Възпоменателна служба се проведе в концлагера Берген-Белзен

Присъстваха около 70 бивши лагеристи
26 апр 2015 18:08, Анисия Иванова
9
Възпоменателна служба се проведе в концлагера Берген-Белзен
Снимка БТА

Около 70 бивши концлагеристи присъстваха днес на възпоменателна служба на мястото на нацисткия лагер на смъртта Берген-Белзен по повод 70-ата годишнина от освобождаването му, предаде ДПА.

Германският президент Йоахим Гаук благодари на британските войски за това, че са отворили портите на лагера в провинция Долна Саксония в края на Втората световна война.

"Британските войници бяха посланици на една демократична култура, която нямаше за цел да отмъщава на врага, а по-скоро да се даде нова валидност на справедливостта и човешкото достойнство дори в Германия", каза той на церемонията.

Премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл призова престъпленията на нацистите никога да не се забравят и заяви, че Германия трябва решително да подхожда към всякакви признаци на расизъм, ксенофобия или десен екстремизъм.
Когато освободили лагера, британските войски открили около 10 000 трупа в него.

Сега нищо не е останало от постройките, обитавани от концлагеристите, има само открита земя, под която се намират
 масови гробове. През войната в Берген-Белзен са били депортирани близо 200 000 човека. Предполага се, че в него са били убити над 70 000 души, сред които 15-годишната Ане Франк.

За днес е предвидена още една възпоменателна служба - във Флосенбюрг, Бавария, за честване на освобождаването на тамошния нацистки концентрационен лагер от американските войски. Очаква се на церемонията да присъстват 40 оцелели. Във Флосенбюрг са били затворени най-малко 30 000 човека. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този лагер в Западна Германия е разрушен, защото е бил в британско-американската зона. Те нали са големи "хуманисти" !
5
2
 
0
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
още едно допълнение - нациста Хитлер и комуниста Сталин са били " ДРУГАРИ " по партийна линия - хвани единия удари другия !
4
1
 
0
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
нека да припомня , " НАЦИСТИТЕ " са ' НАЦИОНАЛ СОЦИАЛИСТИ " - фашисти са италианците , там няма "национал цоциалисти " или по на кратко казано - комунисти . Нацистите и комунистите се обръщали с " ДРУГАРЮ " !!!
3
9
 
6
 
! Отговори
. преди 8 години
Човечеството нищо не научи от историята.Днес т.нар.Израел крие стотици ядрени бомби за опцията си за изтребление на човечеството ,ако им се попречи да осъществят най-големия окултен план в историята-царството на антихриста,който да подчини цял свят .Най-големия в историята концлагер Газа си стои и семитите системно биват редуцирани в Палестина.Само при последния холкост над тях бяха избити над 500 деца,а общо хиляди невинни,обградени хора.
2
4
 
8
 
! Отговори
! преди 8 години
Съвременния държавен тероризъм на бомбардиране на цивилни обекти и населени места идва главно от беззаконието властващо днес в резултат на Втората световна и отприщването на силите на разрухата и лъжатаИдеята,че Германия първа е направила това е лъжа,както цялата фалшифицирана история на Втората световна започната от Великобритания и Франция.spartacus-educational/2WWarea.htm
1
5
 
7
 
! Отговори
. преди 8 години
Колкото до изказването,за"посланиците на една демократична култура"..факт е,че Хитлер е искал добри отношения с англичаните,но служителите на интересите не на човечеството но на окулта изпратиха "посланиците"да унищожат варварски германските градове и цивилното население =военопрестъпления като холокоста над Дрезден.Ето едно от лицата посланици на пъкъла-Чарлз Портал spartacus-educational/2WWportal.htm между други.