ES!
4
2
 
3
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Даа ,немците спасяват себе си ,а не Гърция , а въОбще Гърция не може да се спаси и това го знаят в Германия и ЕС . Ако извадят Гърция от ЕС ,то това ще окаже негативно влияние на ЕС , а като се има предвид ,че и антисанкциите към ЕС от Русия също оказват влияние на икономиката ,то остава разпаденето да се случи 2016 ,а тъй 2018 .
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дрън,дрън,дрън.Дрън,дрън,дрън. От цялата работа разбрах,че пак им дават пари на гърчолята а те нищо няма да изпълняват. Ние да му мислим.За нас няма 300 милиарда.
2
4
 
1
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Къде ще ходят, та няма да го одобрят. Нали ще им изгорят банките.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре е да започнем да наричаме нещата със собствените им имена!След 1985 г банда международно организирани престъпници от политическите и финансови елити на т.н. капиталистически и социалистически страни завзеха властта и въведаха т.н. "демокрация"- а по същество "дългокрация"- от "дълг" и "крация".За повече подробности -гледайте филма -през гугъла : " Дългокрация "