Газовите доставки за Европейския съюз са обезпечени

ЕК заяви това след среща с Украйна и Русия
Обновена: 3 мар 2015 09:50 | 3 мар 2015 08:25, Елка Василева
24
Газовите доставки за Европейския съюз са обезпечени
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия /ЕК/ е на мнение след проведената тристранна среща в Брюксел между нея, Русия и Украйна, че газовите доставки за Европейския съюз са обезпечени, предаде ДПА.

 "Спокоен съм, че снабдяването с газ за пазарите на Европейския съюз остава сигурно", заяви снощи в Брюксел заместник-председателят на ЕК по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович след дълго продължили разговори в белгийската столица.

Украйна е най-важната транзитна страна за руския газ по пътя му на запад, допълва ДПА. Преговарящите също така са гарантирали, че така нареченият "зимен пакет" за доставките за Украйна през зимните месеци ще бъде изцяло приложен.

Още по темата

Според върховния представител на ЕС по външната политика и  сигурността Федерика Могерини вчерашните преговори в Брюксел  помагат да се сближат позициите на Москва и Киев за газовите доставки, предаде ТАСС. "Тези усилия са част от конкретната подкрепа на ЕС за прилагането на споразуменията от Минск", заяви тя.

В разпространено след разговорите в Брюксел съвместно изявление на Шефчович и Могерини се посочва, че компаниите "Газпром" и "Нафтогаз" са предоставили гаранции за безпроблемния транзит на синьото гориво към Европа, съобщава ТАСС.

Според потвърдените намерения за изпълнение на зимния пакет украинската "Нафтогаз" ще предплаща и поръчва от "Газпром" обеми газ, достатъчни, за да се задоволят текущите вътрешни нужди на Украйна през месец март. Както се отбелязва в изявлението, "Нафтогаз“ ще продължи да гарантира безпроблемния транзит на газ за ЕС".

 "Газпром" от своя страна ще доставя до 114 милиона куб. м на ден предплатени и поръчани обеми от синьото гориво на съвместно съгласувани пунктове за доставката му. Изпълнявайки това, страните демонстрират надеждност съответно като важен доставчик на природен газ за ЕС и ключова транзитна страна".

Могерини и Шефчович посочват също, че ЕК очаква предложения от Русия и Украйна относно доставките на газ през летния период във връзка с провеждането на следваща тристранна среща до 31 март.

В изявлението се казва, че на преговорите е постигнато споразумение да продължат обсъжданията за доставките на газ за Донбас.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви след преговорите в Брюксел, че от средата на февруари Русия е доставила в този регион около 100 млн. куб. м газ.

От своя страна енергийният министър на Украйна Володимир Демчишин каза пред журналисти след срещата в Брюксел, че "Нафтогаз" не може да получи газа, който "Газпром" изпраща в Донбас.

 "Не можем да потвърдим дали тези обеми действително се доставят от Газпром", допълни той и отбеляза, че "руснаците настояха да поемем доставките" за този регион.

 "Украйна е на 60 процента недоснабдена с газ. Вместо 100 млн. куб. м се доставят 40 - разбирате, че газът в газовия баланс не достига", добави украинският министър.

Демчишин посочи, че "Нафтогаз" е получила от "Газпром" по-малко от 1милиард куб. м синьо гориво през февруари, както и че украинската компания технически не може да доставя газ в Донбас поради неизправности по газопроводите в резултат на военните  действия.

Той също така изрази мнение, че пониженото потребление на газ в Украйна ще позволи следващата зима да се мине без руски газ. "Газовото потребление в Украйна през последните месеци намаля с 15-20 процента, което е свързано както с промяна във формата на цените на енергоресурсите, така и с повишената енергийна ефективност на икономиката", заяви украинският министър.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
уйо преди 9 години
Ето, Украйна е постигнала енергийна ефективност, Лиляна Павлова е дала идеята и там за са мира не на жилища, сега трябва да ги подсетят да изтелят 16 милярда и Украйна ще бъде богата и свободна.....като България....
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 17Не ти се вярва, че украинската икономика е станала енергийно ефективна и не се нуждае от руски газ:) Защото не си си превел правилно това изявление - Цената на газа в Украйна се вдигна драстично (изискване на МВФ за отпускане на заеми) украинските домакинства не могат да си плащат за газа, за промишлените предприятия (оцелелите все още) цената също е непосилна, стават неконкурентни. Тоя превод в България го четохме по отношение цената на тока, на горивата - сега и ние сме много спестовни
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа защо така се шашка за руския газ, нали не го ще:)) Не ще газопровод, ембарго обявява, айде откажете се от руски газ да ви видя - двулични негодници.Украйна не можела да снабдява Донбас с газ, не искала и да плаща на Русия доставките към Донбас, не превежда пенсии, заплати, социални плащания в Донбас. А на какво основание въобще тогава Киев твърди, че Донбас е част от Украйна!Изведнъж украинската икономика стана много енергийно ефективна, това както ние не се нуждаем от АЕЦ - ***
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Путин спре газта за Европа, Европа ще фалира за един месец. Когато врагът ти умре преди тебе - ти побеждаваш и оцеляваш !!! Много е просто ! Няма нужда като САЩ да водиш кървави войни. Русия си е самодостатъчна и може без западните ***.
15
0
 
8
 
! Отговори
До 19 преди 9 години
И докато *** като теб чакат два месеца Русия да фалира Европата барабар с нас ,че и ние годаваме европейци ще умрат на тъмно и на студено.Нима мислиш *** ,че ако Европа можеше без суровините и пазарите на Русия нямаше отдавна да се е отказала от тях ,а ще чакат теб умника да им отвориш очите.За твое сведение 300 000 германци работят за фирим пряко свързани с Русия,а около 3 милиона украйнци си вадят хляба пак в Русия.Така ,че не ги мисли ти тях.Сиренето е в Руснаците пък имат НОЖ
14
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна трябва да взриви руските газопроводи и толкова. Русия ще фалира за два месеца.
13
1
 
10
 
! Отговори
Петров преди 9 години
Е кога си повишиха енергийната ефективност? Този сайт Български ли е или Американски.
12
2
 
15
 
! Отговори
Увереност не факт преди 9 години
Увереността на Могерини не означава фактическо положение. Украинците крадат газ и не плащат и са основна причина за газовите проблеми в ЕС. Не ми е логично ЕС да поддържа такъв *** като крадеца и убиеца-Олигарх Порошенко, с което да компрометира демокрацията в очите на хората. Чак пък украинската икономика да е станала независима от газа, не ми се вярва. От какво е енергоспестяването в Украйна, може би от тоталното разрушение на стопански обекти и домове? Или във военно време са санирали...?
11
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голяма грешка. Трябваше да спрат газта от руснаците - щяха да им намалят бюджета с някой и друг милиард.
10
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** нали ако ЕС не купува газ от Русия на която икономиката е суровинна ще стане по зле за руснаците.То бива да си *** ама чак толкова.Губят и двата лагера но загубата за Русия е не съизмерима с тази на запада.
9
0
 
3
 
! Отговори
баничар преди 9 години
Ако не ме слушате и ако Поли от съседния вход не ми пристане, аз ще спра да продавам баници на целия блок!
8
2
 
19
 
! Отговори
в украйна преди 9 години
Заплатите там стигнаха заветните 30$. Такаченямат и нужда от Руска газ. Но има гуми за горене. А и са прости.
7
3
 
22
 
! Отговори
до последно преди 9 години
Кери: Сащ ще се сражават с Русия до последния украинец!
6
4
 
30
 
! Отговори
от Източния фронт преди 9 години
Това си е чист геноцид. Не стига че армията на вече бивша Украйна жестоко изби десетки хиляди мирни жители на ДНР и на ЛНР, а сега фашистката хунта в Куев спира и газа за останалите живи дядовци, баби и малки дечица.
5
8
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Помислете кой е по-заинтересован да тече газ по тръбата... - Запада или Русия...
4
3
 
23
 
! Отговори
МИШО преди 9 години
КАЛПАЦИ , ЕС ЗА *** НЕ СТАВА ,АКО РУСИЯ НЕ ИСКА ТОВА РЕШЕНИЕ ! ТАКА ЧЕ ,НЕ НИ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ ,ЧЕ ЕС Е КЛЮЧОВ ИГРАЧ ПРИ ТЕЗИ ПРЕГОВОРИ !
3
26
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Ако не са обезпечени... - *** умират... - от глад...
2
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей какъв *** е украинския енергиен министър.Значи потреблението на газ в Украйна е намаляло за ради повишаване на ефективността.Намаля ,защото ценатана газа за потребителите се повиши само с 280% и хората не могат да си я плащат.Ама като искат да са европейци няма вече газ от Русия за 100 долара и една камара газ открадната.Сега -европейски цени и европейски отношения.Плати-вземи
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...са обезпечени до края на месец март.