Нобеловият комитет за мир свали председателя си

Това се случва за пръв път в историята на наградата
8
Нобеловият комитет за мир свали председателя си
Снимка: Ройтерс, архив

Спорният председател на Нобеловия комитет за мир Турбьорн Ягланд не получи нов мандат за поста и остава обикновен член на комитета - за пръв път в над стогодишната история на наградата, предаде Франс прес.

Ягланд бе председател на Нобеловия комитет за мир от 2009 г. в период, белязан от спорове по Нобеловите награди за мир, връчени на Барак Обама, Европейския съюз и китайския дисидент Лю Сяобо. Случаят с наградата на Лю обтегна отношенията между Норвегия и Китай. Пекин изрази съмнение в настояването на Осло, че комитетът е независим орган и изтъкна, че той е ръководен от бивш премиер на страната. Ягланд е бил министър-председател на Норвегия от Работническата партия през 1996 и 1997 г.

Ягланд ще бъде заменен на поста от досегашната заместник-председателка Карин Кулман Фиве.

Никога досега в историята на съществуващата от 1901 г. Нобелова награда председател на комитета не е бил бламиран при изразено желание да получи нов мандат.

На днешното заседание на петчленния Нобелов комитет кандидатурата на Ягланд за нов мандат бе отхвърлена с 3 на 2 гласа. Смяната на ръководството стана възможно благодарение на промяната в баланса на политическите сили в състава на комитета след частичното му обновяване.

Съставът на Нобеловия комитет за мир, чиито членове се посочват от норвежкия парламент, отразява баланса на силите в законодателния орган, където десницата вече има мнозинство след изборите от 2013 г.

Ягланд освен това е генерален секретар на Съвета на Европа, което според критиците му поражда конфликт на интереси, отбелязва Ройтерс.

Решението на Нобеловия комитет за мир да награди президента на САЩ Барак Обама през 2009 г. и Европейския съюз през 2012 г. бе посрещнато силно критично в много страни. Като бивш премиер на Норвегия от социалдемократическата Работническа партия и лидер на тази партия Ягланд активно подкрепяше евроинтеграцията на страната.

Мнозинството норвежци обаче са против влизане на Норвегия в ЕС, отбелязва ТАСС.

На днешното си заседание Нобеловият комитет за мир също така прегледа кандидатурите за Нобеловата награда за мир за 2015 година. Одобрени са кандидатурите на 276 физически лица и организации, което е почти рекорден брой, отбелязва АФП. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Смяната едва ли ще ги направи по-обективни. Все пак председателят остава в състава като член на комитета, а зам. председателят става председател.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заради нобелиста Обонго ли?
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съобразяването с имперските комплекси на Китай е вредно. Китайската империя разбира единствено и само от насилие от японски тип. Само то я плаши и респектира. И понеже в момента никой не иска да репсктира китайските феодали те репектират нобеловата комисия за наградите за мир. Че и искат обяснение и обтягат отношения. Отделен е въпроса, че тази награда е политическа и не е редно да я има. Избилият над 30000 ливански християни Арафат беше също нобелов лаурера за мир. Порно.
2
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще сложат ***,с награда за мир.
1
4
 
21
 
! Отговори
уйо преди 9 години
Сега трябва да връчат награда за мир на ислямска държава.