2014-а – най-тежка за цивилните в Сирия от началото на конфликта

Все повече деца се нуждаят от хуманитарна помощ
12 мар 2015 17:08, Екип на Bulgaria On Air
1
2014-а – най-тежка за цивилните в Сирия от началото на конфликта
Снимка: bgonair.bg

2014 година е била най-тежката за цивилните в Сирия от началото на конфликта, който навлиза в петата си година. Според хуманитарен доклад, изготвен от 21 агенции, Съветът за сигурност на ООН не успява да предприеме успешни мерки за защита на цивилните в Сирия.

21 хуманитарни организации, сред които Save the Children и Oxfam, определят миналата година като най-тежката от началото на конфликта в Сирия, който навлиза в петата си година.

"Горчивата реалност е, че Съветът за сигурност на ООН не е успял да реализира своите резолюции", коментира Ян Егеланд, генерален секретар на Норвежкия бежански съвет, цитиран от Би Би Си.

По думите му страните в конфликта действат безнаказано и игнорират изискванията на Съвета за сигурност, цивилните не са защитени, а достъпът им до хуманитарна помощ не е подобрен. 

Според хуманитарния доклад през 2014 година са загинали 76 000 сирийци, а близо 5 милиона души остават в зоните, определени от ООН като труднодостъпни, което е с един милион повече от 2013 година.

5,6 милиона деца пък се нуждаят от хуманитарна помощ, което е скок с 31% от предходната година. 83% от територията на Сирия пък няма електроснабдяване от началото на конфликта през март 2011 година.

Причината до голяма степен се крие в инфраструктурните щети. От Лекари без граници призовават за спешно увеличение на медицинската помощ.

В град Алепо преди конфликта са работили 2500 лекари, а сега са останали по-малко от 100. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заявява, че решението на конфликта може да бъде само политическо.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари