Спиране на газовия транзит през Украйна заплашва само нас

Останалите страни от ЕС не са застрашени сериозно, сочи доклад
Обновена: 25 мар 2015 08:39 | 25 мар 2015 08:30, Александър Попов
72
Спиране на газовия транзит през Украйна заплашва само нас
Снимка: Reuters

Газовият транзит през Украйна губи значение за Европа и ако спре, без гориво може да остане само България, пише днес руският в. "Независимая газета", съобщавайки за изводите, съдържащи се в доклад на германски учени от Института за изучаване на енергийната икономика.

Транзитът на газ през Украйна няма стратегическо значение за Европа, смятат експертите, цитирани в материала. Спиране на транзита за месец-два не би създало сериозни проблеми на европейците, изградили в страните си гъста мрежа от алтернативни газопроводи.

Само шестмесечно спиране на руския газ, подаван през Украйна, може да застраши с криза България.

"Разгледахме сценарии, при които руските доставки през Украйна и за тази страна прекъсват за две седмици, а също за три и за шест месеца, или пък спират изобщо", цитира изданието Харалд Хекинг, съавтор на анализа, говорил пред "Дойче веле".

Зимно време при нарушаване на транзита може що-годе сериозно да пострада единствено самата Украйна, а освен това Турция, Македония и България. Тоест дори ако доставките спрат за половин година, проблеми ще има само една държава от ЕС - България, смятат авторите на доклада.

Те обаче уточняват, че в случай на силни студове няма да бъде задоволено и цялото търсене на газ в Гърция, Италия, Босна и Херцеговина.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: Украйнагаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
аато преди 9 години
то е глупости никой няма да спира газ в укр всичко с газ
40
3
 
5
 
! Отговори
свако преди 9 години
до 46 "българан" "....скоро ще си произвеждаме наш български газ а руснаците да си събират тръбите и да си ги носят в сибир да топлят белите мечки и чукчетата" . Не, нека тръбите да стоят,нали ще произвеждаш "наш български газ"? С много благородна задача си се захванал. Сам ли или цялото ти семейство ще се напъвате? Да помогнем с подсигуряването на достатъчно количество боб.
39
2
 
4
 
! Отговори
Свако преди 9 години
към 19 "Ахм" ".Няма да се учудя ако *** от "любов" към България спре газта! Щом могат да кажат "да ги е яд българите". На кого казваш "***" . Сигурно ти си от маргиналите, които така си позволяват в къщи собствения си баща да наричат "***". Що се отнася до транзита на газта - Украина се отказва да го купува от Русия. За този сценарий България предварително е била предупредена преди 1 година. С категоричното отказване от "Южния поток" вероятно се е целяло - "да ги е яд руснаците".)))
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До българан:БЪЛГАРИЯ и РУСИЯ се пишат с главни букви. Анадън му резак?
37
2
 
4
 
! Отговори
иво преди 9 години
Днес един експерт каза че имаме достатъчно газ така че да не ни занимават.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майната и на тази държава. Какво като остане без газ? Не е важно за България да има газ, важно е за европейските ни началници да има. Егати и държавата от аборигени, в която не знаят какво искат и се люлеят между миенето на чинии и *** на *** като особено отговорно и научно издържано занятие! За такива не газ ами нщо не трябва! Хляб трябва да им се хвърля през оградата за да нямат досег аборигените с цивилизация!
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До българан:От мюсюлманското малцинство, да си затварят сурата.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Български мушмороци.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПешкоПешко, спуснаха ли ти опорните точки?
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както е известно ,Лукой България не декларира печалба откакто е стъпила в България. Постоянно е на "счетоводна "загуба. Та ,8% от 0 лв ....... Колко ще и бъде глобата ?
31
3
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До до Пешодобре, тъй като явно се дразниш на мен самия, да ти цитирам руски медии: "България отново е недоволна от "Лукойл", пише руският в. "Комерсант". Българските антимонополисти заплашват "Лукойл" с глоба в размер на 8 процента от печалбата за закононарушение в дейността й на пазара на петролни продукти." И руски експерти: ""Лукойл" е монополист на българския пазар и това е", заявява Рустам Танкаев, водещ експерт на руския съюз на индустриалците от петролната и газовата промишленост.
30
1
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 45,Разликата в цената между барел суров петрол и барел дизел (продукт след рафиниране) е над 1/3, т.е. ако сега цена суров петрол е 56 долара, рафинираният е към 70. В нашия случай би трябвало да се пести поне от транспорт и пак цената е сред най-високите.
29
3
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 44,Нема да - само дето Лукойл държи и рафинерия тука, освен, че вкарва безконтролно горива. А ходи да внасяш от Монголия суров петрол, дето после да го рафинираш. Няма монопол наужким. Виж, че цените на дребно зависят от бензиностанциите на Лукойл - каквато цена сложат, след един ден е и при останалите
28
0
 
11
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Убийствен сарказъм на коментарите, но управниците ни са с много дебела кожа.Като на тапирите.
27
6
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До до ПешоЗначи навсякъде има алтернатива, само тук няма така ли? Тока го вдигнаха, ама не токът е проблемът - най-евтиният ток в Европа, не само в ЕС. Газта е проблемът - вероятно най-скъпата газ плащаме ние - всички цени на всичко зависят от горивата, не от тока. При цена на петрол наполовина от миналата година у нас нищо не е поевтиняло, на дребно дизелът е поевтинял с по-малко от 8%. Помисли сега кой е монополистът при горивата и може би ще намериш отговор за пропагандата
26
1
 
14
 
! Отговори
Сейфи преди 9 години
С този народ и с тази българска политика този народ много ще страда,още много тежки дни я чакат България.Мислите че запада е много развит та до скоро се развиваха,ние така мислим защото долу горе 30 години България върви надолу и няма развитие пък другите държави през тва време се развиха многократно.Не само това силните държави си добавят ресурси от третия свят дали с война или манипулации те си постигат целта
25
8
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До pininfarinaСпоред мен пък цялата работа е да почнем да се молим на руснаците за ЮП.
24
3
 
7
 
! Отговори
pininfarina преди 9 години
По мое мнение всичко е с цел да оставят видимо хората без избор и изправени пред газова криза, да се одобри дупченето за шистов газ от американците (спряно след протести и за мъка на Боко), разбира се, което вече тотално ще ни ликвидира с отрови и съвсем ще се ускори темпа на намаляване на нацията. Дано греша. А можеше да сме разпределителен център на газ, което носи и сила, и доходи, и сигурност. Сега - не на нула, а вътрешно. Честито.
23
12
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До БобиРуснаците не ги мисля, просто такива пропагандни статии са писани с единствената цел тука да се изпокараме и да има напрежение - освен това виж само каква разлика има между заглавието, подзаглавието и самата статия.
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да са живи и здрави украинците, че ни дават газ !