Арестуваха мъжа, приземил дрон на покрива на офиса на японския премиер

Така той е искал да изрази антиядрените си убеждения
Обновена: 25 апр 2015 12:00 | 25 апр 2015 11:57, Елка Василева
5
Арестуваха мъжа, приземил дрон на покрива на офиса на японския премиер
Снимка: Reuters

Японските власти арестуваха безработен, който призна, че е управлявал малкия безпилотен самолет, излъчващ слаба радиация и открит в сряда на покрива на сградата, където се намира канцеларията на японския премиер Шиндзо Абе, предаде Франс прес, като се позова на местната полиция.

Четирийсетгодишният Ясуо Ямамото се предаде късно снощи на  полицията в префектура Фукуи - на 350 километра западно от Токио, предаде и апаратурата за дистанционно управление на дрона. Обясни, че е искал да изрази антиядрените си убеждения, съобщиха местни медии.

Дронът с диаметър 50 сантиметра бил оборудван с камера и в него била открита бутилка вода. В него е измерено малко количество радиация, неспособно да увреди здравето на човек, напомня агенцията.

Още по темата

В своя блог Ямамото уточнил, че в бутилката имало пясък от Фукушима, където имаше ядрен инцидент след цунамито от 2011 г., и писмен протест против ядрената енергия.

Според полицейски говорител арестуваният може да бъде обвинен във "възпрепятстване на нормалния ход на работата", тъй като е принудил полицията да реши проблема с дрона, приземил се на покрива на пететажната сграда, където е премиерският офис.

Ямамото заявява в блога си, че накарал дрона да кацне там през нощта срещу 9 април. Първоначално планирал устройството да се приземи пред резиденцията, но изгубил контрола върху него и се прибрал, без да разбере къде е попаднало. По-късно се оплаква в същия блог, че властите открили безпилотния самолет чак след две седмици.

Според японските медии никой не се е качвал на този покрив, откакто премиерът Абе е кацнал там с хеликоптер на 22 март.

Ямамото признал пред полицията, че е замислил акцията с дрона още през декември, но в последния момент се отказал да пусне устройството към резиденцията на премиера. Изтъкнал също, че през април е действал сам. Според негови съседи, той е "тих и спокоен човек, който винаги поздравява при среща", отбелязва ТАСС.

Японските закони не предвиждат в момента никакви ограничения за полети на безпилотни устройства. Правителството обмисля обаче наредба за използването им, по-специално над ядрени централи и летища, добавят медиите в страната, цитирани от АФП.

Ред японски ведомства вече организираха консултации с оглед  законодателни промени с цел да се предотвратят евентуални  терористични атентати с използване на дронове. Очаква се законопроект в тази сфера да бъде внесен в парламента още по  време на текущата сесия, добавя ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а аз разбрах ДРакОН!? е не кОН, ясно!
2
0
 
0
 
! Отговори
бубс преди 8 години
Дрон се нарича хеликоптерче с четири хоризонтални перки разположени в 4-те му ъгъла.Едно време нямаше такива :)Сега доста нашумя, и аз не знм що, може би защото е много стабилно и лесно за управление
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в него била открита бутилка вода.е в бутилката имало пясък от ФукушимаMnogo si prosta elke