Германия вероятно ще признае арменския геноцид с резолюция

Приемането на документа изглежда сигурно
Обновена: 20 апр 2015 22:03 | 20 апр 2015 21:29,
91
Германия вероятно ще признае арменския геноцид с резолюция
Снимка: Reuters, архив

Германският парламент е напът да използва термина "геноцид" в резолюция за избиването на близо 1,5 милиона арменци в Османската империя преди 100 години, събщи БТА.

Правителството заяви днес, че подкрепя предложението за необвързваща резолюция, което ще бъде разгледано в петък, подготвено от депутати от управляващите партии, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Правителственият говорител Щефен Зайберт каза, че след консултации между депутатите и кабинета "правителството "застава зад проекта, в който съдбата на арменците през Първата световна война служи като пример за историята на масови убийства, етнически чистки, изселвания и да, за геноциди, с които по такъв ужасен начин е белязан 20 век".

Министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви в днешния брой на "Зюддойче цайтунг", че напълно разбира причините и най-вече чувствата, които биха накарали човек да обобщи случилото се тогава с термина геноцид, но добави, че е загрижен, че един допълнително нагнетен политически дебат в Анкара и Ереван би усложнил и може би дори би направил невъзможно това, което наистина е важно - началото на сериозен диалог между турци и арменци.

Управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел има огромно парламентарно мнозинство и приемането на предложението изглежда сигурно, отбелязва АП.

В интервю по телевизия А Ер Де вчера Щайнмайер отхвърли използването на думата геноцид, същевременно отричайки твърденията, че тя се избягва, за да не се дразни Турция, припомня Ройтерс.  "Отговорността не може да бъде сведена до един единствен термин", поясни той.

Анализатори твърдяха, че неохотата, проявявана досега от Германия, се дължи на страха да не предизвика недоволството на Турция и на 3,5-те милиона германци от турски произход или турски граждани, живеещи в Германия.

Според Ройтерс Германия не е искала да използва думата поради опасения, че убийствата срещу племената Хереро, извършени през 1904-05 г. от германски войски на територията на сегашна Намибия също биха могли да се нарекат геноцид, което да доведе до искания за репарации.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
3
 
! Отговори
Възродителен Процес преди 9 години
ние не oсъдихме Възродителен Процес който беше преди 25 години те ми тръгнали да търсят ПОД ТЕЛЕ ВОЛ преди 100 години
37
2
 
5
 
! Отговори
******************** преди 9 години
А мързеливите Арменци в България които само искат да си седят в златарските Магазинчета и да мамят хората с продажба на златни накити , какво да кажем за тях , нищо хубаво
36
2
 
3
 
! Отговори
ЗА преди 9 години
Повечето коити са ЗА дори не познават Историята по това време , Кюрди са били използвани като поръчкови убийци тогава не само през 1915 но и през Османско по Българските земи цяла сегашна Сирия е участвала в Османската войска но вероятно умишлено се крият тези неща сигурно за да не се знае
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние също ще излезем с декларация, чак когато от Анкара признаят, че има геноцид. Иначе, един читав турчин не е никак по лош от който и да е арменец за аркадаш.
34
5
 
4
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Ей тва немците много страхливи са станали. Споко бе, няма да ви бием ако кажете че е геноцид. Дреме ми преди 100 години кой кого клал.
33
5
 
8
 
! Отговори
xl преди 9 години
ИМА АРМЕНЦИ ИМА ПРОБЛЕМ - НЯМА АРМЕНЦИ НЯМА ПРОБЛЕМ.
32
4
 
10
 
! Отговори
шах преди 9 години
Щом ги мразите що идвате в Истанбул за жълти стинки ? Кат сте хем гладни хем *** ееей там просперираща европа ви чака.
31
10
 
12
 
! Отговори
шах преди 9 години
Стига бе ! Турци турци. .... От четвърт век хем ги плюете хем им ядете хляба. Егати наглия манталитет.
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MRSNITE TURZI SA UBIIZITE NA DVADESETI VEK.
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TURZIA E UBILA MILIONI MIRNI HORA V EVROPA.ARMENZI,BALGARI,GARZI,SARBI.ZATOVA BALGARIA I GARZIA TRIABVA DA ZATVORIAT GRANIZITE SII TURZITE DA NIAMAT PRAVO DA ZARAZIAVAT EVROPA S PRISASTVIETO SI.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Германия да си плати репарациите на Гърция , НИЕ си ги платихме.
27
1
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
Това е заради турски поток!До преди договора и дума не ставаше на въпрос. Да му мислят гърците после ако пуснат тръбата56455
26
10
 
15
 
! Отговори
КОСТАС ЛИНКЕ преди 9 години
Гърция и Армения трябва да имаме обща граница, някаде около Ерзурум. Също и със Кюрдите.Скоро ще си разделим нашите окрадени земи от Тюрко-монголците.БРАВО НА ГЕРМАНИЯ И ГЕРМАНЦИТЕ , ЧЕ ЩЕ ПОСРАМЯТ И КАЖАТ ИСТИНАТА НА ТУРЦИТЕ...КАКВИ СА РЕАЛНО И НАИСТИНА.ЧЕ НЕ СА ХУБАВИ ХОРА, А УБИЙЦИ И КРАДЦИ.
25
0
 
8
 
! Отговори
АF преди 9 години
Дойде време, Време за жалВ Европа все някой вече трябваше да се огледаВ историята да се порови и със риск да се отровиНо да не допусне отново безчинстваС нечовешки измерения!
24
0
 
4
 
! Отговори
АФ преди 9 години
Всеки ден хиляди се давят по бреговете на тая хуманна Европа ,а в бардаците им бели моми от източния блог ядат бой в мазето за кеф на импотентни хуманни чичковци -щом си плащаш може...
23
0
 
8
 
! Отговори
AF преди 9 години
Дойде време, Време РазделноВ Европа все някой вече трябваше да се огледаВ историята да се порови и със риск да се отровиНо да не допусне отново безчинстваС нечовешки измерения!
22
5
 
5
 
! Отговори
агата преди 9 години
Виж какво ще ти кажа тука не е темата ДПС и Местан,по-принцип с българите сме като котка и мишка но се обичаме,най-вече заради старите българи с който сме кръвни братя и сме яли от една купа!Ако вие арменците бяхте справедливи щяхте да искате да си оправим взаимоотношенията и да пратите вашите историци с архивите за да уточним проблема и сами щяхме да го разрешим без да се вдига допълнителна аларма
21
1
 
9
 
! Отговори
Кафеджиев преди 9 години
Първата световна война- Германия, България и Турция са съюзници,и за трите сили тя е катострофална,но е интересен факта че османци и българи се бият рамо до рамо на Румънския фронд-6 години след независимоста на България.Косвено и Германия и България имат вина за така наречения геноцид.И страните все още плащат репарации за тази война.Таксите от Босфора до 2023 отиват за Франция и Англия,а земните богатства могат да се добиват само от чужди фирми срещу само 1% такса.....пак до 2023г
20
1
 
3
 
! Отговори
az преди 9 години
koga 6te se priznaqt Bulgarskiq Genocid za 25god ot 1989g do sega
19
1
 
9
 
! Отговори
Икономист преди 9 години
Парите за репарации си ги искайте от Османските наследници дето са в имението си в САЩ Република Турция репарации няма да даде .Все пак както е казал мъдреца кой каквото и да ви говори накрая все става дума за пари или секс...