Оланд осъди убийството на Немцов, Меркел - потресена

Руският политик ще бъде погребан в Москва
Обновена: 28 фев 2015 13:52 | 28 фев 2015 11:39, Веселина Йорданова
231
Оланд осъди убийството на Немцов, Меркел - потресена
Снимка: Ройтерс

Френският президент Франсоа Оланд остро осъди днес убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов и изпрати съболезнования на семейството и близките му, предаде ТАСС.

"Той беше смел е неуморен защитник на демокрацията и борец против корупцията", се казва в изявление на президента, предадено от пресслужбата на Елисейския дворец.

Още по темата
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е потресена от позорното убийство на руския опозиционер и бивш вицепремиер Борис Немцов, предаде Франс прес, позовавайки се на комюнике от канцеларията на канцлерството.

"Канцлерът Ангела Меркел е потресена от позорното убийство на руският опозиционен политик Борис Немцов. Тя призова руския президент Владимир Путин да гарантира, че върху убийството ще се хвърли светлина и извършителите ще понесат отговорността за деянието си", се казва в комюникето.

Меркел изтъкна смелостта на бившия вицепремиер, който не престана да критикува публично правителствената политика, посочва комюникето.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че е опечален, разгневен и шокиран като много хора в Русия от това хладнокръвно убийство.

Мястото на снощното убийство на Борис Немцов в центъра на Москва осъмна тази сутрин отрупано с цветя и горящи свещи, предаде ТАСС. Там е поставена и снимка на Немцов и икона на Христос Спасителя. Малко по-настрани дежури и полицейски екип.

Въпреки ръмящия дъжд московчани продължават да прииждат и да носят цветя, най-често червени и бели рози и карамфили, и да палят свещи. На мястото остават няколко десетки журналисти и съчувстващи граждани. Много от тях стоят за известно време и разговарят с другите, обсъждайки снощното показно убийство.

Немцов бе застрелян малко преди полунощ на Големия Москворецки мост край стените на Кремъл и Червения площад с няколко изстрела от преминаваща бяла кола. Четири куршума са попаднали в гърба на политика, който се е разхождал със своя позната. Той е починал на място.

Следственият комитет на Русия вече заведе наказателно дело за престъплението по два члена от руския Наказателен кодекс - за убийство и за незаконно носене на оръжие. Представител на Главното следствено управление на Москва заяви, че не се изключва версията убийството да е поръчково.

Немцов, който е бивш губернатор на Нижегородска област, а в момента бе депутат от Ярославската областна дума, ще бъде погребан в Москва, съобщи пред ТАСС бившият му прессекретар и близък приятел Александър Котюсов, който пък се позовал на съпругата на Немцов - Ирина Корольова. В момента семейството и близките му решават на кое точно гробище в руската столица ще бъде погребението. ТАСС припомня още, че 55-годишният Немцов има четири деца.

Междувременно един от организаторите на съгласувания с кметството на Москва опозиционен митинг, планиран за утре, опроверга твърдението на друг опозиционен лидер - Михаил Касянов, че акцията е отменена. Според Сергей Давидис това е било преждевременно изказване на Касянов и решение за отмяна на митинга и замяната му с траурно шествие за убития Немцов все още не е прието от организаторите. Въпросът щял да бъде обсъден от
организационния комитет по-късно днес.

Немцов бе един от организаторите на планирания за утре опозиционен митинг за протест срещу войната в Източна Украйна и срещу ролята на Москва в нея. Сред организаторите обаче явно са настъпили разногласия относно провеждането на акцията след убийството на Немцов, отбелязва Ройтерс.

От московското кметство потвърдиха, че група опозиционери са се обърнали с молба да бъде изменен форматът на съгласуваната акция в неделя. Негов говорител каза, че законните срокове за евентуална промяна вече са изтекли, но ще се обсъди дали искането на опозицията "може да бъде удовлетворено в рамките на някакви други договорки".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
3
 
! Отговори
Дани преди 9 години
Доста ниско паднаха с тази провокация. Путин няма никаква сметка да си прави харакири. Западнаците изчерпаха полезните си ходове, които не им помогнаха ... дали обаче е провокация на запада или местен конкурент за власт е спорно. При все че местните досега не са имали шанс, залагам за запада. А, какво стана със записите от черните кутии на Боинга? Взеха ги англичаните (или французи бяха), уж за седмица щаха да ги декодират ... и това потъна. Смърди вече от към главата та се не трае.
155
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин се страхува и от сянката си.
154
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин има 90 процента подкрепа.Хитлер и Сталин също са имали 90 % подкрепа.А Ким Чен УН 100%.Аз отивам в Севрна Корея
153
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tozi pishman oposizioner deto ne preminal 5% na izborite i ima 4 deza ot saprugi i ljubovnizi...tozi pijaniza i razvratnik e ubit na streshta s platena model- agentura ot Ukraina...chetete Wikipedia.. ot tozi li *** da se strahuva Putin ????
152
11
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 години
Явно тук е сборището на троловете на "Атака", на петата колона на Путин. Дерзайте товарищи, дано по-скоро се изселите в Русия. Сигурно там ще ви посрещнат с хляб и сол пред кремълските врати. А още по-добре се запишете "доброволци" при путинските "спецназовци".
151
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Н е забравяите че тия същите избиха милиони руснаци във Гулаг. Тия същите болшевики путинисти разстреляха цялата РУСКА ЦАРСКА ФАМИЛИЯ И ПОСЛЕ ИЗГОРИХА ТРУПОВЕТЕ И.Те обсебиха Русия убиват,крадят и разпродават вече повече от 90 години. Тия хазарски никаквици разориха Руският народ и унищожиха православието. ДО КОГА
150
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютна провокация. Путин има 86% подкрепа, а тоя бивш олигарх и пишман опозиционер, платен от Сатанинските Щати да лае срещу страната си и тези, които я пазят, никой за нищо го няма. И каква е логиката Путин да отстранява такъв "противник"?
149
5
 
17
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Може би бъркам, но той не е ли е персона от тъмния сектор на политиката и икономиката, а и на морала ?
148
6
 
28
 
! Отговори
Виктор преди 9 години
Оланд и Меркел не бяха потресени, когато бяха изгорени живи хора в Одеса,нито когато наемниците обстрелваха болници и училища. Сега са дълбоко опечалени от смъртта на един политик със съмнителна репутация. Пфу, наистина не очаквах, че западноевропейците са такива ***!
147
2
 
21
 
! Отговори
и в България така тр преди 9 години
а какво стана с боинга , защо не осъдиха и не се възмутиха от убитите на Майдана и Одеса , а за избитите деца в Донецк и Луганс - мълчание , за това трябва без жалост да си ибиват всички продажни елементи , като тоя *** Немцов , работещи против интересите на страната , а тия които плащат да си се възмущават колкото си искат , ще го преместим от единия крачул в другия
146
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то пък един политик, от селска класа....
145
2
 
16
 
! Отговори
елвис преди 9 години
ако бяха службите за които намеквате почти всички, нямаше да го направят в центъра на Москва и в присъствието на украинската (ку...), а тихомълком щяха да го оберат без да се разчува
144
2
 
26
 
! Отговори
BB преди 9 години
Отиде си най големият мошенник от времето на Елцин.ПРОДАДЕ НА БЕЗЦЕНИЦА ПРАВОТО НА РИБОЛОВ В ЯПОНСКО МОРЕ и куп други големи корупционни зделки.Независимо от това сега е най големият правозащитник и оглавява финансирана от щатите партия.
143
18
 
6
 
! Отговори
Иван Петров преди 9 години
Нов комунизъм със стотина милиардери и начин на управление от времето на Сталин! Всичко друго е пияни Руснаци с кални гумени ботуши. Гладни и бедни.
142
4
 
4
 
! Отговори
аник преди 9 години
САМО СТРАХЛИВЕЦ МОЖЕ ДА ТЕ ЗАСТЕЛЯ В ГЪРБА!!!
141
29
 
8
 
! Отговори
COPY/PASTE преди 9 години
Русия винаги е била и винаги ще бъде Империя на Злото!! Огромна, тромава, арогантна, непохватна, нелепа, карикатурна, безсмислена, ненужна, опасна и несъстоятелна държава, в която цената на човешкия живот е равна на нула. По-далеч от тези Азиатски ***.
140
2
 
10
 
! Отговори
Снимката преди 9 години
Добър кадър от 15-тина журналисти запълнили кадъра...Ако имаше втори от по-далече щеше да се види липсата на опозиция!
139
4
 
14
 
! Отговори
кубанская столица преди 9 години
Кой е Немцов за България? А никой! Ала вой от всички страни е такъв, като Г.Димитров е умрял и трябва да строи Мавзолей. А сутринта всички ще забравят този Немцов, как забравиха през следващи ден и Димитров и особенно Л.И.Брежнев
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 197 ***
137
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само да попитам - защо му е на Путин да убива този американски гъзолизец точно сега , когато рейтинга му е най висок !?!?!?!Краварите изпуснаха коня в реката ,и сега се чудят какво да правят . ЕЙ янкииии - хорс гоут ту ривър ........