Африка е във фокуса на вниманието на ЕС

Еврокомисар Невен Мимица с интервю за Bulgaria On Air TV
27 мар 2015 11:03, Екип на Bulgaria On Air
9
Африка е във фокуса на вниманието на ЕС
Снимка: bgonair.bg

Невен Мимица – еврокомисар по международното сътрудничество и развитието даде ексклузивно интервю за Кремена Кръстева от Bulgaria On Air TV.

Африка е във фокуса на вниманието на ЕС. Комисар Мимица говори за здравеопазването, образованието, селското стопанство и енергетиката като приоритети в програмите на ЕС за борба с бедността.

Невен Мимица поема ресора Международно сътрудничество и развитие от Андрис Пиелбагс малко преди обявяването на Европейската година на развитието / EYD 2015 /.

Трите приоритета на комисар Невен Мимица са:

Борба с бедността в света

Бъдещето на отношенията с арабските, карибските и тихоокеанските страни, получаващи помощи

Търсене на "промяна на парадигмата" за европейската политика по развитие.

Африка е във фокуса на вниманието на ЕС в началото на 2015

Борбата с ебола в Западна Африка зае основната част от усилията в началото на мандата на новата ЕК на Юнкер, пише изданието Devex от Брюксел.

Европейският комисар по развитието приветства връщането на Гвинея Бисау на международната сцена след преврата през 2010 и обеща до 11 месеца да бъде финализирана програмата за финансова помощ от ЕС - в интервю за "Гардиън" от 25 март 2015.

Преди това Невен Мимица обеща в Адис Абеба пред Ройтерс ЕС да се опита да обърне внимание на социалното и икономически изключване в страните на произход на мигрантите в Еритрея.

ЕС се надява помощта за развитие на Еритрея да намали нарастващия поток емигранти, опитващи се да стигнат до Европа и да потърсят убежище там.

Еритрея е вторият най-голям източник на мигранти, които пристигат с лодки в Италия, след Сирия.

Агенцията за бежанците на ООН /UNHCR/ съобщава, че броят на търсещите убежище от Еритрея в Европа се е утроил до близо 37 000 в първите 10 месеца на 2014 и от тях 34000 са дошли по море.

ЕС одобри 6-годишен пакет помощ за Еритрея през 2007 за общо 122 млн евро.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
3
 
! Отговори
do 5 преди 9 години
ЕС няма никаква работа в Африка. Всяка жаба да си знае гьола...........През 2003 година Саддам когато нахлу и окупира САЩ,след интезивен политически и медиен натиск над ООН,като обвини САЩ в притежаване на заводи за химическо и бактериологично оръжие-Ейджънт Оринч,и нехуманно конвенционално въоръжание-*** използвани във Виетнам срещу мирното население и унищожаването на околната среда-сещаш ли се?А когато Кадафи нахлу с армията си в Европа през 2011?И ЕС нямало работа в Африка казваш?
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещастните африканци на дървени кораби ли ще ги товарят,като едно време,или експлоатацията ще бъде на место.Сигурно ще е на место за да не нарушават орднунга и хигиената на стерилната част от висшите нации в ЕС.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZA AFRIKA POMOSTI ZA BALGARIA NOVI DANAZI I DOPOALNITELNO OGRABVANE OT ES.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бог да и е на помощ!
1
1
 
10
 
! Отговори
7335 преди 9 години
А кога, вниманието им ще се фокусира в България, по тези и много други също така належащи проблеми, от всякакво естество?!?! Май въобще не им влизаме в полезрението и плановете за това! Иначе ни скубят и използват както си искат!