Сноудън поиска Швейцария да му предостави убежище

В Женева вече е работил под прикритие за ЦРУ
6 мар 2015 20:52, Елка Василева
69
Сноудън поиска Швейцария да му предостави убежище
Едуард Сноудън. Снимка: архив, Reuters

Бившият сътрудник на американските разузнавателни служби Едуард Сноудън призова Швейцария да му предостави убежище, като каза, че би искал отново да живее в Женева, където някога е работил под прикритие за ЦРУ, съобщи Ройтерс.

Сноудън, който е издирван от САЩ за разгласяване на подробности за американските програми за следене, направи изявлението от Москва по видеовръзка пред публика в Женева след прожекция на наградения с "Оскар" документален филм "Гражданин 4", представящ неговия случай.

Още по темата

"Бих желал да се върна в Швейцария, някои от любимите ми спомени са от Женева. Това е чудесно място", каза той пред Международния филмов фестивал и форум за правата на човека, където беше попитан по въпроса за убежището.

 "Наистина мисля, че Швейцария би била един вид великолепен  политически вариант, защото има история на неутралитет", заяви  Сноудън, като похвали нейното мултикултурно разнообразие и репутация в областта на правата на човека.

Той каза, че се е обърнал с молба за убежище към 21 страни, повечето от които в Централна и Западна Европа, след като САЩ са анулирали паспорта му и той е бил спрян да пътува за Еквадор.

 "За съжаление, никоя страна не е казала "да", заяви Сноудън, като хвърли вината върху "политическата намеса" на американското правителство.

Той е бил акредитиран към дипломатическата мисия на САЩ в Женева от март 2007 г. до февруари 2009 г., като се е занимавал с проникване в комуникационни системи.

 "В Швейцария все още има активно американско шпионско присъствие. Мисля, че това важи и за други страни . . . шпионажът е незаконен в Швейцария", каза той.

Сноудън отново заяви, че няма намерение да се върне в САЩ, освен ако не му бъде предложен "справедлив процес".

Съгласно сегашните швейцарски закони човек, който иска да подаде молба за убежище, трябва да се намира на швейцарска територия. Сноудън в момента има убежище в Русия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама какво не му харесва в Москва ???
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тоя гей да си седи при Путинчо да види колко е хубаво там.
46
1
 
1
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
През колко дни ще бъде убит в Швейцария този сладък момче Сноуден?
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяка държава си заслужава русофобите, ние и на тях не случихме. Толкоз са *** !
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Асандж, защото си ***! Това е много презрително обръщение и янките напълно си го заслужават. Пък и им отива, пиндоси от Пиндостан, благозвучно !
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
иска да ходи там , та по-лесно да го отвлекат
42
1
 
1
 
! Отговори
Асандж преди 9 години
Еее ама н от тази русофобия! Какво и е на Русия та Сноуден така напористо и демостративно иска преместване в Швейцария. Какво не и харесва на Русия - не можеш да угодиш на тия пусти пиндоси.А та като казах пиндоси - така руснаците наричали гръкоалбанците от областта и планина Пинд намиращи се на границата между Албания и Гърция. Тези пиндоси много обичали да емигрират на североизток в Крим и така станали еталон за тъпотия. Защо сега така им викат на американците - и това ще да е от простотия.
41
0
 
7
 
! Отговори
Volter преди 9 години
Ако Сноудън отиде в Женева няма много дълго да се радва на комфортния живот, който бил живял като агент на ЦРУ!Трябва да си много наивен, или направо ***, за да смяташ че ще те оставят намира и то в столицата на международния шпионаж, особено при положението в което се намира Сноудън.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно не иска да се вози на снегорин завалията...
39
1
 
1
 
! Отговори
1-a peika преди 9 години
e, v Bansko - neutralno sivo i maglivo e. horata sa mnogo topli i sardechni kam chujdencite.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление няма да стане. Неутрална ще е докрай...
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Abe ela v bG kakvo schte pravisch v ch sku4na strana a v bG Kupon glad miseria Mutri mutresi vednaga 6e ti sedat v skuka ili schte te predadat ela. BG sigurnost nama
36
5
 
13
 
! Отговори
весо преди 9 години
Колкото и да го плюете много малко хора биха направили като него.много честно и морално момче.показа на целия свят американските човешки права
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една от причините Сащ да рипнат толкова срещу Путин е точно това момче. Развя им посраните *** пред целия свят, а те са комплексари. Явно залогът е Украйна и ще се търси някакъв изход от ситуацията. колкото до това дали го гонят руснаците или не, то всъщност никой не му даде убежище ,освен Русия. И самият Сноудън тогава каза ,че това ще е временно.
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
трябва да пробва в северна корея
33
14
 
11
 
! Отговори
Дааа преди 9 години
Не му отърва компанията на Путин !!!Ама, ще трябва да стоиш там и да лижеш задниците, дето ти дадоха убежище !!!Направи справка на шпионите дето свършиха в Русия -- Ким Филби и другите.Алкохолизъм и отчаянтие, това е бъдещето нещастнико!!!
32
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOZI COVEK ZASLUGAVA NOBELOVA NAGRADA,A NE PRESLEDVANE.
31
17
 
13
 
! Отговори
Часовника преди 9 години
Ами тоя предател какво е очаквал ?! Много ясно,че свестните държави няма да му дадат политическо убежище - Сноудън,никой не обича предателите и "пеещите птици",а твоя милост на всичкото отгоре продължава да пее...Ако си мислиш,че с тия си действия заслужаваш да живееш на готово - много се лъжеш!Запомни добре:предателите никой не обича -своите,защо то вече ги е предал,а чуждите,защото и тях може да предаде!
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От всички коментари най забавен и най-,,умен,, ми се струва 19_,,честит,, ха ха ха
29
3
 
15
 
! Отговори
до 28 преди 9 години
Никак не си наясно какво се случи през последните години с контрола на САЩ над Швейцария. Например те наложиха гигантски глоби на Швейцарските банки и ги задължиха да бъдат контролирани от САЩ. Щом могат да контролират светая светих на швейцарците, техните банки, могат да контролират всичко. И не сравнявай Чарли Чаплин със Сноудън - нямат нищо общо. Освен това Чарли Чаплин е живял в Швайцария заради избягване на данъци, а не защото някой го е преследвал.