Предплатеният от Киев газ ще стигне за две денонощия, предупреди Путин

Руският президент препоръча на премиера Медведев да обсъди ситуацията с "Газпром"
Обновена: 4 мар 2015 16:26 | 4 мар 2015 16:26, Елка Василева
20
Предплатеният от Киев газ ще стигне за две денонощия, предупреди Путин
Снимка: архив, Reuters

Предплатеният от Украйна природен газ ще стигне за точно две денонощия. Това предупреди президентът на Русия Владимир Путин по време на съвещание с членове на правителството, предаде ТАСС.

По думите на Путин към този момент Киев не е предприел никакви допълнителни действия. В тази връзка държавният глава съветва премиера Дмитрий Медведев да обсъди ситуацията с „Газпром“, защото „никому не е нужен конфликтът от предишните години“.

„Ние сме готови да изпълним всички задължения по договора, но само в рамките на предплатата“, коментира още Путин.

Още по темата

Припомняме, че Русия и Украйна с активното сътрудничество на Европейския съюз се споразумяха за доставките на природен газ през зимните месеци. Споразумението беше постигнато в края на октомври и в него беше договорена „зимна цена“ от 385 долара за хиляда куб. метра газ, която ще важи до края на март 2015 година.

С това споразумение Европа си гарантира доставките през зимните месеци, тъй като досега споровете за цената или доставките между Русия и Украйна в крайна сметка рефлектират и върху европейските клиенти. Това се видя през януари 2009 година, когато Москва спря всички доставки към Европа, след като обвини Киев, че краде от транзита на газ.

При сегашната ситуация Европейската комисия обаче е уверена, че до прекъсване на газоподаването за Европа няма да се стигне. В понеделник имаше тристранна среща между представители на Украйна, Русия и комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович в Брюксел, на която е било обсъдено именно обезпечението на доставките.

Същевременно и Украйна, и Русия се оплакват от неизпъление на договорени отношения. Киев твърди, че „Газпром“ изпълнява само малка част от заявените количества, а пък Русия – че Украйна не плаща.

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Той е преди 9 години
"Киев твърди, че Газпром изпълнява само малка част от заявените количества" Не са важни заявените, а платените количества, те може да заявят и трилиони кубици, трябва ли Газпром да им ги даде,ако не са платили?Нали вече има подписан договор за предплащане,какво се правят на луди от киевската хунта? Не стига че пак са на преференциална цена,ами не им се плаща!Да вземат пари от западните си господари,нали много държат на тях?
16
2
 
1
 
! Отговори
Георги Димитроууу преди 9 години
До АнонименПиташ кога? Отговорът е Май 2016. Това ще се случи поради стопяването на валутния резерв на русия. Банката на РФ харчи между 6 и 10 милиарда $ / на седмица за поддържане курса на рублата и валутни задължения. В момента резерва им е 295 мрд. + около 50 мрд. злато. Около октомври - ноември ще спрат изплащането по външният си дълг ( 631 мрд. $). Към март 2016 ще им остане само златото. Украйна не причината за проблемите на русия, а малка част от кашата която кремъл сам забърка.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От газта, платена от Киев, руснаците наляха на Лугандон, затова сметката не излиза.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво, само така! Газта да се СПРЕ! Газ не ни трябва, температурите вече са поносими, може да се хванем за зелено. Газта се спира и Москва колабира.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Георги ДимитроуууДообре, че се яви Георги да ни посвети малко . Ама това ни го говорят още от преварата в Киев миналата година , бе , Георги. Кога най-сетне ще да фалира тази бензиностанция? :)
12
11
 
2
 
! Отговори
Георги Димитроууу преди 9 години
Долните коментари са на хора, който разбират от енергийна политика и икономика, колкото прасе от арабски вестник. Накрая руснаците ще ядат танкове и ще пият газ. И не запада им ще е виновен, а алчността на собствените им политици. Руснаците нямат късмета да ги управляват качествени политици и бъдещето им не изглежда никак приятно.
11
2
 
33
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
Когато Украйна поиска въглища от "кръвните" си братя поляци, които само ги насъскаха, ония казаха първо парите. Русия да не са благотворително дружество. Щом се правят на Рамбовци, да си плащат. Ако не да им плащат американците.
10
4
 
16
 
! Отговори
бъчвов преди 9 години
едно обиденение на икономически силна европа и боенно и енергийна русия би създало един непобедин съюз и сложил край на всички войни
9
2
 
28
 
! Отговори
_|_ преди 9 години
Проблемът е в Потрошенко, че свърши парите.. Освен това и по-рано хохлите се гънаха и не искаха да плащат.. За това им прекратиха абонамента и им дадоха предплатена карта. Когато им върнат кранчето започват да пренасочват от транзита и по този начин ни прецакват и нас.. За това Русия ще ги заобиколи скоро..
8
1
 
10
 
! Отговори
Б.Б. преди 9 години
Да го дух*ме братя.
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Об(с)ама да товари сега корабите с газ...да слага дЖим Кери и Маккейн на греблата и да почват да гребат към бРюксела да им носят газ....земиии тва дърво сегааа
6
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KOITO PIE ,TRIABVA I DA PLASHTA
5
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алло - уууу! Разберете се по братски, иначе чичо Сам ще ви *** манекенките, след като вече човека го застреляха! Накрая ще отпере и вас!
4
1
 
22
 
! Отговори
_|_ преди 9 години
До Анонимен Но3Ако съдим по това, с което се занимава нашия президент.. Общо взето е така: Фирмата, която доставя е държавна, а на чело е президента.. дивидент от това получава народа. За разлика от нас тяхната форма на управление е по-различна и функциите на президента не са единствено да се прави на примадона и да пуска високопарни клишета..
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека звъннат едно телефонче на чичо Сам да го питат, може ли да си платят газа или ще стоят на студено.Най-много се изкефих, когато Путин обяви сваляне на цените на газа, тъкмо след като американските инвеститори купиха Украинската газопреносна мрежа :)И им сипа! Сипа им от хубавото!Мачкай Путин! С теб сме!
2
4
 
30
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
"врътни кранчето" за да им "светне лампата" на тия от БРЪКселл, че бизнес с продажните хохли не става. Алтернативата е Бг.
1
2
 
35
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Абе какво стана със "слава Украйна" ???Тези от както запада им казва какво да правят пропадат не контролируемо ....