Корина Крецу: Tрябва да прекъснем порочния кръг на бедността

Интервю на Bulgaria On Air с eврокомисаря по регионалната политика
2 мар 2015 12:38,
18
Корина Крецу: Tрябва да прекъснем порочния кръг на бедността
Снимка: bgonair.bg

Трябва да разберете, че бедността не е просто проблем, а системна грешка на обществото, която може да бъде решена само чрез холистичен подход. Това заявява в интервю за Bulgaria On Air еврокомисарят по регионалната политика от Румъния Корина Крецу.

По думите ѝ пътищата и инфраструктурата са важни, но също така и намаляването на бедността и икономическите различия.

"Затова настоявам, особено в страни като Румъния и България, по-голямо сътрудничество между министерствата и властите, които управляват Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Европейския социален фонд. Бедността не може да бъде преодоляна без координиран подход, който да включва всички участници и всички нива на обществото. Битката не може да се води без ефикасни и зрели институции. Световната банка отдавна изучава връзката между бедността и лошото управление", отбелязва тя.

Според Крецу за да се постигне високо ниво на ефективност, "трябва да прекъснем порочния кръг на бедността, подхранвана от корупция и лошо управление".

"Регионалната политика представлява около една трета от бюджета на Европейския съюз. Наясно съм с важната отговорност, която ми повериха. През първите месеци от 2015 г. хвърлям всичките си усилия, за да помогна на страните членки, които са изправени пред определени предизвикателства при усвояването на останалите от 2007-2013 г. структурни фондове. Искам да избегна сценарий, при който някой губи пари", коментира Корина Крецу.

"В дългосрочен план възнамерявам да работя в тясно сътрудничество с държавите-членки, със Съвета и с Европейския парламент, за да се справим с проблема на нарастващото неравенство между различните страни и региони на Европа. И не става дума за прехвърляне на средства от по-развитите към по-слабо развитите региони. Защото това би означавало овластяване на определени региони в Европа. Искаме да насърчим обмена на добри практики и трансгранично сътрудничество, да промотираме стратегическите инвестиции за повишаване на конкурентоспособността на нашите територии", отбелязва още европейският комисар по регионалната политика.

Четете още новини на bgonair.bg

Още икономически новини ще намерите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как няма да има бедност и да се увеличава границата между бедни и богати, когато хората работят за жълти стотинки, работят повече часове отколкото е законно и постоянно им се натяква, че са некадърни и прости, а работодателя пее една и съща песен, как няма свястни работници, как плаща много, но не може да намери подходящи служители и в същото време за пореден път забавя заплатите, докато си купува нова кола и отива в чужбина за почивните дни. Разбира се държава няма, която да сложи ред.
11
0
 
11
 
! Отговори
Румънска прокуратура преди 9 години
Най-добре е да ни прати Румънската специализирана прокуратура! Същата оная днешна прокуратура, дето сега им разплаква майките на румънските цветановци, местановци, василевци, догановци и тем подобни крадци от висшия пилотаж ... С поле на действие като в Румъния - от Президента до Кмета на голям град.И същата румънска прокуратура, дето тука никой не иска нито да я чуе, нито да я създаде, защото първо ще трябва да се започне от ... главата!
10
0
 
9
 
! Отговори
33 преди 9 години
160 млн комисионни!Свят да ти се завие-за това,че загробваш своя народ с дългове,ти се дават 160 млн награда!?*** никога не изпуска келепира!
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Елате първо в България, ако успеете тук значи можете.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Световната банка отдавна изучава връзката между бедността и лошото управление.
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бедността не е затова, че не можем да нахраним бедните, а затова, че не можем да нахраним богатите!Който и сайт да отвориш, на първа страница се мъдрят новини за насилие, убийства, военни обучения, джихадисти, терористи...Светът се превръща в един огромен концлагер. Като че ли ни управляват не лидери, а психопати...
6
2
 
16
 
! Отговори
тт преди 9 години
"Лошото управление"-това е ахилесовата ни пета,наред с корупцията и др.Бях директор на училище-доктор на науките ,с 3 книги,над 60 публикации и пр.но Иван Костов и сие решиха да махнат 2005 г. директорите членове на БСП.Сложиха едно момиче без опит и познания са мо за 3 години от 1346 ученика броя на учениците спадна на 300!?Да не говорим за върха на държавата!?
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Златен рогAKO TAZI SUMA-DANAK EDIN MILIARD-DA MU PIKAM NA TOZI SAUZ
4
1
 
15
 
! Отговори
Златен рог преди 9 години
Вноската ни в европейския бюджет за 2015 е 979 900 000 лева. Почти милиард.
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се справите с корупцията... трябва да се справите с бедността...Ей добре, че ни "отваряте" очите, мерси за "помощта".
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
LAGLIVA RUMUNKA
1
2
 
29
 
! Отговори
офффф преди 9 години
Само твоето изказване чакахме, за да прескочим бедността.