3 млн. долара за главата на... компютърен гений

Защо Евгений Богачев е в черния списък на американските служби?
Обновена: 4 мар 2015 08:22 | 3 мар 2015 21:42,
53
3 млн. долара за главата на... компютърен гений
Снимка: архив, Ройтерс

Ако Съединените щати предлагат награда за залавянето ти, то най-вероятно си закоравял, безмилостен престъпник. Ако тази награда е милиони долари, злодеянията ти трябва да са наистина жестоки, изтъква британският вестник “Дъ Телеграф”. 
 
Повечето от удостоените с тази “чест” са военнопрестъпници, терористи или наркобарони – хора като “Ел Чапо” Гузман (5 млн. долара) или Джоузеф Кони (също 5 млн. долара).
 
Едва ли може да се очаква, че в тази компания ще попадне пълничък, плешив 31-годишен компютърен специалист с онлайн псевдоним “Късметлия 12345”. Но е факт, че “Късметлията” с истинско име Евгений Михайлович Богачев е в американския списък с най-издирваните престъпници, а наградата за залавянето му е 3 милиона долара.
 
“Ел Чапо” Гузман контролира кокаиновия трафик от Южна Америка към Съединените щати и като бос на картела Синалоа е отговорен за убийствата на стотици хора. Джоузеф Кони е главатар на паравоенно формирование в Уганда и по негова заповед са избити хиляди цивилни.
 
Как е възможно хакер да бъде нареден до тези свирепи престъпници? Казано накратко, Богачев е най-успешният криминален хакер за всички времена – Ал Капоне на виртуалния свят.
 
Вместо да разчита на въоръжени до зъби гангстрери, за да трупа богатства, руснакът е в основата на две от най-успешните платформи за онлайн кражби – Cryptolocker и Gameover Zeus.
 
Първата е вирус, който удря бизнеси като “заключва” собствените им файлове. След това от атакуваните компании се иска откуп за “отключване” на заграбената информация. Ако парите не бъдат преведени в уречения срок, данните остават закодирани завинаги.

В немалко случаи в ръцете на хакера попадат изключително важни файлове – особено застрашени са архитектурни компании и адвокатски кантори. Неслучайно 41% от пострадалите плащат искания откуп.
 
Другото творение на Богачев също е вирус, който “изсмуква” изчислителна мощ от заразените компютри. Натрупаният ресурс се ползва при различни хакерски атаки, които се превръщат в почти невъзможни за отразяване.
 
Този “ботнет” е далеч по-опасен от сходните си зловредни мрежи.

Повечето “ботнет”-мрежи имат една голяма слабост – те се контролират от централен команден сървър и елиминирането му срива цялата система. Но при Gameover Zeus отговорността за контрола се разпределя между много машини и унищожаването на мрежата е далеч по-трудно.
 
Та причината Богачев да е издирван от американските служби е, че атаките чрез неговите платформи нанасят наистина сериозни щети. Самият хакер лично е откраднал над 100 милиона долара, но пораженията са далеч отвъд физическата загуба на пари.

Пробивите в сигурността неизбежно водят до затягане на мерките за защита на личните данни, постоянни смени на пароли, невъзможност за ползване на онлайн услуги в продължение на часове и дни.

Разбира се, Богачев не е единственият, но определено е сред най-ефективните кибер-престъпници. И затова залавянето му се оценява на милиони долари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Евгений Богачев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се оправят бе!! Тези, които имат милиони/милиарди - бълха ги ухапала. Пък и плащат петцифрени заплати на ИТ специалиститие си.На мен ако ми скимират дебитната карта и ме вземат 400лв, всички казват ''съжалявам, нищо не можем да направим".
39
3
 
10
 
! Отговори
до 41 преди 9 години
Нали знаеш и в България и в САЩ е така медиите се контролират от корпорациите и парите и каквото те кажат това казват и медиите за тебе ! Може и да е правил някакви схеми човека ама надали е и една 1000000000 от гадостите които правят хамериканското правителство и военни и агенции по света ! Аз ако го познавах този руснак ли къф е там никога нямаше да го предам на терорист номер 1 ХАМЕРИКА !
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не бих се учудил да е изхакал и нещо друго, което не искат да си признаят, а са му изфабрикували други престъпления за пред хората :)
37
1
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
Американските компютърни глави по колко милиона рубли вървят ?
36
0
 
0
 
! Отговори
по-сигурно е преди 9 години
Аааа не и е удрял чомбери а катъци.
35
3
 
19
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 9 години
Умно си е момчето .. Пиян руснак ама ..МОЙ ПОЗНАТ ИНЖЕНЕР МИ РАЗПРАВЯ КАК ВЕДНЪЖ В ИЗРАЕЛ СРЕЩНАЛ ТАКЪВ ПИЯН РУСНАК. ПИЯНДЕТО НАМЕРИЛО НЯКАКЪВ СВОЙ ДАЛЕЧЕН РОДНИНА ЕВРЕЙ И ТАКА ПОЛУЧИЛО ИЗРАЕЛСКО ГРАЖДАНСТВОПРИ РАЗГОВОРА ПИЯНДЕТО КАЗАЛО ЧЕ Е ВИСШИСТ ИНЖЕНЕР. НАШИЯ ЧОВЕК СКЛОНИЛ ДА ГО ПОЧЕРПИ ПАК, АКО ОНЯ МУ РЕШИ НЯКАКЪВ СЛОЖЕН ИНТЕГРАЛДАЙ ЛИСТА И МОЛИВ КАЗАЛ РУСНАКА. И ТАМ НА ПИЯНА ГЛАВА, НА МАСАТА ДО ЧАШАТА БЕЗ НИКАКВА ТРУДНОСТ РЕШИЛ СЛОЖНИЯ ИНТЕГРАЛ
34
1
 
11
 
! Отговори
antiES преди 9 години
чудя се ако човек използва линукс,дали ще е уязвим от такива вируси
33
0
 
27
 
! Отговори
ти да видиш преди 9 години
Първия закон за компютърната сигурност - не си купувай компютър.Мисля, че този "хакер" го е генерирал - Dark Avengar. Къде сме ние къде са те?Втория закон - Дори и да си купиш компютър не го включвай.
32
5
 
42
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
А бе, тия янки толкова ли са ***, че трябва хакерите все от нашите славянски земи да им ги пращаме?
31
3
 
9
 
! Отговори
Бл.Благов преди 9 години
Локър вирусите не са за пренебрегване!Паролите така са криптирани , че няма разбиване. Дори и да си платите не чакайте ,че ще ви изпратят парола ,защото тя е една за вируса и това значи другите да се освободят след като антивирусните лаборатории я приложат. За да се пазите от тях трябва : Да не сте с администраторски акаунт, да си направите бекъп с Акронис или друга подобна програма и да имате яка антивирусна програма! Много чажно е да не отваряте писма от пощите си ,ако предварително не знае
30
7
 
9
 
! Отговори
индиС яилартсвА преди 9 години
Така става, когато баща му е удрял чомбери на бременната му майка.
29
3
 
4
 
! Отговори
Чекист преди 9 години
До от Сидни Ав$тралияСпука ме от смях... Ти си уникален...
28
2
 
38
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
До анонимен 20------Чадо, те нашите спестявания отдаааавна ни ги отнеха нашенските Демократи по нааай-демократичния начин, последния пример КТБ.Редовият Бъларин не се плаши от компютърни хакери, просто защото не остана какво да му вземат.
27
1
 
21
 
! Отговори
Сано преди 9 години
Богачев да трепери от Сидни от Австралия а не от ФБР!
26
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е Робин Худ!
25
4
 
13
 
! Отговори
Breh преди 9 години
В сайта на ФБР пише че тоя пич има лодка и обича да се разкарва из Черно Море. Дали не е дошъл към България да си харчи парите ? Търсете хора - 3 милиона са си 3 милиона
24
11
 
3
 
! Отговори
nice преди 9 години
До от Сидни Ав$тралияCool ! :)
23
6
 
25
 
! Отговори
Синди от Столипиново преди 9 години
До от Сидни Ав$тралияА съвсем накрая , като се събуди се оказа , че си се напикала . Скрий се *** не си актуален.
22
2
 
16
 
! Отговори
Евгений Богачев преди 9 години
Къде са ми парите ?
21
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обикновен бандит който вместо пистолет ползва компютър. С една връзка можеш да си вържеш обувките, но ако си престъпник с нея можеш и да удушиш. Тук става въпрос за един най-обикновен бандит който отвлича файлове срещу откуп, което е напълно аналогично с отвличането на хора срещу откуп. В България има подобни банди, които отвличат скъпи коли и искат откупи от собствениците им. Гении ли са това?