Без работа, без пари. Как живеят хората в Донецк и Луганск?

Конфликтът опразни касите и пришпори безработицата в Източна Украйна
1 апр 2015 21:47, Елка Василева
386
Без работа, без пари. Как живеят хората в Донецк и Луганск?
Снимка: архив, Reuters

Затворени банки и предприятия, вилнееща безработица, спиране на помощите от Киев - година след началото на конфликта в Източна Украйна сепаратистките земи край Донецк и Луганск, затруднени да се издържат самостоятелно, оцеляват донякъде благодарение на Русия, пише Юлия Силина от Франс прес.

В Донецк - крепост на проруските бунтовници и арена на множество битки, по-специално на летището, превърнато вече в развалини, повечето едри предприятия, които носеха печалби, нареждайки града сред най-богатите в Украйна, са спрели да работят.

Като металургичният завод, давал хляб на 12 000 души, или предприятията на дружество "Норд" за производство на домакински уреди с общо 6800 души персонал.

Според кмета на града Олександър Лукянченко, избягал в Киев от бунтовниците, поели властта, близо 350 000 души са работели преди войната в големите и средните предприятия в Донецк.

"Половината днес са без работа и без източник на доходи", казва той пред АФП.

Същевременно новата "Донецка народна република" (ДНР) е изгубила важен източник на приходи - данъците, удържани преди от заплатите на персонала.

Сепаратистите впрочем са създали данъчно ведомство, но за предприятията това често значи да бъдат облагани двойно – веднъж от отцепническите власти и повторно от службите под контрола на Киев.

"Новата граница на Донецкия регион откъсна голям брой едри предприятия от производствените им мощности. Те се видяха задължени да склонят на двойно облагане - в Украйна и в ДНР", обяснява Юрий Макогон, преподавател по икономика в Донецкия университет.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко си дава сметка за проблема и залага на въглищата, очертали се като главен източник на доходи за републиканския бюджет. Засега обаче сепаратистите са принудени да разчитат на един-единствен възможен партньор - Русия, с която ги дели само твърде рехавата граница.

"Износът в Донбас винаги е бил разделян на три части: една трета за Изтока (80 на сто от нея за Русия), една трета - за ЕС, и една трета - за Югоизточна Азия и Северна Америка. Днес обаче ДНР е останала само с Русия, тъй като никоя от страните в ЕС, Азия и Америка не я признава, съответно не приема продукция от нея", обяснява Макогон.

Русия всъщност няма нужда от въглища, изтъква той - тя вече купува такива по-евтино в Далечния изток и от Кузбас в Западен Сибир.

Преди конфликта, отнел над 6000 живота в Източна Украйна, Донецк изразходваше стотици милиони гривни в здравеопазването, образованието и обществения сектор, разказва кметът Олександър Лукянченко.

В момента обаче "изобщо няма откъде да дойдат тази пари", особено след като Киев спря през ноември да финансира сепаратистките зони, а банките и дистрибуторите хлопнаха врати, добавя той и обвинява Москва, че финансира размирните области.

Човек от "апарата" на ДНР потвърждава думите му: "Ясно е, че тези пари идват директно от Москва и всички потоци са под контрола на руската президентска администрация", заявява чиновникът, пожелал анонимност.

"Министърът" на бюджета на ДНР Александър Тимофеев посочва само, че "приходите на ДНР са класифицирана информация".

Според местни жители, запитани от АФП, новите власти са платили пенсиите само веднъж, в размер на 1000 гривни (39 евро).

А лекари и учители заявиха, че през 2014 г. са получили заплати два пъти: веднъж равностойността на 117 евро, другия път - 39 евро. Хирурзи, лекували ранени бойци, пък казаха, че са получавали месечно между 117 и 195 евро.

"Преди войната бавеха заплатите, но не чак дотам. Можеше да има месец - месец и половина закъснение, но после вземахме всичко накуп", разказва Владимир - 40-годишен миньор, който се оплаква вече от къде по-дълги просрочвания.

"Досега са ми платили само за декември. И трябва да пестим от всичко. Преживяваме често с домашни продукти и зеленчук от градината", казва той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
1
 
! Отговори
Казака преди 7 години
Вие май история въобще не сте чели,това са Казаците най свободните хора от хилядолетия.Те никога не са били роби,крепостни селяни и т.н.Побеждавали са римляни,наполеон ,напада ли са османската империя даже са стигали до константинопол най ожесточената съпротива срещу вермахта,участва ли са в освобождението на България и другите славянски народи
159
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
новите власти са платили пенсиите само веднъж, в размер на 1000 гривни (39 евро).на ушанките - честито! Рубли за пенсии няма , но за Сидеров и Миков има нали?
158
2
 
5
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
До украинец Ъхъ... И цифрите ти не са верни - досега храбрата какло-армия е убила 12 659 589 руски войника, унищожила е 8 898 танка Т-80, 1 256 танка "Армата", 5 258 МиГ-29, 8 985 Су-25, 3 "Мистрала" и 8 подводници!
157
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Без работа и без пари...Ами горе-долу както живеят в България
156
7
 
8
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До до 253 от славянин------------За сведение на путлеролизците-на един убит укро-киборг-52 утепани ***---Бааааахти победата !!!. Те така са побеждавали и през втората световна-на един загинал германец--12 пробити ***!
155
1
 
4
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
Украина=Окраина,тогава какво означава израза "Сръбска Крайна"?Според тебе това сигурно означава някъква окрайнина в Сърбия?- Я *** да го кажеш това на сърбите !
154
10
 
6
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
Битката в Донбас е заради стотиците промишлени предприятия,които руския копой Янукович беше почти подарил на джуджето и другите КГБ-сти.Става въпрос за стотици милиарди евро.Тези,които мислят,че Украина е нарушила правата на рускоязичните са за оплакване,а тези които мислят че в Украина управляват фашисти-е късно и да ги оплачем.
153
11
 
7
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
В Донбас няма опълченци-те бяха смачкани и хвърлени по затворите още първите дни след като ги емна Украинската армия.Изплашеното психясало джудже изпрати банди на Спецназ от Русия.Когато У-армията заловеше някой от тези *** и пришпореше да чуролика по телевизията,джуджето измисли историята,за видите ли заблудилите се военни в отпуска.Към днешна дата "заблудилите" се руски военни са вече към 20000,като от тях около 4000 са се върнали в Русия в цинкови костюми.
152
9
 
6
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
"Има две Русии. Първата-Киевска има своите корени в световната, или най-малко в европейската култура. Представата за добро, чест,свобода, справедливостсе се възприемат в тази Русия така, както в целиат западен свят. А има и друга Русия-московската. Това е Русия на Тайгата, монголска, дива, зверска. За тази Русия националалният идеал е кървав деспотизъм и дива жестокост. Още от дрвноста московска Русия е била, такава е сега и ще си остане пълно отрицание на всичко европейско и яростен враг на Европа"
151
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русофили или русофоби. Знете ли че, колкото и руснаци да съм питал, какво мислят за политиката на кремъл ??? - Признават на ухо, че на 100% - не удобряват.
150
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците си приличат по черти с руснаците и дори ние да имаме някаква славянска черта изобщо не си приличаме с руснаците. Така както Литовци и латвийци имат абсолютно същите черти. Тук в чужбина просто като ги видя знам че са руснаци и после като говорим те казват че са украинци, литовци или латвийци.
149
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ukrainecТе русите са създадени от 500 български семейства и шведи, затова казвам че няма такъв народ украинци. Украйна идва от името края на териториите на русите.
148
8
 
10
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
Коритаров за Путин: Путин прави няколко неща. Първо - шантажира България и стимулира руската Пета колона в България да се вдигне на протести и да предизвика хаос, ако това е преценено за необходимо. Впрочем това, което направи Путин потвърждава, че размириците през февруари 2013 г. наистина имат руски корен, в контекста на отказа на правителството на Борисов да строи Южен поток. Така, че Путин потвърждава руската връзка в разклащане на първото правителство на Борисов и в неговото практическо отстраняване. Второ - Путин създава проблем между България и ЕС, както и вътре в самия ЕС. И трето -
147
6
 
8
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
Време е да спрем да повтаряме руски пропагандни глупости - даже и руснаците не са славянски народ, според проучванията на ДНК състава на европейските народи, защото имат 42% славянски състав, а поляците имат 60% германски състав. Българите имаме под 12% славянски състав, а чехите 14% славянски състав. Гърците имат над 22% славянско ДНК и те ли са славянски народ? . Какво значи \\\"славянски народ - просто няма такъв! Никой не може да назове името и на едно \\\"славянско племе. Българите имаме 54% тракийски състав, който ни прави най-хомогенната нация в тази част на света. Просто се гордей
146
6
 
6
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
-Името Украина официално е от 11 век.Преди това се е казвала Киевска Рус.От името 'РУС',което е име на шведско племе.По късно татарските орди смесени с изостанали славянски племена открадват името рус и се кръщават с него.Сега даже наричат себе си "руснаци".И както казва един украински професор по история: "Русия има толкова общо с Киевска Рус,колкото морското свинче има с MORETO.
145
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте сега да казвате че има Украинско население е смешно, достатъчно е да прочетете история. Да споменава се че ТЕРИТОРИЯТА Украйна е била руска, полска, и австрийска дори и българска, но е заселена от руснаци. И както българите живеещи в област или територия Македония и са започнали да им викат македонци съвсем не означава че съществува такъв народ македонци. Това е начин на разделяне на нас, които живеем на балканите. Живея в чужбина където има много украинци и те си казват че са руснаци и пр
144
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Пич 238Глонасс покрива цялата руска федерация или реално около 2/3 от света(специфика на орбитите). За останалата 1/3 която е и реално САЩ в момента рашките не се безпокоят защото САЩ ще им правят само проблеми от естество на сигурността. Когато Оизмама отиде някъде и ГПС системат започва да показва времето на марс но не и реални координати. Лично съм го видял при посещение у нас на "Високопоставен САЩ функционер"Така че рашките си гледат интереса.
143
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 237Елбрус-4С има 4 ядра с тактова честота 800 MHz и поддържа три канала памет DDR3-1600. Четири такива процесора могат да се обединят в една система с обща памет. Процесорът ще се произвежда по 65-нанометрова технология и ще консумира около 45 вата.Всяко ядро може да изпълнява до 23 операции за един такт, а пиковата теоретична производителност на четирите ядра достига 50 гигафлопа при операции с плаваща запетая с единична точност и 25 гигафлопа с двойна точност.
142
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този дето се е писал Боби не може да е толкова ***, за да пише тези глупости - не спорете с него- той явно се радва, че някой опонира на очеизваждащите му простащини - забравете го!Това е просто провокатор - комунист, който пише на инат измислици. Все едно аз напиша сега- Търговище е столица на Франция и някой да ми се върже на лудостта - това прави и този Боби! Пише ненормалии.
141
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До 235Леко си назад с инфото Пич. От както Путин стана президент реши да прави тъй нареченото експорто заместване. В резултат на това в момента Рашките основните неща могат сами да си ги произвеждат. Кризата в Украйна постави на колене производство на Кораби и Хеликоптери(не на военните военните успяха да направят руски двигател) Част от корабите вече ги обслужва Китай.В момента дори компютри с собствена линукс система имат и върху тях както напртави Китай ще направят РФ софтуер за правителств