В. "Комерсант" за Борис Немцов: "Прекалено ярък"

"Не предаваше позициите си, дори когато можеше да е изгодно"
Обновена: 28 фев 2015 10:40 | 28 фев 2015 08:00, Веселина Йорданова
72

Борис Немцов бе прострелян смъртоносно на мост близо до Кремъл. Снимка: Ройтерс

По биографията на Борис Немцов може да се изучава историята на постсъветска Русия. Демократ от първата вълна, който благодарение на своята енергичност и умение да разговаря с хората стана първо депутат, а след това губернатор на Нижегородска област, пише руският вестник "Комерсант" в кратък коментар за Немцов, озаглавен "Прекалено ярък".
Още по темата

Независимо от длъжността, която заемаше, той играеше огромна роля и в политиката, и в обществения живот, роля, която не съвсем правилно оценяваха приживе и която тепърва предстои да се осъзнае след трагичната му смърт, пише авторът Глеб Черкасов.

Той отбелязва, че Немцов е бил сред управленските кадри от "първия набор" на Борис Елцин, че Немцов се е учил от грешките си и е учил другите, че е бил губернатор, който се е обявил срещу политиката на центъра за войната в Чечения.

Беше вицепремиер, който по силата на обстоятелствата започна борба с държавните монополи и олигархията, беше непримирим опозиционер, поддържащ приятелства с верни на властта функционери, бонвиван и политически стоик, който не предаваше позициите си, дори когато това можеше да е изгодно, пише авторът.

Винаги беше готов за дискусии, никога не бягаше от спорове, дори в аудитория, която е настроена срещу него.

След като стана твърда опозиция на властта, Немцов имаше възможности да се оттегли и да се посвети на личния си живот, но той не се възползва от тях, не смяташе за необходимо. Борис Немцов губеше, но не се смяташе за губещ.

Той всеки ден и всеки час доказваше, че руският политик може и трябва да бъде жив човек, а не функция, допускащ грешки и търсещ, а не ходеща догма. Сигурно именно такъв трябва да бъде публичният политик там, където има публична политика, завършва журналистът от "Комерсант". /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: РусияБорис Немцов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
3
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
"Прекалено ярък"... ами да, прекрасна мишена, (но не) като мъжките екземпляри в природата или като англичаните в англо-бурскта война... Просто поредният ***, застрелян от западните си "благодетели"...
54
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откровен половин мозък е решил да запокити кал по Путин. Толкова елементарно мислене и реакции може да има само някой кравар от най-голямата демокрация. С нищо Немцов не е можел да бъде пречка пред Путин, нито Путин е елементарен, но убит, Немцов вече става добра порция за раздрънкване на крайна и нелремерена мръсотия срещу руския президент. А това е целта в изнервената амбиция на явно губещите почва отчаяни жалки фашизоидни сценаристи на преиграно дръзкия, но иначе ултрапросташки разстрел.
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уважаеми, Попо, бивша любовница?! Би трябвало да го намерят отровен в някой апартамент, например. За публичен разстрел на метри от Кремъл се изискват сериозни средства и връзки. Според запознати, близо до Кремъл не можеш да пръцнеш (с извинение) без участието на полицията. Днес като почетох за него открих, че е бил член на Ярославския областен "парламент" - общински съвет бихме го нарекли ние. И е извадил на бял свят маса далавери там. Дай да ги заподозрем.
52
3
 
1
 
! Отговори
роро 4 преди 9 години
Очевидно е, че путин не е толкоз ***.
51
0
 
3
 
! Отговори
роро 2 преди 9 години
Украинските опълченци като нищо могат да имат пръст в тази работа.
50
0
 
0
 
! Отговори
роро again преди 9 години
Плюс всичко е бил съветник на Юшченко, а Порошенко е поразен и не може да повярва. А новата любовница - украинка.
49
3
 
2
 
! Отговори
роро преди 9 години
Може да го е застреляла някоя от любовниците му. Ако е била изоставена; ревност и т.н. Битова история.
48
5
 
9
 
! Отговори
До 22 преди 9 години
Не е Путин!Той няма полза от очистването на този *** и национален предател!Сцената е избрана от ЦРУ - като за рекламна картичка - Кремъл, реката, героя - само за CNN!С това отлично избрано място тази жертва, могат вече да задействат своята пропаганда.Поръчал го е някой от началниците му от ЦРУ, защото му дадоха купища пари, за да организира бунтове и преврати в Русия, а резултатите са ялови.Така се прави в *** САЩ!!! Страната на мракобесието, грабежа, войните и наглото двуличие
47
4
 
6
 
! Отговори
ruseborn преди 9 години
Путин никога няма да допусне анархия и продажничество както в България и Украйна! Много юдейски глави ще хвръкнат още. От учениците на Елшчин ще останат само некролози...
46
1
 
1
 
! Отговори
до 45 преди 9 години
Е, тебе ли да изберем, хаха. Боже опази.
45
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бил голям женкар с около 10 деца от 3 - 4 жени. Убили го в присъствието на 22 - годишна украинка, манекенка, която често се разхождала до Швейцария. Да не би да е забърсал тайно гаджето на някой украински олигарх, че да са му светили маслото ?
44
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно, ако за "стимулиране" на демокрацията в Украйна са дадени 5млрд. според Нюланд, колко са дадени в 4 пъти по-многобройна Русия - да кажем 20млрд. Т.е. по 1 млрд. на година за последните 20 години, това са 100млн. на месец и в резултат ... 80% популярност на Путин??? Провалът на руската опозиция е очевиден, а сега дължат и пари, много пари, които няма как да върнат. Освен като им приберат политическата застраховка живот, както стана в случая с Немцов. Казусът е много лесен за разплитане, да му мислят *** в русия.
43
7
 
15
 
! Отговори
Следовател преди 9 години
Следите сочат към бялата къща на планетата на маймуните.
42
4
 
10
 
! Отговори
до 45 преди 9 години
Няма кой да ви се хване на идиотските версии! За всички е ясно.
41
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е втората сериозна стъпка на ЦРУ и МОСАД след свалянето на малайзийския самолет над Украйна да дискредитират Путин.На тия евтини номера от селски вечеринки, могат да се хванат единствено *** им и то ако са подобаващо платени.
40
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господарите са недоволни, Путин е силен, Русия е спокойна а много долари липсват и ето наказанието за не свършена работа.
39
5
 
16
 
! Отговори
123 преди 9 години
Поръчител на това гадно убийство може да бъде само САЩ. Така им се иска утре да устроят Майдан в Москва. Сигурно ще направят всичко възможно да предизвикат безредици, дори убийства от снайпер. Това видяхме го могат много добре. Просто сега в Русия опозицията е много слаба, защото руснаците масово подкрепят политиката на Путин, така, че на управляващите там не им е било нужно такова убийство. Правете си изводи разумно, без емоции.
38
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм Русофил но мисля че от запада обиждат интелекта ни.Ако Путин искаше да го премахне той просто щеше да заспи и да не се събуди, смятам че от КГБ имат достатъчно развита фантазия за това.Просто видяха че при тази популярнос на Путин никой няма шанс и го похарчиха за да го компрометират.Нима смятате руснаците биха гласували за този човек https://youtube/watch?v=KwAD1h_GGT8 . Все едно пак да изберем Костов.
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И как една гнусна американска провокация като убийството на Немцов може да "вразуми" невярващите в прозападното управление? Що за болни мозъци са ***? Абе, за такива *** ли смятат руския народ? Сега какво следва - истерични туитове, фейсбуци, самозапалвания? Или ще измислят нещо по-оригинално след арабската пролет?
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало, по католиците от папата Да вземете да се разходите из руската част на нета ли преди да се правите на по католици от папата? Немцов за руснаците е като Румен Гечев за нас пред 96-97 г., същият разрушителен ефект.