Времето на Гърция изтича, предупреди Еврогрупата

Иска по-голям напредък по плана с реформи иска от Гърция
24 апр 2015 22:06, Елка Василева
33
Времето на Гърция изтича, предупреди Еврогрупата
Йерун Дейселблум. Снимка: Reuters

Гърция трябва да напредне значително по плана си с реформи, ако иска да получи спасителните заеми, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от Асошиейтед прес.

В края на днешната среща на 19-те финансови министри от еврозоната в Рига Дейселблум предупреди, че на Гърция й изтича времето, в което да си осигури пари, с които да избегне фалита.

Гърция трябва да представи списък с реформи, който да бъде одобрен от европейските й партньори, да за получи оставащите 7,2 милиарда евро от спасителния финансов пакет. До споразумение не се стигна въпреки продължилите седмици преговори.

Дейселблум отбеляза на пресконференцията след срещата, че все още има големи различия между двете страни. Той изключи възможността кредиторите да обмислят компромисно споразумение, което да осигури част от сумата на Гърция.

Още по темата

По думите на Дейселблум Атина носи вината за загубеното време за подготовка на програмата за финансова помощ на Гърция, информира ТАСС.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис бе остро критикуван на заседанието на Еврогрупата, допълни Дейселблум.

"Не мога да навлизам в подробности как мина дискусията. Ще кажа обаче, че по адрес на гръцкия финансов министър бяха направени много критични изказвания. За два месеца (на преговори по програмата за реформи на Атина) напредък не бе постигнат. Тонът на дискусиите бе много критичен", каза Дейселблум, цитиран от ТАСС.

Финансовите министри от еврозоната изразиха в петък в Рига безпокойство от забавянето на преговорите с Гърция, съобщи в Туитър еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, цитиран от Франс прес.

Безпокойство в Еврогрупата заради ограничения напредък в разговорите с Гърция. Спешна нужда от ускоряване на преговорите, написа в своя профил в Туитър Домбровскис след срещата на финансовите министри от еврозоната.

Европейският комисар за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси отбеляза, че има известен напредък, но двете страни са далече от споразумение.

"Посланието ни е много ясно: нещата трябва да се ускорят още днес, трябва да се увеличат усилията и няма друг избор за една стабилна Гърция, привързана здраво към еврозоната", допълни Московиси.

Еврогрупата отново ще обсъжда програмата за подпомагане на Гърция на 11 май на следващата си редовна среща в Брюксел, уточни ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
holandski slivi преди 8 години
kato izteche vremeto im....drugo ste im sipiat velikodushnite bogove....ia Dionis, ia Neptun, ia Potami, ja Phaeton, ia Aphroditi....:-)
15
0
 
4
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 8 години
АЙДЕ СКОРО ГРЪЦКИТЕ НЕГРОИДИ ЩЕ СЕ ЗАВЪРНАТ В РОДНАТА ИМ ЕТИОПИЯ!!! А ДАНО ОСВОБОДЯТ БАЛКАНИТЕ ОТ НЕНУЖНОТО СИ ПРИСЪСТВИЕ ЧАС ПО СКОРО!!!!
14
0
 
12
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
това го повтарят от 2012 насам , също както на нас ни повтарят от 89-та че сме супер
13
13
 
15
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ГЪРЦИЯ Е НА ПРАВ ПЪТ ЩОМ ЕВРОПЕИСКИТЕ ПЛЪХОВЕ НЕДОВОЛСТВАТ.
12
3
 
32
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Тази "плоча с изтичане времето на Гърция" я вартят вече сумати време, a край няма!
11
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците преди години ядоха и пиха без да си правят сметката че рано или късно яденето трябва да се плати
10
4
 
38
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
"Времето изтича" ... дрън, дрън плашат гаргите европолитиците, пак ще клекнат, както го правеха цели 20 г. и гърците пак ще ядат и пият на корем за сметка на немския бачкатор, който бъхти на три смени, примерно в завода за двигатели на "Опел" в Рюселхайм! Гърците са глезеното дете на ЕС, за съжаление ние обаче сме доведеното, за което на никой не му пука ... това е положението!
9
5
 
13
 
! Отговори
Тъпун Вакуумглавски преди 8 години
Абе какво искат тия от Гърците.Вместо да ги притесняват, да им дадат парички та да има за тлъстите търбуси, узо и сиртаки до зори
8
1
 
29
 
! Отговори
Колев преди 8 години
Не е виновен този който яде баницата...Никой не отговаря на един елементарен въпрос - кой и защо наля над триста милиарда в Гърция като знае че същата няма от къде да ги върне...??? Ха сетете се кой, и защо ?
7
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам дали времето на Гърция изтича, но вчера банка Пиреус в Гърция обяви официално, че опрощава заеми до 20 хил.евро и суми от кредитни карти на длъжници, които имат семеен годишен доход до 6 хиляди евро и недвижимо имущество до 200 хил.евро.Някъде да го четахте това!?...
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До брейOk.
5
9
 
6
 
! Отговори
tisho преди 8 години
Pame...Eladaaaa!! stop na zapada i do koga istoka shte ni chiste kenefite,ne vryshtaite nikakvi pari na germany te pyk shtr vi dadet...spoko!!!
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До брейПа си невъзпитан и ***. Мрънкалник.
3
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това Еврогрупа ми звучи малко като хомо-дружинка.
2
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До брейИ с ЕС и без ЕС, и в Евразия, и извън Евразия, ще си останеш скъсан ***.
1
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ АКО НЕ ИСКАТ ДА ЗАПОЧНАТ ДА СИ ПЕЧАТАТ ДРАХМИ ТРЯБВА ДА СИ НАМАЛЯТ ЗАПЛАТИТЕ ПЕНСИИТЕ И ДА УВЕЛИЧАТ ДАНЪЦИТЕ. ЗАПЛАТИТЕ ДА ГИ НАМАЛЯТ ДО 200 ЕВРО А ПЕНСИТЕ НА 100 ЕВРО. ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ НИ ЗАДМИНАТ В ПРЕИСПЪЛНЕНИЕТО НА ПЕТИЛЕТКАТА ЗА 3 ГОДИНИ. НАПРЕД ДРУГАРИ КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ В ТУНЕЛА НА МИЗЕРИЯТА.