В Москва обезпокоени: 400 са US базите около Русия

Вероятно САЩ създават и допълнителни войски в балтийските страни
21 апр 2015 12:26,
345
В Москва обезпокоени: 400 са US базите около Русия
Снимка: Reuters, архив

Американците "воюват" от Балтийско до Черно море край границите на Русия, пише "Росийская газета" под заглавие "Тревожно".

Вчера в две постсъветски страни наведнъж започнаха военни учения с участието на американски войници и офицери. В Естония стартираха петдневните маневри "Торнадо", в които участват почти две хиляди местни военнослужещи и американски десантчици. Това е подготовка за следващо, по-мащабно учение в страната през май с участието вече на 13 хиляди военни.

Междувременно американски десантчици започнаха военно учение в Украйна - 290 военни от САЩ се разположиха в Лвов на 17 април. Говорителката на Държавния департамент Мари Харф се опита да увери, че десантът няма връзка със ситуацията в Донбас, но стана още по-зле. Тя се изтърва, че военни от САЩ обучават хора от украински силови структури почти от 20 години насам. А тези дни американският ескадрен миноносец "Джейсън Дънам" участва в черноморски учения съвместно с румънски и български кораби, посочва изданието.

Според военни експерти е трудно да се определи общият брой на американските военни бази близо до Русия. Защото много от тях са тайни и не се споменават открито. Само по официални данни САЩ имат 860 бази в чужбина, в над 50 държави. Най-много са те в Германия - 305 с над 100 хил. военнослужещи, а сред разположените най-близо до Русия са базите в България и в Турция, отбелязва всекидневникът.

"Изчислихме, че около Русия има общо близо 400 воени бази и обекти на САЩ и на други страни от НАТО", цитира той руския зам.-министър на отбраната Анатолий Антонов.

"Преди 5 години САЩ започнаха да организират свои бази в Унгария и България. Сега виждаме, че активни преговори водят Финландия и Швеция. Не е изключено в близко време база на САЩ да се появи в Северна Европа", казва военият експерт Анатолий Циганок.

"Нещо повече, на фона на сложната военнополитическа обстановка, свързана с Украйна, САЩ вероятно създават и допълнителна групировка войски в страни, граничещи с Русия" - в балтийския регион и в Украйна, смята аналитикът. "Те само официално твърдят, че провеждат учения, а после изтеглят войските си. По време на тези учения обаче явно подготвят тихомълком плацдарми за създаване на свои военни бази там в най-близко бъдеще", добавя той.

"Според мен, в най-скоро време нови военни бази на САЩ ще се появят в балтийските страни и в Полша", твърди и Игор Коротченко от Обществения съвет към руското министерство на отбраната.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още по темата: САЩРусиябазивойски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
3
 
! Отговори
От София преди 8 години
До от ЛондонА НВ Кралицата на Великобритания Елизабет II управлявала ли е поне един ден? Кажи датата на нейното управление!Колкото до Путин, той вече е в Историята! Дано именно той управлява великата страна още много години! Да е жив и здрав!
224
4
 
7
 
! Отговори
до 316 преди 8 години
Не пишете глупости бе.Никога не е имало руски войски и бази в България--ставате за смях вече.
223
2
 
12
 
! Отговори
ЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦ преди 8 години
До калитко.......ама наистина си калитко...след 1944 год в България не е имало руски войници или руски бази....за разлика от сега--САЩ имат бази,а американски генерал каза че при конфликт с Русия---България е фронтова държава....Това означава едно--Българите за САЩ са просто пушечно месо....деййй и калиткото си....
222
6
 
5
 
! Отговори
ТРЯБВА ДА СИ СЪБУДЯТ преди 8 години
армиите!!! Започва пак студена война на икономическо изтощение между Русия и Сащ!!! А може и да е нагласена, защото и двете държави са пред разпад, а Китай ша ги ошамари май и двете заедно!!! Но територии на Русия в повече, няма да се дадат аванта!!!
221
16
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Няма какво да слагате минуси, САЩ не са нападнали никого, за да му вземат територията. Русия има вече три откраднати територии за 7 години и в момента краде четвъртата. При това Русия си примъкна базите на 500 км по-близо до нас.
220
21
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Досега само Русия е нападнала и присъединила територии на съседни държави. САЩ не са го правили. А НАТО реагира на руските действия. След като те могат да си изнесат базите на 500 км напред, в Крим, значи и НАТО трябва да предприеме нещо.
219
10
 
3
 
! Отговори
САЩ преди 8 години
До АнонименТо такива като тебе само на думи много знаят. Те руснаците ако можеха да бият до сега да са ги разбили хахах чак пък пепел щяло да остане хахах кво се филмираш не мога да разбера.
218
15
 
4
 
! Отговори
САЩ преди 8 години
До АнонименНе, не е окупация, а е защита срещу русия! В нато сме такаче имат пълно право.
217
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво правят в черно море военни кораби на САЩ? Какви са тези бази и у нас с танкове отСАЩ Това е чиста окупация??????? Вън от България такива завоеватели от световен мащаб!!!!!!!!!
216
4
 
26
 
! Отговори
Някой преди 8 години
До Анонимен 24 Ами ти вземи да видиш какво направи САЩ в държави като Либия, Ирак, Виетнам, Афганистан, Сирия и още доста държави.Погледни какво направи САЩ с хората във Виетнам.....
215
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
290 военни от САЩ се разположиха в Лвов на 17 април.и непобедимите напълниха памперсите :)
214
24
 
13
 
! Отговори
До Румбо 274 преди 8 години
До Румбо 274Спри да гледаш руски филми и се огледай. Хитлер ги е говорил преди 70 години същите неща. *** не може да рипа срещу целият свят. Вчера пудела му Медведев съобщи, че санкциите вече почват да болят. И правилно. Така трябва. Инак джуджето ще се самозабрави. Позитивното от цялата ситуация е, че Русия отпуска примката около врата на България. Още няколко години и току виж, че сме излязли от руската орбита. А дано!
213
4
 
17
 
! Отговори
Крим преди 8 години
След тази информация- какво искаш от Русия?
212
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Румбои теб те стяга ушанката. Свали я и ще се почувстваш по-добре.
211
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колкото повече американски бази в Европа - толкова по-добре за всички европейци! Руския ботуш няма да посмее да пристъпи тук, както стори в Украйна
210
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и 4000 бази да има пак от сащ ще остане само радиоактивна пепел.ако се стигне до война с бази и без бази сащ и компания са мъртви
209
22
 
13
 
! Отговори
руско блато преди 8 години
Войник от НАТО се разхожда в Украйна. Вижда руски сепаратист, който маже лай.о на филийка и го пита:- Ти какво правиш?- Войната свърши, голям глад е...- Ето ти 20$, купи си нещо да ядеш.Минал турски аскер и той попитал:- Ти какво правиш?- Ами войната свърши, голям глад е...- Ето ти 20 лири, купи си нещо да ядеш.Минал от там и руснак, и той попитал:- Ти какво правиш?- Войната свърши, голям глад е...- Ами като мажеш, мажи по-тънко, че да има и за другите!
208
26
 
13
 
! Отговори
Фанети Мазакура преди 8 години
РУСКАТА МЕЧКА ТАНЦУВА САМО СПОРЕД ТОЯГАТА.
207
35
 
11
 
! Отговори
украинец преди 8 години
До всички които употребяват перхидрол и носят *** :Помнете Ирак--400 хиляди американци срещу 650 хиляди иракчани въоръжени до зъби.Резултат--300 загинали американци и 120 хиляди иракчани а военокомандващия Садам извлечен от дупка и обесен кат куче !!!
206
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Румбо---------------------Kaзваш,който не предприема действия срещу Русия и няма НАТО бази,Русия ще го пощади !--------------Я ми кажи тогава какво направиха Полша,Финландия,Литва,Латвия,Естония,Румъния ,Чехословакия,България и други ,та Русия ги нападна,окупира и потопи в комунизъм ?