Чудовищната лавина на Еверест в кадри

В района е имало три групи български алпинисти
Обновена: 27 апр 2015 10:50 | 27 апр 2015 09:39, Александър Попов
31
Чудовищната лавина на Еверест в кадри
Снимка: YouTube

Алпинист е заснел чудовищната лавина на Еверест, която затрупва лагер. Видеото се появи в социалните мрежи и показва как хората бягат от снежната маса.

Лавината тръгна след силното земетресение в Непал, което отне живота на над 2500 души, а хиляди са изчезнали.

Телата на 65 алпинисти бяха намерени вчера, а още 19 са открити в базов лагер под връх Еверест, съобщи говорителят на индийското министерство на отбраната Ситаншу Кар, предаде ТАСС. Така жертвите на лавината вече са над 80 души.

Официалната информация на властите в Непал обаче е все още за потвърдени 22-ма загинали, а 217 се водят в неизвестност.

Има и български групи с алпинисти в района на непалското земетресение. Засега те са добре и не са пострадали. По информация на алпинисти, с които bTV са се свързали, има три групи, които са в Непал, но не са засегнати.

В една от групите са 12 души, изкачили преди 4 дни Айсланд пик. От върха са успели да слязат до Лукла – мястото, от което може с полет да се стигне до Катманду, а от там и до България. Засега са в Лукла. В събота е трябвало да пътуват, но стихията ги застигнала.

От bTV са се свързали с алпинистите. Те са добре, там било по-спокойно, хеликоптери постоянно облитат, за да оглеждат за пострадали и бедстващи. Групата е блокирана в планината и не се знае кога ще могат да излетят, за да се приберат у нас.

Алпинистът Петър Атанасов твърди, че хората в групите са изключително опитни и са поне за 10-ти път в Непал.

Българите са в по-ниската част на планината и са добре оборудвани. Всеки от тях е с телефон и никой не е сигнализирал за проблеми. Това показва, че са извън опасност.

От Българската федерация по катерене и алпинизъм не могат да дадат информация за българските групи, които са били в района на бедствието.

"Всички експедиции там са частни и не са свързани с федерацията", казаха пред Dnes.bg от там.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: лавинаеверест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
готин преди 8 години
и тия няма да си умрат на спокоиствие,знам го понеже имам братовчед същия такъв като тия
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еверест никога не е бил безопасно място, всеки отива там на собствен риск.
24
4
 
3
 
! Отговори
ген.Луков преди 8 години
И какво са търсили там?Златце.а?Експедиций-грънци........
23
1
 
12
 
! Отговори
do 26 преди 8 години
До 26 АнонименЗа да знаят нещо родните служби, някой трябва да им се е обадил и да е казал какви са му намеренията за пътуване. При такива експедиции и пътувания доста честа практика е при пристигането в дадена страна да се уведоми от пътуващият посолството на съответната държава. Само тогава ще има яснота кой къде се намира. При соца доколкото съм чувал такова нещо е било задължително за пътуващите а сега е доброволно.
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
естествено родните държавни служби нищо не знаят за българите в района, били на частна експедиция... по-голямо безхаберие едва ли има, но това не е изненада за никой. изненада щеше да бъде да кажат, да има българи, предполагаме че са еди колко си, това е спешна телефонна линия да сигнализирате ако имате информация за други и това правим за да ги подпомогнем в този кризисен момент. но дай на Боко да реже лентички и да си хили глупаво сред дръвчета по анцунг. там му е силата!
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Природата няма разум, че да отмъщава. Прости физични закони в действие - взаимното преместване на тектонични плочи предизвиква натрупване на напрежение, което в даден момент се освобождава. В случая се освобождава в Хималаите (ВСИЧКИ младонагънати планини са белег за силно земетръсна зона!) - висока планинска верига, с бая сняг, който се откъсва във вида на лавина и допомита каквото има пред него ... Лошото е, че от конкретното действие има хиляди души загинали.
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе страшичко си е. В такъв момент се замисляш дали в следващите секунди от живота ще можеш да си поемеш и една глътка въздух и дали тази не ти е последната, преди да бъдеш затиснат от тонове сняг. За щастие не са били по към средата на лавината, че щеше да е страшно.
19
1
 
5
 
! Отговори
Бобката преди 8 години
Риска на професията...
18
1
 
13
 
! Отговори
slackware преди 8 години
До Анонимен 15Сега ако ми кажеш, че не намираш разлика в това да живееш на 10тия етаж в панелка в град на 2000 м. надмостска височина и в това да си в палатка на 6000 м. надморска височина при земетресение направо евалата ще ти кажа. Магнитуда е един и същ силата е една и съща, независимо къде си, така, че аз тук на 11 етаж усетих земетресението в перник доста по-силно, от колкото те са усетили това. Четете малко бе хора, четете.. ама не жълти вестници, а нещо от което може да научите нещо..
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нищо им няма.късмет.
16
6
 
6
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Друго си е смело, смело да пишеш коментари. Ти имаш ли идея какво е да преживееш такова нещо?!!---------Това, което са преживели конкретните снимащи е един по-силен снеговалеж!
15
7
 
17
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Имам чувството , че вече природата почва да си отмъщава на хората .--------Аууу, тя природата за първи път се зeметръсва. Брях, брях! Вземи малко се образовай и понаучи какви земетресения е имало преди още хора да има!
14
0
 
2
 
! Отговори
химик преди 8 години
до 8В обобщен вид C9H13NO3
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
жертвите са в Катманду. Издирват Александър-дано го открият. В една панелка на 10-ти етаж с толкова силен трус може да се приземиш в другата стая. Алпинистите са били на 6000 и отгоре би трябвало да са се люляли яко
12
0
 
18
 
! Отговори
? преди 8 години
До Анонимен 1А ти на кое "викаш" така?Случилото се- земетресение и лавина, са ад с много жертви. Да ги прости Господ.
11
7
 
24
 
! Отговори
еколог преди 8 години
Имам чувството , че вече природата почва да си отмъщава на хората . Навсякъде са плъзнали и тровят майката природа . Това ще спре по един или друг начин . Вече го виждате начина .
10
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това явно е заснето някъде по краищата на лавината. Иначе нямаше да останат живи.
9
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами планина е - къде да падат лавини? По поречието на някоя река ли?Дрискането по склоновете на Еверест не е безопасно!
8
1
 
34
 
! Отговори
да та в драскача преди 8 години
отворко над 100 души са загинали от това "нищото". И всичките цял живот са били по планините и снеговете и знаят какво е лавина и как да се спасят/оцелеят от нея
7
20
 
14
 
! Отговори
макето преди 8 години
некой ке ми обясни ли що за адреналин е това да одиш по хималайските баири и да рискуваш да паднеш у некоя 500 метрова пропаст я най ного да паднем от столо ама не е токо опасно