"Нюзуик": Българска "Желязна завеса" пред бежанците

Списанието акцентира върху градежа на мрежата по границата ни
19 апр 2015 18:21,
258
"Нюзуик": Българска "Желязна завеса" пред бежанците
Снимка: архив, Булфото

"Мигранти се сблъскват с жестоко отношение, а България отново издига "Желязна завеса", пише американското списание "Нюзуик" по повод случая с двама иракски бежанци, за които се твърди, че са починали от измръзване и раните си от турската страна на границата с България, след като били бити от български  граничари.

Припомня се и призивът на Върховния комисариат на ООН за бежанците към българските власти да разследват случая.

"Нюзуик" цитира Борис Чеширков, говорител на българското представителство на Върховния комисариат на бежанците към ООН, който казва, че все още не са ясни обстоятелствата, при които за починали двамата иракчани, и посочва, че издигането на огради по границата не решава проблема с миграцията.

"Миграционните потоци изискват управленски решения. Обезпокоени сме от това, че използването на сила може да изложи хора на риск, като принуди бежанци да поемат опасен път през планините", казва той.

"Нюзуик" пише, че отказвайки на бежанците достъп до страната, България нарушава задълженията си да гарантира правото да се иска убежище. Списанието отбелязва, че вместо това България, която се стреми да се присъедини към Шенгенската зона, планира нови ограничения, имайки пред изграждането на стена по границата си с Турция.

Посочва се, че българските власти отхвърлят твърденията за насилие към търсещи убежище и цитират говорителя на Министерството на външните работи Бетина Жотева, която казва, че страната ни е подложена на голям натиск заради наплива на бежанци и нелегални имигранти, че през март е обявен нов план за интегриране на бежанците, но има нужда от по-голяма финансова подкрепа от страна на ЕС.

България има сериозен ангажимент да защитава външните граници на ЕС и няма намерение да не изпълнява тези си задължения, цитира "Нюзуик" думите на Жотева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
1
 
! Отговори
преди 9 години
Василев, прибирай се веднага в базата в Ленгли, щата Верждиния, за писхлологически преглед!агент Итън Хънт!ЦРУ!!
123
1
 
1
 
! Отговори
москал преди 9 години
Преди тези арабски пролети,Асад си кротуваше и нямаше проблеми,Запада подкрепи разни движения и....стана сериозна война. А ние не се справяме с потока от пришълци,защото не ни разрешават тъпите договори и харти,дето ни вмениха да изпълняваме.Ако не позволяваме някой да влиза,няма да имаме проблеми. А стената,както и минните заграждения и боеспособните патрули просто ще намалят не регламентирания поток. А за това че полицията биела...случва се,не е престъпление.
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До хеАбе колхозник в Турция има 2 000 000 сирийци.
121
0
 
3
 
! Отговори
Ноа преди 9 години
България някога имаше граници- пазеха се с вишки с патрули с кучета и се стреляше без предупреждение! Сега България има една бразда , такава демократична и тая бразда вече била граница на ЕС отворена за всичко и всеки. Нали знаете , че в разграден двор- нищо не остава!!!
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до москалитеНа оградата между Мексико и САЩ, която е от жележобетон висока 4м и доста по-солидна, директно разстрелват. Даже и по Рио Гранде не се шегуват ами първо стрелят после питат.
119
6
 
2
 
! Отговори
до москалите преди 9 години
Абе кутевчета, какво ви е виновна Америка, че Путин налива оръжие в Сирия, а Асад изтребва народа си, та има бежанци!??И Нюзуик има против "желязна завеса" общо: българите бият бежанците по границата, от некадърност да се справят с проблема - не против самата ограда - на американската ограда някой да бие мексиканци!Платените от пасольството ви лицемерие и нахалство не се търпят вече !!!
118
2
 
18
 
! Отговори
КраварятОтФашингтонъ преди 9 години
Нюзуик не виждат оградата на границата на краварите с Мексико щото тя е " демократична и човеколюбива ограда " а нашата ограда с Турция пречи на краварите и Израелъ да очистят обширни територии в Мидълийст по техни си съображения ...
117
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След първият ред ограда, на 5 метра да се построй втора! От край до край по цялата граница. Влезлите по някакъв начин да се връщат незабавно. Неграмотни и за интеграция си имаме в излишък. Безработицата е голяма, населението се чуди къде да ходи по гурбет, те ни пълнят с *** за отглеждане!И това е политиката за обезличаването и заличаването на Европа от политическата и икономическата карта на света!
116
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пишете им на централата, само така може да има резултат!! Аз вече им писах гневен мейл!
115
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да махнат стената на границата си с Мексико и тогава да дават акъл ;)
114
0
 
25
 
! Отговори
хе преди 9 години
Не става ясно, защо Турция да не им предостави необходимото убежище, не разбрахме. Тя също има същите задължения спрямо бежанците.
113
18
 
3
 
! Отговори
сам преди 9 години
Мале колко Руски роби ,мале тая Америка колко лоша бе малее .
112
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***! Точно американското "Нюзуик" да пише, колко са лоши българите. Не си гледат посрания *** простиращ се в продължение на 3000 км., с височина 3 м. метал. *** ***.Любимите *** на нашите политически ***.
111
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лицемерие в пълния му блясък! Ревете за оградата по българската граница, в същото време по границата с Мексико само дето картечни гнезда няма!
110
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нюзуик да покаже как са оградени посолствата и консулствата на САЩ и Великобритания ... в София. И да побликува унизителния въпросник-формуляр за американска виза.
109
0
 
56
 
! Отговори
ц преди 9 години
Тея бутнаха ли си оградата по границата с Мексико?
108
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЕ КАКВА ОГРАДА ИМАТ НА ГРАНИЦАТА С МЕКСИКО И ЗАЩО ?
107
0
 
33
 
! Отговори
Льольо преди 9 години
Нас или Брюксел ще ни командва или Америка. Я *** бе. На всички. Те ша ни кажат какво да прайме... аре у лево
106
0
 
78
 
! Отговори
Алоо! преди 9 години
Хамериканците!? Оградите като не решават проблемите, вие защо не съборите вашата ограда с Мексико? А и като сте толкова загрижени за бежанците, приберете си ги в Америка! И без това вие разбутахте там нещата, преди това никой не бягаше насам! Нагли ***!
105
0
 
39
 
! Отговори
Колев преди 9 години
"Демократите" събориха кльона / те какво ли са построили, те са по разрушаването/, той не ни бил нужен....!!! А краварите като толкова ги искат "бежанците" /защото те не са такива/, да си ги товарят на кораби, и да си ги прибират при тях....Има поговорка - на чужд гръб и сто тояги са малко....