В Колумбия задържаха китайски кораб заради нелегално оръжие

Превозвал е хиляди снаряди, 100 тона барут и други материали за експлозиви
4 мар 2015 13:16, Елка Василева
1
В Колумбия задържаха китайски кораб заради нелегално оръжие
Снимка: архив, Reuters

Колумбийските власти са задържали в събота кораб на най-голямата китайска корабоплавателна компания, който превозвал хиляди снаряди, около 100 тона барут и други материали за направата на експлозиви. Това съобщи главната прокуратура на Колумбия, цитирана от Ройтерс.

Корабът "Да Дан Ся" на компанията Cosco Shipping Co Ltd пътувал за Куба, но бил спрян в събота в северното колумбийско пристанище Картахена, на карибския бряг.

Това станало, след като материалите били открити при проверка. Според документите на плавателния съд той е превозвал зърнени продукти. Капитанът на плаващия под хонконгски флаг кораб е арестуван.

Говорителка в главния офис на Cosco Shipping в Гуанчжоу заяви, че корабът действително плава за компанията, но добави, че не знае за инцидента.

Cosco Shipping е част от работещия с държавна подкрепа конгломерат China Ocean Shipping Group Co, посочва Ройтерс.

"Открити са около 100 т барут, 2,6 милиона детонатора, 99 снаряда и около 3000 снаряди за оръдие", съобщи пред репортери представител на главната прокуратура в Колумбия. Документацията на плавателния съд не е съвпадала с товара му, добави той.

На снимки, показани от главната прокуратурата, се виждат дървени сандъци в контейнер за транспортиране, а според надписите доставчик е китайската корпорация от отбранителния сектор China North Industries Group Corporation.

Компанията, която е известна още като НОРИНКО, е най-големият оръжеен производител в Китай, отбелязва Ройтерс.

Като получател на пратката се посочва фирмата за внос Tecnoimport в кубинската столица Хавана. Кубинската компания засега не е коментирала.

Мъж, чиято самоличност се съобщава като първия офицер на борда на "Да Дан Ся", потвърждава пред Ройтерс, че корабът е бил задържан в Колумбия, без да коментира повече.

Главната прокуратура в Колумбия заяви, че капитанът на плавателния съд ще бъде изправен пред съдия, за да бъде арестуван, докато чака да му повдигнат обвинения. Според официални източници той може да бъде обвинен в нелегално превозване на материали с военно предназначение.

Същевременно китайското министерство на външните работи заяви, че при случая с "Да Дан Ся" става дума за "обикновено търговско сътрудничество". Според говорителката на ведомството Хуа Чунин плавателният съд е превозвал обикновени военни доставки за Куба и не е нарушил никакви международни правила.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: КитайкорабКолумбия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари