Депозитите в гръцките банки - най-ниски от август 2005 г.

Тегленето на суми със сигурност продължи и през февруари
Обновена: 27 фев 2015 10:07 | 27 фев 2015 10:03,
5
 Депозитите в гръцките банки - най-ниски от август 2005 г.
Снимка: Reuters

Един от основните въпроси, който се заобикаля при преговорите за гръцкия дълг и евентуално – за удължаване на спасителната програма, е колко точно паникьосани са гръцките граждани и компании, пише ZeroHedge.

Да припомним, че, както бе обяснено по-рано, напрежението в страната се свеждаше до това: Тройката направи всичко по силите си, за да се покачи банковата паника с цел да смаже всяко намерение, което финансовият министър Янис Варуфакис може да има за намаляването на дълга, а от друга страна Гърция отчаяно търсеше начин, чрез който да направи така, че отливът на средства да изглежда доста по-малък в сравнение с твърденията.

Последните данни на Централната банка на Гърция показват, че само за месец - през януари - гърците са изтеглили 12,2 млрд. евро от банките. Сумата е по-голяма в сравнение с това, което се с случвало в предходните гръцки кризи и спасения. Депозитите на населението и фирмите намаляват със 7,7% на месечна база и с 10% от ноември до само 148 млрд. евро.

Цифрите са в унисон с някои от най-песимистичните очаквания. В крайна сметка общата сума на паричните средства, съхранявани в гръцките банки, сега е най-ниската от август 2005 г. насам.

По-неприятното е, че отливите със сигурност продължиха през февруари, когато, поне според слуховете, още 10 млрд. евро (или повече) напуснаха банките. И въпреки че новият финансов министър отчаяно се опитва да покаже, че след постигнатата „сделка“ за удължаването на срока на спасителната програма банковата паника спира, това е доста съмнително.

Едно нещо е сигурно – гръцките банки, които вече страдат от рекорден дял на лошите кредити от близо 40% и без какъвто и да е капиталов буфер, са почти умрели банки, имайки предвид изтеглените средства.

Без друга спасителна финансова помощ - каквато агенция S&P изчисли, че ще е нужна на Гърция през октомври и то за поне 40 млрд. евро, и каквато би била възможна само при още по-драконовски мерки, просто не е ясно как Гърция ще се измъкне от създалата се ситуация, без налагането на капиталови ограничения по подобие на кипърските от 2013 г., пише още ZeroHedge.

Всичко по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BALGARIA E SASHTO FALIRALA DARGAVA KATO GARZIA
2
9
 
34
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
"....просто не е ясно как Гърция ще се измъкне от създалата се ситуация, без налагането на капиталови ограничения по подобие на кипърските от 2013 г." Еми к'во чакат да ги налагат, на нас може а на тях не ааа
1
9
 
34
 
! Отговори
Грешна програма преди 9 години
Високите данъци задушиха малкия и среден бизнес.Вчера изнесаха данни,че до момента са затворили 230хил.фирми.Данъците са ужасни-бизнес данък-650е за всяка една фирма и за всеки един клон,2% данък в/у печалбата за подпомагане на безработните,26% данък печалба от първото евро+80%данък-капаро за следващата година,4800е социални и здравни осигуровки и т.н.Така на практика,ако си изкарал 10хил.е трябва да извадиш още 200е от джоба си,за да платиш.А с какво ще живееш,с какво ще си плащаш тока!?