Кристалина Георгиева поведе Голямото хоро

Стотици хора се хванаха за ръка в центъра на Брюксел
25 апр 2015 18:49,
121
Кристалина Георгиева поведе Голямото хоро
Снимка: ЕК

Стотици любители на народните танци се стекоха в центъра на Брюксел – на площад "Гранд плас"– за да се хванат на традиционното Голямо хоро. За трета поредна година хорото поведе заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Последваха я посланиците в Белгия на няколко балкански държави, българският заместник-министър на културата доц. д-р Бонка Петрунова и евродепутатът Ева Паунова, специални гости на проявата, съобщиха от Европейската комисия.

"Днес отбелязваме десет години от подписване договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Радвам се, че на този ден ще извием българско хоро в сърцето на европейската столица", каза от сцената г-жа Кристалина Георгиева и даде начало на Голямото хоро.

Както и предишни години, и този път тон за хорото дадоха солистите на прочут български ансамбъл за народни танци, фолклорен ансамбъл "Ботевград". Музикантите засвириха типични български мелодии, а техните колеги-танцьори се смесиха с ентусиазираната публика.

Освен българи, които добре познават танцовите стъпки, на хорото се хванаха и много чужденци, жители и гости на Брюксел. За тях това беше първа среща с българската култура и народно изкуство. Сред най-атрактивните участници бяха изпълнители от любителски танцови групи от Белгия, облечени в народни носии. В събитието участваха и фолклорни ансамбли от Албания и Турция.

Целта на Голямото хоро е да покаже културното богатство на България пред жителите и гостите на голям и космополитен град като Брюксел. Стремежът е повече хора да се заразят с магията на нашенските танци, у които да се затвърди положителната представа за родината ни.

Голямото хоро се организира по инициатива на г-жа Кристалина Геогриева в рамките на фестивала за балканска музика и изкуство Balkan Trafiк! и със съдействието на Министерство на културата на България.

Фестивалът Balkan Trafiк! се провежда за девета поредна година. Тази година в събитието участва сръбската легенда Горан Брегович. По-късно тази вечер в програмата ще се включат други български изпълнители - етно фюжън групата "Оратница".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
До Анонимен одисейзащо оспорваш тогава факта, че българите умират в мизерия под диктата на брюксел?
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има няколко имена на български политици,които когато ги чуя или прочета нещо за тях ми се повръща.Нека националните предатели на България Бог да ги съди.И ще ги съди.Няма никой да избяга от страшният съд.
48
0
 
2
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
До Анонимен одисейАз гледам официални данни, а не лъжите с които ни заливат медиите всеки ден
47
2
 
8
 
! Отговори
SauroN преди 8 години
абсолютно неадекватен пърформанс или по-точно пародия на български народен танц в чието провеждане ,участниците са с яко натежали гуши от преяждане с еврокинти и български левове....та това хоро явно го правят за да им поразмине храната ;)
46
2
 
6
 
! Отговори
атом преди 8 години
Предлагам ЕС и всички политически партии да бъдат съдени за геноцид над хората,чрез намаляване на трудовите възнаграждения,увеличаване на пенсионната възраст,непрекъснатия тормоз и стрес за запазване на живота на хората,увеличение на цените и данъците.Предлагам заплатите на всички чиновници,банкери,политически фигури да се трансформират на 1/2 от средностатистическата заплата за съюза
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС ни спря реакторите и ликвидира всички големи енергийни проекти, наводни ни пазара с *** и ни задължи да ги купуваме, това ли е повода за това хоро?
44
1
 
10
 
! Отговори
георги преди 8 години
вместо да запретнат ръкави да работят те по цял ден друсат мъди и клитори.гаче това хоро ще облекчи живота на хората
43
1
 
9
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
До одисей 1България е на 6-то място в света по смъртност. Изпреварваме по този показател дори държави като Афганистан и Сомалия. Това говори ли ти въобще нещо или когато фактите говорят *** мълчат?
42
1
 
10
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
Хората умират в мизерия тук, а те там си играят хоро. Лицемерни ***!
41
2
 
7
 
! Отговори
Хероклит 2 преди 8 години
До Одисей 1Какви 20 млрд сте получили бре? Къде са тия пари? Да се върнем вече в реалността, от 7 години сме в ЕС и ставаме все по бедни и все по слаби. След 7 години в ЕС вече сме толкова слаби, че дори сами не можем да вземаме решенията каква политика да водим в България. Каква е ползата от Ес след като ни прави все по бедни и все по слаби?
40
4
 
3
 
! Отговори
За ЕС преди 8 години
Това как са те кръстили родителите ти не е довод за това дали си читав или не. Това че си решил като съзнателен човек да го смениш обаче е добър знак. А по отношение на заплатата на дамата, вероятно е заслужила тези пари за да ги взима... Нормално е човек да въздиша по подобни суми, но усиления тру, ум и други качества са нужни освен въздздишки за да се изкарват такива пари... Плюсовете от приаъединяването ни са повече от минусите, особено когато иде реч за държавичка като нашата...
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този ЕС заприлича на някакъв футуристичен филм където на повърхността всички са усмихнати, засмяни, щастливи и радостни а отдолу пълна мизерия, кражби, смешни заплати. Чиновниците от Еврокомисията или живеят в някаква паралелна реалност или просто съвсем умишлено прочистват Европа. Да останат само богатите а бедните ще изчезнат от самосебе си от глад и мизерия.
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен да ти пик..я на българката сменила името си от Сталина на КриСТАЛИНА.Пък и е еврейка по майка .
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като е за ПР и софра, нашите нямат равни. Като е за работа - не можеш да ги намериш....
36
2
 
20
 
! Отговори
екс преди 8 години
Ху дъ фак, кеарс?! Няква бабка, се прави на циркаджийка в центъра на един западноевропейски град ... и това е новина?!!!!! Нас един МИЛИОН сме българите в тези западни градове, избягали заради роднините на тази бабка ... жлако работа ...
35
1
 
17
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 8 години
който НИ НАТИКАХА БЕЗ ДА НИ ПИТАТ И където във всички освен във НЕГАТИВНИТЕ КЛАСАЦИИ сме на КОЙРУКА НА ЕС? МОЖЕ ли да пресметнеш поне чисто ТЕОРЕТИЧНО дали щяхме да сме по-зле или ПО-ДОБРЕ ако поддържахме ТЕСНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ СЪС РУСИЯ,АЗИЯ И останалият свят извън ЕС за тези 25 ДЕРМОКРАТИЧНИ ГОДИНИ?
34
3
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 8 години
До: ,,53 Ние така си и влязохме , да не би преди членството да си бил по-напред и все пак сме дръпнали защото сме вдигнали с 10 пункта индекса за БВП ,за сравнение страните о Западните Балкани които са след нас са с до 10 пункта по надолу.''СЕЙКО, НЕДЕЙ ФАРИСЕЙСТВА!ОТЛИЧНО ЗНАЕШ ЧЕ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ бяха в близкото минало във гражданска война каквато наблюдаваме и в момента в УКРАЙНА, какво общо имаме ние със ТЯХ щом те тепърва се оформят като независими държави?СРАВНЯВАЙ НИ С ТОЗИ КЛУБ В
33
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на госпожата...адмирации....това са истинските българи ,които милеят за държавата си...
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САМО НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И РОДООТСТЪПНИЦИ И АЗ СЪМ ТАКЪВ ЖИВЕЯ В ИСПАНИЯ ИЗГОНИХАМЕ ОТ БЪЛГАРИЯ.
31
1
 
18
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 8 години
А НЯКОЙ ДА Е ЧУЛ НЕЩО като отчет например какво КОНКРЕТНО освен твърдо последно място във възможни ИКОНОМИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ и първо място във НЕГАТИВНИТЕ класации на ЕС да ни е донесло ЧЛЕНството във тази ПОРОБИТЕЛСКА ОРГАНИЗАЦИЯ?