Стратегически сирийски град падна в ръцете на Ал Кайда

Идлиб е "освободен", написа в Twitter сирийският им клон Ан Нусра
Обновена: 28 мар 2015 19:37 | 28 мар 2015 19:30, Анисия Иванова
42
Стратегически сирийски град падна в ръцете на Ал Кайда
Снимка БТА

Стратегическият град Идлиб в Северозападна Сирия е паднал днес в ръцете на местния клон на Ал Кайда и техните съюзници - втората столица на провинция, която се изплъзва от контрола на режима в Дамаск от началото на конфликта преди четири години, предаде Франс прес.

На петия ден на ожесточени сражения, взели над 130 жертви, Фронтът ан Нусра и съюзниците му превзеха цял Идлиб, съобщи неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП).

Ан Нусра - сирийския клон на Ал Кайда - обяви в Туитър, че градът е "освободен".

"Град Идлиб беше освободен и муджахидините преследват последните шабиха (наемници на режима, проправителствени милиции), които се опитват да избягат", посочва групировката в официалния си профил в Туитър.

Приложени са и снимки на бойци пред сградата на управата на провинцията, пред регионалната централа на военната полиция, пред кметството и затвора.

"Група войници все още се бият в периметъра на безопасност на града, но те не могат да преобърнат ситуацията", каза директорът на (СЦНЧП) Рами Абдел Рахман. Според него бързото завладяване на града въпреки 150-те въздушни удара, нанесени армията за четири дни, се обяснява с това, че близо 2000 бунтовници са атакували града от всички страни с 40 бронетранспортьора.

Освен това режимът изглежда е очаквал поражение. "Преди две седмици властите започнаха да прехвърлят административните служби от Идлиб в Джиср аш Шугур, един от двата последни града под правителствен контрол в провинция Идлиб", посочи Рахман.

Голяма част от граничещата с Турция провинция Идлиб е в ръцете на Фронта Ан Нусра. Според анализатори подобно на съперническата групировка "Ислямска държава", обявила халифат в район, обхващащ част от Сирия и Ирак, Фронтът възнамерява да основе свое "емирство" в Сирия.

В провинцията режимът контролира вече само градовете Джиср аш Шугур и Ариха, няколко малки селища, военното летище Абу Духур и пет военни бази.

Град Ракка в Северна Сирия беше първата столица на провинция, изплъзнала се от контрола на режима на Башар Асад, след като през март 2013 г. беше завзета от бунтовниците, а после се превърна на практика в "столица" на екстремистката групировка "Ислямска държава" в Сирия, припомня АФП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Ал КайдаСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
бай джагал преди 9 години
USA са като мутрите едно време - искаш ли да те пазим - благодаря, няма от кого. Добре.На другият ден магазина ти гори. Те пак идват и пак питат - и ти вече нямаш избор.Та така и хамериканците - имаш ли ресурси или стратегическо положение - ще те изнудват и ще плащаш.Иначе я някоя революция ще ти направят, я някакъв арсенал(ядрен, химически, всякакъв) ще намерят, и т.н., и т.н.Ония в Брюксел никой не ги бръсне.Те са кукли на конци.
13
0
 
3
 
! Отговори
бай джагал преди 9 години
До Анонименкой нормален ще хапе ръката, дето го храни ?
12
1
 
8
 
! Отговори
Дизарел Паси преди 9 години
До АнонименЗащото са си дружки от време оно.Да си спомним евреинът главорез Сюлейман паша/Соломон Леви/-избил 15000 души и опожарил Стара Загора.Дълъг е списъкът на евреите,навредили на българите.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И сега там започва профилактично рязане на зелки , смрадливата Еврогея ще се усети чак когато влязат в Париж.А засега подкрепа за бобардиране на Иемен в "коалиция" със Саудитите и Катар финансирали тия идил-игил или с една дума главорези.
10
2
 
8
 
! Отговори
rustam преди 9 години
В сирия има законно избран президент и няма режим и сирийците се бият срещу главорези създадени и въоражавани от най големите демократи което води и бежанска вълна в бг ясно ли е *** п....о
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Режимът" на Асад е единствената законно избрана власт в тази държава!
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е, ако режимът в Брюксел не подкрепяше толкова години тези главорези това сега нямаше да се случва...
7
4
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Ал Кайда и Ислямска държава са врагове! Всъщност Ислямска държава е бившата "Ал Кайда в Ирак", която се биеше с американските и правителствените сили в периода 2003-2013 г. След смъртта на Бин Ладен през 2011г. "Ал Кайда в Ирак" не признава Айман ал Зауахири за нов лидер, отделя се от "Ал Кайда" и става Ислямска държава в Ирак начело с Абу Бакр ал-Багдади. Фронтът Ал Нусра е част от Ал Кайда, но е твърде самостоятелна, а и има доста повече боен опит от останалите клонове на организацията.
6
2
 
42
 
! Отговори
Димитър Рогозин преди 9 години
Ал Нусра на арабски означава подкрепящ фронт. Той е подкрепян от американците с оръжие, нови коли през Ирак ипо въздуха. Абу Бакр е бил 2 години в американски затвор и в доста добри отношения с Маккейн на не една дългочасова среща. Но сега пелека се изплъзва от американските си ментори. Затова се появяват условно други групировки. Целта е да се сее неустойчивост за да просперират корпорациите над държавите. Въпросът е кога нещо като Ал Нусра ще достигне и САЩ. Мисля, че няма да чакаме дълго.
5
2
 
48
 
! Отговори
ААЙ преди 9 години
А КВО СТАНА БЕ КЪДЕ СА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАСТЪПНИЦИ СТАРАТА АНГЕЛИНКА, ОЛАНД МУЛАНД, НАТО. ЗАЩО НЯМА ТРАУРИ ЗАГРИЖЕНОСТ.
4
4
 
55
 
! Отговори
грубиян преди 9 години
В ЦРУ тайничко празнуват. Протежетата им напредват.
3
54
 
5
 
! Отговори
спец боец преди 9 години
Така е тоя Левак Асад и неговите слаби източни господари скоро ще трябва трябва да се изнасят в Средиземно море , янките ще изпратят кораби да им помогнат при евакуацията !
2
3
 
54
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 9 години
До въпрос 3И двете са продукт на световната терористична организация-Ц Р У.
1
5
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Към момента официално са врагове.