На крачки от Кремъл: Застреляха руския опозиционер Борис Немцов

Един от най-яростните критици на Путин е убит с 4 куршума
Обновена: 28 фев 2015 01:17 | 28 фев 2015 00:23,
648

Снимка: БТА

В центъра на Москва е застрелян руският политик от опозицията Борис Немцов, съобщиха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на правохранителните органи на руската столица. Той е убит с четири изстрела от пистолет, пише БТА.

Немцов беше един от най-яростните критици на руския президент Владимир Путин. Неизвестно лице е стреляло четири пъти по него около 23.40 часа местно време на площад "Василиевский спуск", разположен между Червения площад и крайбрежната улица покрай стените на Кремъл.

Би Би Си предаде, че политикът е убит, докато се разхождал с жена.

По него е стреляно от бяла кола, съобщи Интерфакс. В Москва е задействан план "Залавяне", на местопрестъплението работи следствена група. За случилото се е докладвано на вътрешния министър Владимир Колоколцев.

На руския президент Владимир Путин незабавно бе докладвано за убийството в Москва на Борис Немцов, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков, предаде ТАСС. "Путин отбеляза, че това жестоко убийство има всички признаци на поръчково и има изключително провокационен характер", отбеляза Песков. Той каза, че държавният глава е възложил на ръководителите на Следствения комитет, на Министерството на вътрешните работи и Федералната служба за сигурност да създадат следствена група и лично да контролират разследването на престъплението. Президентът изразява дълбоки съболезнования на роднините и близките на на "трагично загиналия Борис Немцов", каза Песков.

Лидерът на руската опозиционна партия "Яблоко" Сергей Митрохин призова президентът Путин лично да поеме контрола върху разследването на убийството на Борис Немцов, предаде ТАСС. Това "чудовищно престъпление" е свързано с политическата му дейност. Това е предизвикателство не само към опозицията, но и към ръководството на страната, заяви Митрохин.

Бившият съпредседател на РПР Парнас Владимир Рижком каза за ТАСС, че е шокиран от случилото се. Това е третият случай след убийствата на Галина Старовойтова и Сергей Юшенков - на убийство на политик от национален мащаб, заяви Рижков.

Съпредседателят на РПР Парнас Михаил Касянов също каза, че е потресен от случилото се, но добави, че е уверен, че "изродите", убили Немцов, "скъпо ще си платят". "Сега всеки опозиционер има нужда от защитата на обществото", каза Касянов.

Борис Немцов е роден 1959 г. в Сочи. Той е един от създателите и лидерите на движение "Солидарност" и съпредседател на РПР-Парнас, член на Координационния съвет на руската опозиция. Бил е губернатор на Нижегородска област, работил е в руското правителство: бил е министър на горивата и енергетиката (1997), първи вицепремиер (1997-1998). През 1997-1998 е бил член на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Няколко пъти е бил член на парламента, бил е ръководител на фракцията на Съюза на десните сили (СПС), заместник-председател на Думата. След 2003 г. работи в частния бизнес.

През 2008 г. е един от инициаторите за създаване на опозиционното демократично движение "Солидарност". От 2012 г. е съпредседател на Републиканската партия на Русия - Партия на народната свобода (РПР-ПАРНАС). На регионалните избори през септември 2013 г. е избран за депутат в Ярославската областна дума.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


648
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
375
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой уби Кенеди?
374
2
 
1
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До НФБ--591;Хитлер е СОЦИАЛИСТ със Сталин бяха приятели. Имено те подписаха ПАКТА и двамата са виновни за ВСВ. Кога те пуснаха от КАРЛУКОВО. Поне си вземай хапчето
373
7
 
4
 
! Отговори
БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИН преди 9 години
Братя българи, вече 10 години живея в Петербург, и ще ви кажа че този Немцов е като мишка, бумбар някакъв! За Путин той не представяше никаква угроза и като опозиционер него го поддържваха най-повече 3 душа от 100!Това чиста провокаация, зам сега пак да кажат нешто лошо за Русия, за съжеление....Добре дошли в Петербург!!!!
372
3
 
7
 
! Отговори
Ванко преди 9 години
Е такова показно убийство, до стените на Кремъл и едва ли не под прозореца на кабинета на Путин, води до въпросите : 1. На кой може да послужи и в чий интерес е ? и 2. На кой ще навреди? То е логично. Путин е стрелял със законно притежавания си снайпер от прозореца, и освен това ЦРУ нямат нищо общо!
371
2
 
1
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Бойко и Станишсата също искат - не е толерантно!
370
5
 
8
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 9 години
За съжаление Немцов не е бил ефективен в опозиция и просто са сметнали, че ще е по- ефективен като труп. В тази игра се гони ефективност.
369
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По него е стреляно от бяла кола......... тва само БЕЛИЯ ще да е бил ;)
368
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пенко 585и аз се сещам за едно Шаломович по майка нисичко на което си му фен кутевче
367
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютна провокация. Путин има 86% подкрепа, а тоя бивш олигарх и пишман опозиционер, платен от Сатанинските Щати да лае срещу страната си и тези, които я пазят, никой за нищо го няма.
366
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западна провокация с цел дестабилизация в РУСИЯ...М Р Ъ С Н И Ц И...
365
8
 
18
 
! Отговори
уеи преди 9 години
Немцов предлагаше на Русия управление като при Елцин-пияницата....демократичен анархизъм
364
5
 
7
 
! Отговори
aaa преди 9 години
Imaiki predvid koi e nemcov,nicho chudno samite amerikanci da sa si go gramnali.hem se osvobogdavat ot nego hem hvarlat vinata srechu Putin.Toi Putin da ne e tap che da go garmi taka pokazno ako vaobche iska tova nachia A Lukanov kak si go gramnaha ot USA.trabvache im samo za da vakara plana Ran At v Balgaria
363
10
 
14
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Роден от майка ЕВРЕЙКА ! Министър на енергетиката и горивата 1997г. Купеният /чрез жена му/ от евреите- *** Елцин -назначи /по тяхна заповед/ евреина Немцов за вицепремиер и последния направи олигарси комсомолците еврейчета /като Ходорковски и сие /! Я вижте ,колко евреи са олигарси в Русия и Украйна ! Коломойски какъв е ! Мнооого ще загубят вашингтонските семити и още ще губят -просто: "Да бягаме от Дания ,че ще ни избиват" !!! Дано си дават сметка ,какво ги чаказаради опита да заробят света
362
10
 
13
 
! Отговори
Налбант преди 9 години
Шерше ла фам, е казал поетът. Ако подпитат украинската манекенка кой е организирал да се разходят покрай Кремъл в тоз късен час, може и да стигнат до поръчителя.Ще се изкефя Путин да разкрие истинските убийци и поръчителя, но дори това да стане западът пак ще е възмутен. Като с малейжа еър в Украйна, и като оръжията за МП в Ирак - "доказателства нямаме, ама всички знаете че е така както казваме".
361
3
 
1
 
! Отговори
анонимен2 преди 9 години
.....Немцов, анонимен, UKRAINEC и аз сме все хазари интересно........
360
8
 
17
 
! Отговори
BB преди 9 години
Отиде си най големият мошенник от времето на Елцин.ПРОДАДЕ НА БЕЗЦЕНИЦА ПРАВОТО НА РИБОЛОВ В ЯПОНСКО МОРЕ и куп други големи корупционни зделки.Независимо от това сега е най големият правозащитник и оглавява финансирана от щатите партия.
359
12
 
8
 
! Отговори
4уденко преди 9 години
Кой уби НЕприятелите на Путин : 1. Анна Политковская, 2. Александър Литвиненко, 3. Борис Березовски, 4. ген.Александър Лебед и т.н. и т.н. ? ? ?
358
2
 
1
 
! Отговори
Е преди 9 години
Защо?
357
8
 
28
 
! Отговори
seira преди 9 години
ОТ УБИЙСТВОТО НА НЕМЦОВ ИМАТ ИНТЕРЕС САМО ВРАГОВЕТЕ НА РУСИЯ И ПУТИН!
356
30
 
13
 
! Отговори
UKRAINEC преди 9 години
Това убийство си е типично за психо-джуджетоТо така застреля 300 деца в Беслан,така остави 130 моряци от Курск да се задушат,така отрови 200 човека в Норд-Ост театъра,така свали полския самолет с цялото полско правителство,така застреля Политковская ит.н. и т. Пред очите на целия свят,нагло и безочливо-Демек вижте ме-аз съм джуджи от кремал-владетеля на света !!!