Разговорите за иранската ядрена програма с напредък

Според евентуалния договор Техеран няма да произвежда ядрено оръжие
30 мар 2015 21:44, Екип на Bulgaria On Air
4
Разговорите за иранската ядрена програма с напредък
Снимка: bgonair.bg

Oбсъжданията на споразумението по иранската ядрена програма са постигнали огромен напредък по съгласуването на общите параметри. Британският министър на външните работи Филип Хамънд заяви след пристигането си в Лозана, че сключването на споразумението "отговаря на общите интереси". Според него евентуалният договор ще гарантира, че Иран няма да може да произвежда ядрено оръжие.

Външните министри на Франция и Германия отмениха посещенията си в Казахстан, планирани за днес. Държавният секретар на САЩ Джон Кери отложи заминаването си за Вашингтон. Представителят на Иран Абас Аракчи също заяви, че иранската делегация ще остане колкото е необходимо. Всички тези индикации ни подсказват, че споразумение може да имаме още днес или най-късно утре.

Ирански източник е заявил, че страната е съгласна да "замрази" апаратурата, което ще спомогне да се избегне закриването на изследователските центрове на негова територия.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза на заседание на своето правителство, че очертаващото се споразумение между водещите световни държави и Иран е много по-лошо, отколкото се е предполагало. Израел е главният противник на споразумението с Иран, макар да е традиционен съюзник на САЩ, които полагат огромни дипломатически усилия за постигането на договореност.

Държавите посредници искат да гарантират мирния характер на ядрената програма на ислямската република, а Иран от своя страна се стреми да постигне отмяна на санкциите спрямо Техеран. Страните са се разбрали да изработят рамково споразумение до края на март и да финализират споразумението до края на юни. Иран се е съгласил за мониторинг на обявените от него запаси от ядрени материали.

Вижте повече във видео материала на bgonair.bg:

Гледайте още видеа от "Свят" на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че са Иран, за да създават някъкъв баланс, та Израел да имат някъкъв респект за безчинствата които вършат.
2
1
 
3
 
! Отговори
23.03.15 преди 9 години
Американският самолетоносач "Теодор Рузвелт" бе преследван и блокиран от три Руски Подводници тип" Акула" Балтийско Море снабдени с иновационната Русо-Иранска система "МАГРАВ" която преди време Блокира и "Доналд Кук" с същата система се смята че е бил и свален Американският Дрон в Иран От там може би идва и Желанието на Обама да Разреши Тази ЯДРЕНА ИРАНСКА ПРОГРАМА Технологията "МАГРАВ"е системата действаща върху електромагнитните полета и може да доведе светът до нова ера на развитие
1
2
 
4
 
! Отговори
до MURZUB преди 9 години
Ооо, Варг, как е времето в Шумен днес?