Сирийският народ се чувства все по-изоставен от света

ООН се нуждае от $8,4 млрд. за хуманитарните нужди, произтичащи от сирийския конфликт
24 мар 2015 07:52, Елка Василева
5
Сирийският народ се чувства все по-изоставен от света
Бан Ки Мун. Снимка: архив, Reuters

Хората в Сирия се чувстват все по-изоставени от света, докато международното внимание се фокусира върху джихадистите от Ислямска държава, а насилието и бюрокрацията на правителството възпрепятстват опитите да се достави хуманитарна помощ на 12 милиона души, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, цитиран от Ройтерс.

В 13-тия си месечен доклад за Сирия пред Съвета за сигурност на ООН генералният секретар отбеляза, че в резултат на безнаказаността по време на бушуващата повече от четири години гражданска война твърденията за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и други посегателства върху човешките права стават все повече.

Докато глобалното внимание е съсредоточено върху заплахата за регионалния и световния мир и сигурност от страна на терористични групировки като ИД и Фронта "Нусра", център на нашето внимание трябва да продължи да бъде въпросът как най-добре да помогнем и подкрепим сирийския народ, посочва Бан Ки Мун в доклада.

Макар помощта да стига до няколко милиона души, положението на около 4,8 милиона в труднодостъпните райони и най-вече на 212 000 души в обсадени зони е изключително тревожещо, каза Бан Ки Мун.

Атакувани биват болници и училища, а международната помощ не успява да покрие нуждите, добави той.

ООН се нуждае от около 8,4 милиарда долара, за да посрещне  хуманитарните нужди, произтичащи от сирийския конфликт, тази година, като е успяла да набере едва половината от поисканата сума за 2014 г. Конференцията в Кувейт на 31 март ще е ключова, каза генералният секретар на ООН.

Общо 85 организации на сирийското гражданско общество настояха за помощ от международната общност, от която се чувстват изоставени, предаде Франс прес.

 "Не е сложно, огромната част от сирийците не искат нито диктатура, нито екстремизъм. Искаме същото като всички хора по света: свобода и достойнство", заяви Салма Каале, една от организаторките на кампанията "Планета Сирия".

Изключително разочаровани сме от липсата на подкрепа от страна на приятелите ни по света, добави тя. За да се сложи край на насилието, са необходими две неща, които не можем на направим сами: да се прекратят бомбардировките с бомби варели (от авиацията на режима) и да се свикат преговори между всички сирийски организации и техните международни поддръжници, заявяват 85-те организации, сред които няколко профсъюза и правозащитни групи.

Понякога имаме чувството, че живеем на друга планета, казва Ула Рамадан, друга организаторка на кампанията, обяснявайки името й.

За да се сложи край на екстремизма, трябва да се прекрати касапницата в Сирия. Екстремизмът изниква от руините на нашите опустошени градове и села и няма да спре, докато не започнем да действаме всички заедно, посочват представителите на гражданското общество.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: оонСирияБан Ки Мун
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ARABSKA PROLET? KOY KAZA CHE KADETO MINE USA VSICHKO SE OPRAVYA?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Милиардите да платят свинете, които родиха чудовищата в Близкия Изток и Северна Африка.
2
2
 
6
 
! Отговори
Мунч0 преди 9 години
До Гневен българинКаква квалификация да ти сложа сам си избери. Отговори си на един въпрос какво ти ще правиш ако те колят в собствената ти държава и половината "цивилизован" свят го подкрепя?
1
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все повече и повече сирийци искат възстановяването на Османската империя и сливането на Сирия с империята.! Де да видим какво ще стане.