Саудитска Арабия обвини Путин в двуличие

Причината: Москва подкрепя Башар Асад
29 мар 2015 18:32,
144
Саудитска Арабия обвини Путин в двуличие
Снимка: Reuters, архив

Саудитска Арабия обвини днес руския президент Владимир Путин в двуличие, като обърна внимание на арабската среща на върха в Шарм ел Шейх, че той не би трябвало да изразява подкрепа за Близкия изток, докато в същото време подклажда нестабилност чрез подкрепата си за сирийския лидер Башар Асад, предаде Ройтерс.

В необичаен ход вчера египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, който е домакин на срещата и близък приятел на Путин, обяви, че пред делегатите ще бъде прочетено писмо от руския президент. "Ние подкрепяме стремежите на арабите за бъдещ просперитет и за решаване на всички проблеми, пред които е изправен Арабският свят, чрез мирни средства, без каквато и да е външна намеса", подчерта Путин в писмото.

Думите му обаче предизвикаха остра ответна реакция от саудитския външен министър принц Сауд ал Фейсал. "Той говори за проблемите в Близкия изток, като че ли Русия не оказва влияние върху тези проблеми. Те (руснаците) говорят за трагедията в Сирия, а в същото време са съществена част от тази трагедия, стоварила са върху сирийския народ, като въоръжават сирийския режим, снабдявайки го с повече от онова, което той се нуждае, за да се бие срещу собствения си народ", каза ядосан принц Сауд, вземайки думата пред участниците в срещата на върха на Арабската лига в египетския курорт.

Отношенията между Саудитска Арабия и Русия са изострени заради подкрепата на Москва за режима на Асад, докато Рияд е негов противник и основен спонсор на въоръжената съпротива в Сирия.

Ройтерс отбелязва, че острата саудитска реакция е поставила в неловко положение домакина на срещата - Египет, който е силно зависим от многомилиардната подкрепа в долари от Рияд и от другите арабски страни от района на Персийския залив, но в същото време разчита и на подобрените си връзки с Москва.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До !Световно известна тайна е че има една група бивши тъмно червени ,които повтарят от сутрин до вечер ЕДНА част от Речта на Бисмарк ,която наистина е така НО НИКОГА не пускат ЦЯЛАТА ВЪПРОСНА РЕЧ!Тоест вадят от контекста !Хайде да почнете да я пускате цялата А!
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПутлерчоПич,досега президент на Русия или монарх не се е кланял на Саудитски крал!Когато се поклони тогава говори!Справка преди време Обама беше заснет как прави чупка на 90 градуса........Даже го даваха по FOX!
85
0
 
9
 
! Отговори
Саудиарабиен преди 9 години
Много ясно - саудитска арабия финансира ИД, а САЩ ги масажират с въздушни удари. В същото време ИД се разраства о САЩ гледат и потриват ръце. Май забравиха какво направиха Алкайда. Дали ИД с подкрепата на Саудиарабиен няма да треснат пак Манхатън? САЩ са ***
84
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 119Задайте си въпроса кои са приятелите и кои са враговете на САЩ в района на Персийския залив. Иран и голяма част от Ирак са Шиити. Също управляващите в Сирия, част от Египети част от Либия.Кои са приятелите - САрабия, Катар, ОАЕ, част от Ирак - все сунити.Защо САрабия е момента се пъчи и недоволства. Защото под опашката им в Иемен се появиха деривати н аХисбула които са шиити. Ако Иемен е шиитски то той може да спре единствения доход на Сунитите Петрола.
83
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 118 :) мислишли или така са ти казали да пишеш :)
82
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Саудитска Арабия са кукла на конци водена от САЩ - та за каква новина става дума? Интересно щеше да е ако е изразила подкрепа за Русия :)
81
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путинчо ако ти каже че е ден погледни дали е светло. Никой не вярва вече на джуджето.
80
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво толкова, някакъв си гаф! Ама много му се събират напоследък.
79
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще му резнат пак петрола!
78
0
 
21
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
Супер Марио с Белия Чаршаф има малък проблем - огромна купчина модерни оръжия и пасмина псевдо-войни с интелект на шимпанзета.
77
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дий камило проклета , до вчера на камили , днес благодарение петрола на лимузини , бедуините , защо не се опитаха , да остане под 40 долара барела , хем на американците , да им унищожат фирмите за шистов газ , глупаците не се сетиха , че когато през 80-те години са направили срив на петрола , тогава Русия е финансирал с евтин петрол , цялия комунистически блок , а сега финансира само себе си , а и Путин си изкупи на безценица акциите на чужди капитали в Руски енергийни фирми ,и го издух Запада
76
4
 
23
 
! Отговори
Той е преди 9 години
До @$%Механичният сбор от държави,пък били и 10,не прави непременно силна армия!Те и НАТО са 20 и кусур страни вече,ама като чуят за Русия,се напикават в гащите!Арабелите се доказаха вече,като калпави войници,а срещу тях е Иран - неарабска страна,наследник на персите,дали ще им е лесно?Те и Асад не могат да свалят вече 4 години,за какво говорим изобщо?По-добре да няма конфликти,не се знае,накъде може да избият!С днешните оръжия,трудно ще има победител!
75
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Саудитците са много по-големи лицемери!!!Защо в Сирия поддържат "бунтовниците" срещу легитимната власт, а в Йемен ги бомбардират? Защо СМАЗАХА с войска протестите в Бахрейн? Защо вадят закоравели престъпници от затворите си и ги изпращат да се бият в Сирия срещу законната власт?Това ако не е лицемерие здраве му кажи!!! И после обвинявали Путин, гадове ***!!!
74
23
 
6
 
! Отговори
топ анализатор преди 9 години
*** зависи от кефа за саудитския крал - ако резакът реши да вдингне цените ще има и за мужика...за тез които купуват опшъни след такива изявления очаквам още спад на петрола
73
5
 
51
 
! Отговори
боц преди 9 години
А кого трябва да подкрепя!?Може би САЩ и създадената от тях Ислямска държава???!!!
72
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хахахахаха , двуличие, а кой прави опити със спекола на нефта и.....
71
2
 
45
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до МишоУкраинците и извънземните да ги въоръжават пак ше се оплескат, защото са пияници, некадърници и най-вече страхливци. Както казва един американски експерт - "не трябва да даваме никакво добро оръжие на украинците, защото ще попадне в ръцете на руснаците". Затова ще им набутат ***, като английските бронетранспортьори Saxon, срещу прескъпо заплащане, разбира се.
70
28
 
7
 
! Отговори
Двуличие ли-хич преди 9 години
Как може да обиждат великия?А колко е много велик пише в днешната статия на ,,Независимая газета''.Финансовия министър Силуянов е казал в петък пред депутатите,че,,Русия вече се лекувала от холандската болест''.А пък зам-министъра на финансиите-Максим Орешкин,че през третото тримесичие на гадината ще излезели от рецесията,но ВБП щял пак да е на червено.И друго-,,само 70-100 млрд американски долара да напуснат многоуважаемата държава на не-диктатора.Лявата уста не знае какво говори дясната уста.
69
46
 
12
 
! Отговори
@№$% преди 9 години
Днес 10 Арабски държави начело със Саудитска Арабия, се споразумяха за военен съюз!Подкрепят ги САЩ, Турция, Англия, Франция и др.!Противника е Иран и Асад и руската им подкрепа!ВСИЧКО Е ЗАГУБЕНО ЗА РУСИЯ в Близкия Изток!Това е положението!
68
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахаха. Двуличника вика дръжте двуличника. Къде отидоха оръжията, с който Саудитска Арабия и другите от персийския залив въоръжаваха сирийската опозиция а? Май повечето са в ислямска държава. Шиитите в Йемен също се бунтуват срещу президента си и алкайда и какво? Ами Саудитска арабия ги нападна. Да ви имам двойните стандарти. Ако в този случай Путин е двуличник за Саудитска Арабия няма дума, която а ги опише. Да не говорим какви структури спонсорират дори и в държавите без конфликти.