Пекин: Световните нации да подкрепят инициативите ни

Отношенията между Китай и Русия стигнаха ново ниво на развитие
Обновена: 28 мар 2015 16:26 | 28 мар 2015 16:15, Анисия Иванова
144
Пекин: Световните нации да подкрепят инициативите ни
Снимка БТА

Президентът на Китай Си Цзинпин призова днес световните нации да подкрепят идеите на Пекин за развитие на Азия - инициативата за създаване на нова банка и стратегията "Път на коприната". Това предаде ДПА от годишния Азиатски икономически форум в Боао, Китай, в който участват според осведомителните агенции близо 2000 политици, икономисти и представители на бизнеса.

Руският президент Владимир Путин реши федерацията да участва в капитала на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ), заяви на форума вицепремиерът на Русия Игор Шувалов, цитиран от Франс прес по РИА Новости.

Проектът за тази банка, за който бе съобщено през октомври, предвижда седалището й да бъде в Пекин, а първоначалният акционерен капитал да е 50 милиарда долара. Този проект бе разкритикуван от Вашингтон, който традиционно има доминиращо влияние върху международните финансови институции и бе изненадан от китайската инициатива, отбелязва АФП.

Историческите съюзници на САЩ - Великобритания, Франция, Германия, Италия, а тази седмица и Южна Корея, изразиха желание да се включат в новата банка, която ще се насочи към финансиране на инфраструктурни проекти в Азия.

Русия полага все по-активни дипломатически усилия, за да се сближи с Китай - по-специално заради икономическото ембарго, наложено от западните сили във връзка с ролята на Москва в украинския конфликт.

"Посрещаме с радост възможността да укрепим сътрудничеството между Китай и Евразийския икономически съюз" (ЕАИС), заяви Шувалов, говорейки за свободната икономическа зона между Русия, Казахстан, Армения и Беларус, подтик за чието създаване бе даден от Путин. ЕАИС действа от януари т. г.

Китай на свой ред проявява интерес по-специално към богатите  ресурси от горива в Русия, която страда от спада в цената на петрола, допълва АФП.

"Президентът на КНР Си Цзинпин заяви днес, че до 2020 г. китайските инвестиции в икономиките на други страни ще
 надхвърлят 500 милиарда долара. Ако присъстваме тук (в Боао) и изобщо в сферата от интереси на икономиката в Китай, тогава се състезаваме за тези пари. Ако не присъстваме, значи тези 500 милиарда ще ни отминат", цитира ТАСС Сергей Беляков, шеф на фондацията "Петербургски международен икономически форум".

Днес Беляков подписа меморандум за сътрудничество с У Цзюн, изпълнителен директор на международната организация "Азиатски форум Боао". "Това не е само въпрос на коопериране между две конференции", а "въпрос за развитие на сътрудничеството между икономиките на нашите държави", подчерта той.

Китайското правителство планира да развива по-активно транспортните връзки между Северен, Североизточен Китай и Русия в рамките на стратегията "Икономически пояс на пътя на коприната". Това се заявява в публикуван днес от Пекин план за осъществяване на тази стратегия и на проекта "Морски път на коприната на 21-и век".

Вече над 60 страни и международни организации изразиха намерение да участват в "Икономическия пояс на пътя на коприната", каза днес Си Цзинпин на тържественото откриване на форума в Боао. Азиатски и международни компании може да станат партньори на руския холдинг СИБУР в проекта за Амурски газохимичен комплекс - част от проекта за транспортиране на руски газ в Китай, заяви за ТАСС в кулоарите на форума шефът на СИБУР Дмитрий Конов.

Заявените вече планове стокообменът между Русия и Китай да бъде увеличен на 100 милиарда долара годишно през 2015 г. и на 200 милиарда долара годишно към 2020 г. са "амбициозни, но изпълними", коментира работата на форума Генадий Тимченко, съпредседател на Руско-китайския бизнес съвет.

"Нашият съюз не е конююнктурен, а стратегически. Днес отношенията между Китай и Русия стигнаха ново ниво на развитие", заяви Тимченко. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: КитайРусияикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
10
 
! Отговори
Уточнение преди 9 години
НАТО уж се бори за правото на свобода на народите като ги лишава от правото на живот.
76
0
 
10
 
! Отговори
Чекист преди 9 години
Сега ако САЩ са хитри, трябва да ни пратят и ние да членуваме в този съюз за да се разпадне.
75
2
 
24
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 9 години
От самолет се вижда, че зад новината има друга новина. Китай официално подава ръка на Евразийският съюз (не просто на Русия), с което го легитимира. Тук посланието е към Америка. Да не забравяме, че западът разпали войната в Украйна, именно от страх, че и тя може да влезе в тоя съюз...
74
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече и на такива форуми се вижда, че Путин не го бръснат за слива.
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До провокаторКато чета какви глупости пишеш за НАТО и статуетката на свободата жал ми е за теб колко си наивен или глупав. Прочети малко истинска история и се образовай преди да говориш глупости и да се излагаш пред хората.
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 113Няма как да видим - зарази ,,свободата на словото" ... и триенето на коментари .
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До провокатор 107,,Тази идея сублимира в един мощен съюз - НАТО и в един нов стремеж към глобализация и свобода . " . Глобализация или свобода ? Все пак и свобода на словото и конролирани медии някак си се връзват само на теб подобните роботи .
70
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До провокатор"Тази идея сублимира в един мощен съюз - НАТО и в един нов стремеж към глобализация и свобода!" А значи затова НОТО нападна ИРАК да даде свобода на 1 милион иракчани да се преселят в отвъдното, на няколко стотин хиляди либийци също. На десетки сватби също да ги освободи от тегобите на този свят. Най после разбрах колко са хуманни от НАТО.
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До bolbov Досега никой не е опровергал Маркс.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До провокаторЧе тя е френска. Подарък от Франция.
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 102Що бе одисерчо ? Ти единствен си гласувал на референдум за членство в ес и нато ?
66
0
 
2
 
! Отговори
тото преди 9 години
До провокаторЗабелязавам как ,,провокатор" ще се удря в с главата си във фунадамента на измилсената стауя,загубвайки своите корени.Привличай свиите деца.
65
3
 
38
 
! Отговори
до 102 преди 9 години
България е НЕЗАКОНЕН член на ЕС и Нато, защото ни приеха БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ по тези въпроси, което нарушава чл.1 ал.2 от българската конституция цялата власт произтича от суверена-народа и Лисабонския договор за присъединяване в ЕС. Всички останали членове на ЕС и Нато, са приети след РЕФЕРЕНДУМИ в съответните държави, а само българите ни набутаха насила БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ, ФАКТ. Така, че ние сме абсолютно НЕЗАКОННИ ЧЛЕНОВЕ на ЕС и Нато, безспорен ФАКТ. Първо е нарушена българската конституция, ФАКТ.
64
4
 
21
 
! Отговори
до 99 преди 9 години
Какво Нато бе, България е НЕЗАКОНЕН член на ЕС и Нато и много скоро народа ще поправи трзи недоразумения.
63
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свеж прилив на енергия залива ушанките, Путин и той сложил някоя копейка в банката което е "събитието" на 21-ви век.
62
0
 
7
 
! Отговори
bolbov преди 9 години
Идеите на Маркс скоро ще намерят своето потвърждение.Комунизъм ще победи първо в най развитиге страни.Опита на Ленин комунизма да прескочи етап от човешкото развитие явно не успя.ККП зави кормилото към пазарна икономика,но след десет,двадесет години Скъпи Другари,Червените камбани на народната победа ще звънят по целия свят.Спете спокойно деца комунизма вашето бъдеще.
61
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много говорене, високопарни лозунги, резултат никакъв - типичен съветски маниер. Ако се чака на руснаците нещо да направят, то просто няма стане никога. Китайците се интересуват единствено от руските природни ресурси, за това и логично искат по-добра инфраструктура. Алкохолизираните ***, ако нямаха природни ресурси, щяха да се самоизяждат, но иначе на думи са най-великите бизнесмени.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виж им заглавието по снимката. Бодряшки звучи!
59
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая сбирщайн новина е от ония дето трябва да внасят оптимизъм в редиците на русофилите...
58
0
 
8
 
! Отговори
бг преди 9 години
често се споменава,че сме били държава.аз не съм много сигурен в това,повече ни мяза територия,върху която се упражняват да управляват няколко богати фамилии,плюс по богати такива от различни международни"организации"Болно ми е,но пак объркахме посоките,пак сме на грешната страна.Трябва, ако някои могат да мислят,че 25 год.вървим надолу и трябва да се сменят посоките,но затова трябват *** и силни ръкави и глава с мозък,но такива няма в нашите политици,затова падането на дъното,както самолета.АЛ