ЦРУ измъчва, Полша плаща цената

Варшава попадна под ударите на Европейския съд
28 фев 2015 19:37,
79
ЦРУ измъчва, Полша плаща цената
Снимка: Reuters, архив

В края на 2002-ра година Полша направи услуга на американския си съюзник, като позволи на ЦРУ да използва военната база в Старе Клежкути за разпити на заподозрени терористи. За това свое решение Варшава ще плати скъпо, посочва сп. “Икономист”. Преди десетина дни Европейският съд за защита на човешките права препотвърди решението си, че Полша носи вина за мъченията на двама задържани от ЦРУ на нейна територия.

Въпросните задържани са саудитски граждани. Абд ал-Рахим ал-Нашири е заподозрян за участие в атентата срещу американския самолетоносач “USS Cole” през 2000-та година, докато Абу Забаядех се счита за висш лейтенант в структурите на “Ал Кайда”.

Според евромагистратите Полша е нарушила над половин дузина точки от Европейската конвенция за защита на човешките права и е застрашила живота на ал-Нашири с решението си да позволи депортирането му в САЩ, където той може да получи смъртна присъда – наказание, което е забранено в ЕС.

Сега Варшава трябва да плати 262 хиляди долара обезщетение на двамата саудитци. Освен това трябва да разкрие всички детайли по задържането им и да потърси дипломатически гаранции, че ал-Нашири няма да бъде осъден на смърт.

Към момента Полша е единствената страна, която е съдебно преследвана заради участието си в програмата на ЦРУ за задържане и разпити на предполагаеми терористи на територията на трети държави. Но в списъка има общо 54 страни, като срещу две от тях – Румъния и Литва, вече са задвижени процедури от Европейския съд за защита на човешките права.

Варшава прие смело присъдата. Външният министър Гжегож Шетина заяви: “Ще платим глобите, защото сме страна, която уважава законите”. Но със сигурност полското правителство не е особено доволно от факта, че поема вина за изтезания, извършени от агенти на ЦРУ, които ще се измъкнат ненаказани.

Всъщност единственият служител на американското разузнаване, който лежи в затвора заради програмата за изтезания на ЦРУ беше пуснат под домашен арест 3 месеца преди изтичането на 30-месечната си присъда. Бившият агент Джон Кириаку обаче не попадна зад решетките, защото е измъчвал затворници без присъди, а защото разкри детайли за самата програма. През 2007-ма година в телевизионно интервю той разгласи използването на “симулирано давене” върху задържаните.

Барак Обама нееднократно се разграничи от тези практики, определяйки ги като минало, останало от предшественика му Джордж У. Буш. “Правили сме неща, които са грешни и противоречат на нашите ценности”, обяви Обама.

В доклад за мъченията, извършвани от ЦРУ, огласен от Сената през декември се посочва, че полското правителство първоначално е изявило огромно желание за участие в програмата. Впоследствие са се появили сериозни колебания, които са били погасени с 15 милиона долара в брой.

ЦРУ обаче отказва да подпише писмен меморандум за конфиденциалност. Устната договорка издържа до 2006-та година, когато самият Буш признава за мъченията.

Някои от най-жестоките издевателства се случват именно в Старе Клежкути. Един от агентите на ЦРУ заплашвал ал-Нашири с пушка и бормашина, принуждавал го да стои в неестествени позиции с дни наред. Освен това го убеждавал, че ще доведе майка му и тя ще бъде изнасилвана пред очите му.

Самият шеф на отдела за разпити на ЦРУ подал оставка в знак на протест срещу отношението спрямо въпросния задържан. Докладът на Сената заключва, че гореспоменатите разпити не са довели до получаването на полезна информация за предотвратяване на терористични атаки.

ЦРУ приложи програмата си с цел да избегне съдебните пречки на американска територия. Но ето че някои от третите държави ще трябва да понесат отговорност. Така се оказва, че полските данъкоплатци ще плащат стотици хиляди долари на предполагаеми членове на “Ал Кайда”, които били измъчвани от агенти на американското разузнаване.

Затова следващия път, когато страна-членка на ЕС получи искане за подобна операция на своя територия, отговорът едва ли ще е различен от “Не!”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: мъченияЦРУПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прави впечатление че са все Страни от Бившият Соц Новите Натовски Подлизурковци!!!!!
54
3
 
7
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Сума народи по света пазят топли спомени за "американските ценности"-от индианците и *** в самата америка, до виетнамците, иракчаните , либиците, сирийците и колко още.И германците още помнят със светли чувства на обич и уважение бомбардировките на Дрезден и хамбург.Японците , и да искат не могат да забравят никога хирошима и Нагазаки.Въобще-"американски ценности", разхвръляни по света.Е, благодарим и ние за бомбардировките на София и хилядите убити, благодарим за подаръка, нямаше нужда.
53
3
 
9
 
! Отговори
vonko1988 преди 9 години
Когато Русия мърда - агресия. Когато САЩ мърда и измъчва хора - демокрация. А хората прости, делят се на русофили, демократи и незнам си какви. Замислете се как едно зло поражда друго зло. Най-големия печеливш от война в Европа е задокеанската империя. Справка - курса на долара.
52
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредното доказателство за античовешката и агресорска политика на САЩ!Не ме очудва особено след като знам от какви *** е бил заселен континента,как е било поставено на американската нация,на какви жестокости е било подложено местното население!
51
3
 
14
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
Цитирам: "Правили сме неща, които са грешни и противоречат на нашите ценности, обяви Обама. Аз имам въпрос! Обама мама, ама вие имали ли сте някога и имате ли ценности? Ако някой може да изброи поне една ценност присъща на американската нация, асвен хот-дог и кредит, да ми я /ги/ посочи?
50
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ние плащаме още повече цената. Без икономика, без армия , без народ, без национален суверенитет, а и базите и издръжката на *** им плащаме.
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като Полша подкрепя Наполеон Бонапарт 1812г е поделена от Русия и Германия за 100 години заслужили са си го а не да се сърдят на Русия и Германия втори път е била поделена от Хитлер и Сталин ...западната част на Полша са германски земи
48
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦРУ измъчва, Полша плаща ценатаВаршава попадна под ударите на Европейския съд------Ето ви крещящ пример за Американска правда и демокрация, права на човека и др. ... (спазване правата на хората много обичат, ама за другите, не те да ги спазват).Имаме и пример за Европейски ценности - Полша, която с цената на всичко прислужва на всяка идея на примата от Вашингтон. Външния министър на Полша нарече това орална любов, където Полша обслужва господаря - Сащ. В БГ е същото - те пият, ние плащаме...
47
3
 
9
 
! Отговори
sasho poliaka преди 9 години
Ne poliaci a polsko prawitelstwo,to ne e polsko,towa sa evrejski gadni marionetki na bruxel i washington!!!!!!
46
30
 
5
 
! Отговори
трезвеник преди 9 години
Към другаря там по-долу да кажа:-Преди Плевнелиев и Борисов , по-големи *** от Станишев и компания, агентите на КГБ у нас от край време- няма!!! Купените с чували с рубли наши другари са най-големите *** другарю!!!Браво на Плевнелиев, че е първият президент който не мълчи и не спестява истината и се осмелява да казва на комунегите истината в очите!!! Предните преди него бяха позьори-платени позьори, дребни тарикати и лаладжииии, школувани от КГБ и ДС!
45
35
 
7
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Колко е жалко, чугунените *** са готови да защитават ислямските терористи, че дори да ги бранят до смърт, само и само да пропагандират срещу Америка по опорните точки от Мая Манолова, перхидроления мини-пудел Волен и техния бащица ***!Всъщност това май си е в реда на нещата- за комуниста стойности като нация, род, семейство и християнство не съществуват! ***, вие сте подчовешки ***, жалки майцепродавци и срам за България! Плюя на вас!
44
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полша е най-голямата любовница на сащ в Европа и затова ги ненавиждам, оттам ненавиждам католиците - сектанти са
43
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
59.Е то се видя колко е полезно за Европа - в Париж, Белгия - атентати ... В Сирия и Ирак се избиват християни по най жесток начин , има 260 заложници и на САЩ не им пука да ги освободят .Тогава за какво се борят и срещу кого !
42
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха, седнали да защитават терористи... ЦРУ ги е обработвало за хубаво и в полза и на Европа. За поляците трябва да е чест, че са помогнали срещу тероризма.
41
4
 
30
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Вече и у нас: САЩ налагат санкции, България плаща цената.Само да се молим НАТО да не продължава настъплението си към Русия че тогава вече...
40
7
 
32
 
! Отговори
Евроатлантически... преди 9 години
... ценности! САЩ, защитник на правата на Човека!
39
5
 
41
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Баси, баси...и тез мъчения ги извършва най-демократичната държава в света. Държава, чийто президент е лауреат на нобелова награда за мир. Тц-тц-тц.., какво остава за другите държави. Нали беше обещал да закрие Гуантанамо. Вече е края на втория мандат, а Гуантанамо си седииии..... Държат хора по 20 години без съд и присъда. Толкова ли е стойността на обещанието на президента? А за поляците, бутилка водка и готово.
38
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия фашисти запалиха живи хора в Одеса ! И не само това ! Но ЕС си затваря очите !
37
4
 
38
 
! Отговори
Илко преди 9 години
Иво Инджев , Роско, Боко, Костов , Паси и т.н , няма ли да ги питате по тоя въпрос, *** що никой "журналист" не ги пита ?
36
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А няма ли да кажете как ЦРУ използва Полша срещу Украйна и Русия ?