Бездействието на международната общност - виновник за еболата

"Лекари без граници" с критичен доклад 1 г. след обявената епидемия
23 мар 2015 13:02, Екип на Bulgaria On Air
3
Бездействието на международната общност - виновник за еболата
Снимка: bgonair.bg

Международната коалиция на бездействието – тя е виновникът за това епидемията от ебола да продължава да причинява жертви в Западна Африка. Това се казва в доклад на организацията "Лекари без граници".

На 23 март, точно преди една година, епидемията беше обявена първо в Гвинея. Последваха случаи на болестта в Сиера Леоне и Либерия. 12 месеца по-късно броят на жертвите надхвърли 10 хиляди.

Докладът на "Лекари без граници" съдържа остра критика към местните правителства, към международната общност и дори Световната здравна организация (СЗО). Причината е, че в началото на епидемията те са игнорирали призивите за действие и са допуснали такова тежко и смъртоносно разпространение, което и в момента е трудно за овладяване.

Всичко започна през декември 2013 г, когато малко дете става първата жертва на ебола в Гвинея. През март 2014 г. СЗО обявява наличието на епидемия, но след това минават цели 5 месеца, преди организацията да я окачестви като спешна опасност за глобалното здравеопазване.

Заключенията на "Лекари без граници" са тревожни. Организираният колективен отговор не само закъсня, но и беше лошо организиран. Медицинските центрове в началото бяха претоварени, а здравните работници, чийто брой перманентно недостига, бяха принудени да връщат очевидно болни пациенти. Затварянето на границите повече попречи на доставките на помощ, отколкото помогна за изолиране на болестта.

В петък Либерия обяви нов случай на заразен с ебола след две седмици без нови инфектирани. В Гвинея броят на заразените също расте след намаляването му в началото на годината.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
dee преди 9 години
Как може да обвиниш някой в бездйствие. Още в началото "хубавите" щамове бяха събрани от когото трябва.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е за стимулиране и подкрепа на продажбите на определени фармацевтични компании от СЗО да започне.Свинския грип докара добри доходи,сега е ред на ебола.Бизнес цикъла не търпи периоди с ниско или никакво потребление,затова ако пазара тръгне към равновесие,трябва да се търсят стратегии за връщането му към по високо ниво.В фармацевтичния бизнес тези функции се изпълняват от СЗО- обявяване на епидемия и пазара влиза в пик на продажбите.Свинския грип остаря,време е за нов маркетинг-ебола.
1
2
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
Колко ли коментара на тема илюминати/новия световен ред/други подобни болни продукти на болни акъли ще се пръкнат?