Джихадисти превзеха бежански лагери в Дамаск

"Ислямска държава" е близо до седалището на Башар Асад
4 апр 2015 17:53,
29
Джихадисти превзеха бежански лагери в Дамаск
Снимка: Reuters

Ислямски екстремисти са превзели повечето квартали в палестинския бежански лагер Ярмук в покрайнините на Дамаск, боевете продължават вече четвърти ден, предаде Асошиейтед прес.

Сред екстремистите са членове на "Ислямска държава" и "Фронта Ан Нусра", клон на Ал Каида в Сирия. Двете групи са съперници, но изглежда работят съвместно в нападението срещу лагера Ярмук, съобщават сирийски активисти.

Бунтовнически групи са започнали контраофанзива, целяща прогонването им от лагера, заяви Хатем ал Димашки, активист в южната част на Дамаск.

Офанзивата на "Ислямска държава" в Ярмук й дава значително присъствие в сирийската столица, отбелязва Ройтерс.

"Ислямска държава", най-силната бунтовническа група в Сирия, вече е само на няколко километра от седалището на президента Башар Асад.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, който следи конфликта от Лондон, заяви, че "Ислямска държава" и "Фронта Ан Нусра" са спечелили територия през нощта и са се добрали до североизточната част на квартала, близо до централен Дамаск.

Сирийската арабска информационна агенция (САНА) съобщи, че терористите в лагера пречат на доставката на помощи за мирното население.

Крис Гънес, говорител на Агенцията на ООН за подпомагане на бежанците, заяви, че "ситуацията в Ярмук е обида за човечността на всички ни и източник на всеобщ срам".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
32
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
До Анонимен25 "Не съм съгласен..."САЩ не можеха да нападнат открито Сирия, както постъпиха с Либия и Ирак защото в Сирия има руска база и (предполагам) договор с Русия в случай на нападение от 3-ти страни. Затова пуснаха башибозука под формата на "народен бунт". Едва, когато законното правителство на Сирия падне и договора стане невалиден ще "открият", че бунтовниците са всъщност "изверги, които човечеството не трябва и не може да търпи" и ще стане възможно открито военно нападение.
19
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"най сатанистките държави са Големия Израел САЩ и малкия Израел."Не съм съгласен, понеже знам, че тук пишат хора, които пробутват про-руска пропаганда.ИДИЛ са създадени от Израел - да.Но САЩ нямат нищо общо в случая. Те просто бяха подведени от техния измамен съюзник Израел. И понеже САЩ си нямат достатъчно агенти по света, разчитат на съюзническо разузнаване. И така Израел просто си пробухата схемите, а САЩ се вързаха на въдицата, понеже са ***. Но това не прави руснаците по-малко ***.
18
0
 
36
 
! Отговори
В ГРЕШКА СИ преди 9 години
До Мда - ид не е творение на амиките,тя се разрасна от група толерирана от тях,но после овладяна от служба на евреите,посредством лидера им...амиките изтърваха от контрол тия дето толерираха,но пък евреите умело направляват действията на ид чрез лидера им с една единствена цел-разчистват терена от ***...евреите просто реализират техния план за нов близък изток в който ще доминират...
17
1
 
42
 
! Отговори
Мда преди 9 години
Ужким бомбардирани, но всъщност сериозно подпомагани от САЩ и Саудитска Арабия, ИД наистина се оказват най-ефективното американско оръжие за дестабилизирането и разоряването на Сирия, в опита им за свалянето на законно избраното управление там.
16
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DENIAT NA DEMOKRAZIATA E IZVESTEN,SIRIA E NOVATA DARGAVA NA ISLIAMSKA DARGAVA,SEGA TEZI TERORISTI MOGE SAMO EDNA ATOMNA BOMBA DA GI UNISHTOGI--NADIAVAM SE.
15
2
 
48
 
! Отговори
те са едно и също преди 9 години
15:"Напротив. Ислямска държава е създадена от Израел."Който пък е създаден от американските евреи. И на практика Америка и Израел са двете страни на една и съща монета. На практика това е една и съща държава, разположена на два континента. Властта в Америка я държат богатите евреи. И банките и икономиката. Израел пък е дясната ръка на Америка в Близкия изток.
14
2
 
39
 
! Отговори
и просто преди 9 години
израел ще реши кога да прекрати съществуването им,като отзове лидера ими и го покрие в чуждо име и пластична операция някъде си...и организацията се разпада...а тъпите ***,дето се сражават за "кауза" отиват на курбан...ама и запада хитро ги остави да се съберат в бл.изток от все страни,за да ги изтребят-вместо да стоят на запад и правят дандании...много хитро...щото запада няма повече да позволи да се върнат там,откъдето са тръгнали...
13
0
 
37
 
! Отговори
еми ти сега ли разбр преди 9 години
До Хафис - че лидера им е човек на изр.служби..
12
0
 
49
 
! Отговори
Хафис преди 9 години
Е сега вече, ИД ще разбере кои са Хизбулла. Защитниците на вярата, на бедните, на слабите, на онеправданите. Истински професионалисти, които ах каква случайност - са врагове на Израел и на ИД. Абе тия да не би да са съюзници - колячите и евреите?
11
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ислямска и американсНапротив. Ислямска държава е създадена от Израел.
10
12
 
34
 
! Отговори
123 преди 9 години
До ЦветанкаТака е защото общо взето нищо не могат да направят срещу Израел. Нападнат ли ги, израелците ще ги разгромят, ония си имат силна армия. Затова нападат в слаби държави, то не е ясно и колко са държави в момента, едната в активна гражданска война от 2-3 години, другата тъкмо преминала през война и с армия без морал. Арабите ги е страх от от активни действия срещу Израел и затова само се осмеляват да говорят срещу нея. Преди 50 години 3 държави се пробваха ама, ги опаткаха за 6 дена.
9
4
 
64
 
! Отговори
ислямска и американс преди 9 години
Няколко западни граждани бяха заклани от "Ислямска държава" за да се прикрие топлата връзка между нея и западните правителства. И балъците на изток и запад може би повярваха, че уж няма нищо общо между запада и "Ислямска държава". Неслучайно и главният коляч на християните беше британски гражданин, вероятно е агент на МИ-5, британските секретни служби."Ислямска държава" е създадена от Америка, Британия и Израел и воюва за техните интереси, и в тяхна полза като техен съюзник.
8
0
 
42
 
! Отговори
комшии преди 9 години
Хайде сега да видим ... ИД и Башар Асат вече са комшии. Днес Дамаск можеше даже и да бъде превзет но нееее . ,, Аллах,, за сега не позволява . Уверен съм дори че Башар спокойно си пие кайвето.
7
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дръж се ,Башар !! Смачкай мръсните хамерикански плъхове !!!!!!!
6
6
 
64
 
! Отговори
ЦРУ=Ислямска държава преди 9 години
Щом "Ислямска държава" напада палестинските лагери край Дамаск, значи тая "Ислямска държава" действа в полза на Израел и Америка и като техен съюзник. Въпреки някои дребни конфликти помежду им за замазване на очите и дезинформиране на хората на кого служи "Ислямска държава"
5
1
 
73
 
! Отговори
J преди 9 години
И двете групировки не са ислямистки, а сатанистки.
4
0
 
56
 
! Отговори
Напалм преди 9 години
Само *** ще излекува *** режещи глави. А ега ги избие некоя мацка, като Томб Райдър, че вместо 72 девици в рая да срещнат Свети Петър и да разберат тогава, че Бог е Исус а не измисления им пророк. "Миролюбива" религия, дрън. дрън... До крак да се самоизбият ***.
3
3
 
42
 
! Отговори
BB преди 9 години
Ашкеназките *** продължават да избиват истинските наследници на Израел-Якоб- Палестинците.
2
3
 
71
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Нещо не разбирам какво става - някой трябва да ми обясни!? Уж Израел е най големия враг на арабите,а те се самоизбиват сами.....и обикалят Израел отдалече....
1
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
уж сащ ги бомбардират а то..... но асад май ще си ходи!