Земетресение с магнитуд 7,7 удари Непал

Съобщава се за двама загинали, сгради са рухнали в Катманду
Обновена: 25 апр 2015 12:03 | 25 апр 2015 10:21, Елка Василева
22
Земетресение с магнитуд 7,7 удари Непал
Снимка: БТА

Земетресение с магнитуд 7,7 е регистрирано на 80 км източно от Пакхара в Непал днес, на около половината разстояние между града и столицата Катманду, съобщи американският сеизмологичен институт (Службата на САЩ за геоложко наблюдение).

Властите в Непал и Индия съобщиха по първоначални данни за две жертви - момиче на 15 години загинало, когато статуя паднала върху нея в парк в  околностите на Катманду, и още едно, затрупано от срутила се къща в Северна Индия.

Десетки ранени със счупени крайници постъпват в централната болница в непалската столица, предаде Асошиейтед прес. Има рухнали стени и цели къщи, над града се вижда прах от развалините.

Трусът е бил усетен чак в Делхи и северните градове на Индия, предаде Ройтерс. Според АФП и Асошиейтед прес първият трус в Непал е бил с магнитуд 7,5, усетен е и в Исламабад.

Трусът продължил близо минута, а вторични трусове били усетени в целия  регион, чак до Бангладеш.

Министърът на информацията на Непал Минендра Риджал заяви първоначално по индийска телевизия, че има съобщения за тежки материални щети в Катманду и околностите му, но не и за човешки жертви. Спасителните екипи са на място, добави той.

По думите на министъра епицентърът е бил на 80 км североизточно от столицата. Долината Катманду е гъсто населена, с 2,5 милиона души население, а качеството на сградите често е лошо, отбелязва АП.

Репортер на агенцията в Катманду съобщи, че стена в неговия жилищен комплекс е паднала, а съседни сгради са повредени сериозно.

Американската служба за геоложко наблюдение съобщи ,че трусът е регистриран в 11,56 ч. местно време /06,11 ч. по Гринуич/ на малка дълбочина - 11 км.

Жител на Лахор, Пакистан, близо до границата с Индия, съобщи, че трусът е би усетен силно. Ройтерс съобщи, че е усетен в Делхи, Патна и други индийски градове, както и вторични трусове, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: непалземетресение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
7
 
! Отговори
Ма Би преди 8 години
Дано бързо се справят, те са много обединени. Имам приятели там - чудесна страна.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако се случи тук ще станем на пощенски марки...
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименне видях толкова пукнатини по улиците им , атам където имаше сградите баха цели
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гледах кадри , и се удивлявам че при такова силно земетресение има толко много здрави сгради.При нас недай си боже ,ще рухве всичко.
11
6
 
2
 
! Отговори
bg преди 8 години
dano da udari turcia zametreseni da se svyrshi s tazi ozrodksa dyrjava
10
2
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
До#7: Защо тая злоба?И скалата на Рихтер е до 10.
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СПОМНЕТЕ СИ ФИЛМЧЕТО 2012 Г ДЕТО ГО ПУСНАХА ОТ ЕВРЕЙСКИЯ ХОЛИВУД,ТАМ ФИЛМА ПОЧНА ПО СЪЩИЯ НАЧИН ПЪРВО ТЪМНИ ПЕТНА ПО СЛЪНЦЕТО,СЛЕД ТОВА ИЗРИГВАНЕТО НА ВУЛКАНИ ПО ЦЯЛАТА ЗЕМЯ И НАКРАЯ МОЩНИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ И КАТАКЛИЗМИ ПРЕДШЕСТВАЩИ СМЯНАТА НА МАГНИТНИТЕ ПОЛЮСИ НА ЗЕМЯТА . ТАМ ВЪВ ФИЛМА ПОКАЗАХА КОИ ЩЕ БЪДАТ СПАСЕНИ-САМО ЕЛИТА,А ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ДО ПОСЛЕДНО БЯХА ДЪРЖАНИ В НЕВЕДЕНИЕ.МАЙ СЦЕНАРИЯ НА ТОЗИ ФИЛМ СЕ РЕАЛИЗИРА НАЯВЕ ПРЕД ОЧИТЕ НИ.
8
0
 
11
 
! Отговори
сасенак преди 8 години
ДоN5. Българите на никой не копаят гроб .От пуста толернтност смедали идаваме хляб дом работа права и свободи на много гробокопачи.А междувременно вече се съобщава за жертви от продължиъелнотоземетресенир в Непал-съчувствие и съболезнованиа от мен.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
12,9 по Рихтер да разтърси дано столицата на световния сатанизъмн и ционизъм -Ню Йорк. АМИН !
6
3
 
12
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Ако тази поговорка беше вярна, Турция не трябваше да съществува !
5
14
 
3
 
! Отговори
do Anonimen 1 преди 8 години
VIE-BULGARITE -IMATE EDNA HUBAVA POGOVORKA:KOYTO KOPAE GROB DRUGIMU SAM PADA V NEGO
4
1
 
5
 
! Отговори
do Anonimen 3 преди 8 години
Zdravey,patuvah predi 20 dena prez Romania-tehnite putishta sa kato nemskite,pone asfalta,a bulgarskite naistina sa kato sled zemetresenie.Jalko naistina.Vseki put kato ida da si vidya roditelite se razocarovam ot ,,MILATA RODNA STRANA,,.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има няколко снимки в Интернет. Сгради разрушени и на улиците им колоритни пукнатини. Силно е било.Неще извън темата, прави ми впечатление че уж изостанли, тия какви гладки и хубави пътища имат на снимките, няма една копка или неравност. Нашите са се едно след земетресение.
2
0
 
13
 
! Отговори
сасенак преди 8 години
Отшли грък турчин румънец при дядо Боже да се оплачат отмногото заметресения в техните държави.Дядо Боже им отговорилзащо се оплаквате аз ги пращам на българите ,а вие си оправетеграниците.Без съмнение трусът в Непал енещастие.
1
26
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10 да удари турция ДАНОООООО