ЕС притисна Киев, плаши се от нова руска инвазия

Ако Украйна не се придържа към мира, Русия ще поднови агресията
27 апр 2015 21:39,
188
ЕС притисна Киев, плаши се от нова руска инвазия
Снимка: Reuters, архив

Германия и други ключови страни от ЕС оказват натиск върху Украйна да ускори изпълнението на Минското споразумение за примирие, опасявайки се, че ако това не стане, Русия ще получи нов претекст за подновяване на агресията, пише лондонският в. "Файненшъл таймс" в обширна статия.

Предупрежденията от Берлин, Париж и Лондон съвпадат с днешната среща на върха ЕС - Украйна в Киев, първата на високо равнище от началото на украинската криза преди една година. Делегацията на ЕС ще се ръководи от шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Последните изявления на европейски лидери показват желанието им за намаляване на напрежението в отношенията с руския президент Владимир Путин, дори ако това предизвика раздразнение в Киев, пишат авторите на вестника. Дипломатите на ЕС са съгласни, че проруските сепаратистите нарушават примирието много по-често от украинските сили, но призовават президента Петро Порошенко да спазва споразумението и по-конкретно да изпълни политическите му клаузи.

Според германски дипломати Киев следва да проявява повече стремеж към сътрудничество, защото "ако украинците не направят необходимото, руснаците винаги могат да подновят конфликта". Френският президент Франсоа Оланд пък по време на посещението на Порошенко в Париж миналата седмица му казал, че "единствената възможна линия на поведение е пълното изпълнение на Минското споразумение".

Във Великобритания, която по принцип следва по-твърдата американска линия спрямо Москва, висш служител, цитиран от вестника, е отбелязал, че Украйна трябва да изпълни своята част от Минското споразумение и "да не дава на Русия поводи за критики" срещу Киев.

Берлин е обезпокоен, че Киев протака изпълнението на политическите елементи от споразумението, по-специално от опитите му за отложи процеса на политическа децентрализация, настоявайки първо за провеждането на местни избори в контролираните от сепаратистите територии в Източна Украйна. Това е израз на нежеланието на Киев да предаде властта на лидерите на сепаратистите в Донбас, които не са признати от международната общност.

Евродипломати обаче казват, че макар Минското споразумение наистина да предвижда местни избори, то не изисква те да се проведат преди децентрализацията. Вестникът цитира Дмитро Кулеба - висш служител от украинското външно министерство, който отхвърля обвинението в протакане като "перфектно лицемерие". Според него Русия насърчавала представянето на нещата по този начин, докато в същото време продължавала агресията си.

"Файненшъл таймс" добавя, че германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер настоявал висшите представители на ЕС да възприемат по-помирителен тон към Москва и дори писал на Юнкер, призовавайки го да бъдат отчетени "руските опасения", свързани със споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна.

Вестникът припомня, че именно това споразумение бе в основата на разразилата се преди година и половина украинска криза. Изпълнението на споразумението бе отложено миналата година заради яростната руска съпротива с надеждата въпросът да бъде обсъден на тристранни преговори между Москва, Киев и Брюксел. Киев обаче не желае Москва да се намесва в едно, според украинците, двустранно споразумение. Москва пък предупреди Киев да не прибягва до едностранното му изпълнение. Сега Щайнмайер призовава за тристранни разговори, приканвайки Юнкер "да използва значителната гъвкавост, която споразумението предлага", отбелязва британският вестник.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен!49 . Абе *** ! Всяка седмица по ,,неша..джеограф..,, ,,хистори,,показват ,американци нахлузили *** с студа , особенно героите от Аляска. Еии,аман от неграмотници прочели само,, Винету,,!
105
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полицаят американец носеше скъп часовник" Ролекс", Данко източногермански с незнайна марка. е, ти намери какво да сравниш. Ролекс не е Американски, източногермански не е Руски. дай пак! хахаха дете! Ама със звучното название "хейтър".
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже ви е къса паметта, да ви кажа ли колко струваше един дек Акай, един тунер Техникс, когато Мйтин Джърмани и Джапан беше истина. Точно 2100 германски марки. Това е 80-е години. Питам само колко е взимал средно един германец за да си го позволи?
103
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И друго, какво американско, или немско си купихте скоро? Или всичко е Катайско, Сингапурско, Тайванско, Индийско, Мароканско и де що се сетите?
102
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гот ми е да слушам капацитети. Руснаците не могли да строят кораби. То България строеше и продаваше по цял свят. Добре де, *** строят ракети, дори американците летят с тях. Последната ракета на САЩ с доставки за МКС се взриви атрактивно и набързо изстреляха една руска от Байконур. Е ако на американците корабите са като ракетите...беги. Бърже!
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Незнам дали някой помни, чии глави бяха изпратени по пощата, тънък намек, че не са намерили с кого да се заяждат?
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 149 Ами то единствените, които носят ***, яки тип Мао, шаячни униформи са в Северна Корея. Та пак питам, що янките не са нахлули. дай друга алтярнатива.
99
3
 
19
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 156Донякъде да харесвам Путин.Принципно не харесвам САЩ и сие с тяхната колониална икономическа политика. Путин в момента е поредната тяхан цел, за сега отказваща да стане Жертва.Путин като каже нещо, че ще нарави то той го прави освен ако не стане катаклизъм.Точно за това и Рашките го харесват. Много рядко казва, че ще направи нещо но като каже успява да го направи. което е още по-впечатляващо. За разлика от САЩСлед Рейгън са ГОЛА ВОДА. Оизмама е най-лошия президент според САЩ
98
1
 
16
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 155Пак малоумно изказване. ИД освен ако не са *** или нямат някое сенчесто споразумение с КОИ няма да нападнат РФ. Рашките едно разбраха в Кавказ. Събери всики нужни военни в един тежък юмрук дай им повече оръжие и не пести боеприпасите и скоро от противника ще останат само трупове които на никой няма да навредят повече.
97
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиСори но съм ИТ учил съм в БГчудно ми е какво те е накарало да харесваш Путин.
96
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС натиска Киев, за да печели време. ИД са хвърлили око на голямата бензиностанция и скоро я почват.
95
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 152Сори но съм ИТ учил съм в БГ и съм ОЗ от Хим Войски.Оръжието ми е Хоби и частично Геополитиката. И като видя някое подобно Малоумно изказване от Военна или Геополитическа гледна точка ме сърбят пръстите да му напиша хаплив отговор.
94
4
 
14
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До агата 148Ще ти кажа една история. Един от руските бизнесмени отишъл при Путин и му казал ей в РФ не се произвежда инсулин. Вярно внася се и нямаме проблеми но е скъпо. Искам да ме финансирате. Сега РФ произвежда в завод с качество по-добро от това за Европейския съюз Инсулин за собствени нужди на 100% и има мощности да изнася.За важните неща Рашките си произвеждат нещата сами - Домашен лек автомобил е по-евтино да се внесе и не е толкова важно реално от къде стига да удовлетворява хората.
93
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиОт твоето изказване разбирам че нямаш НИКАКВА боенна подготовка и НИЩО не разбираш от ГЕОПОЛИТИКА.ако го напишеш с още ПО-ЕДРИ букви ще си помисля, че не си *** ***, а си учил в Масква и затова от всичко разбираш.
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До дедои се отваря руски сайт, на който всички вярваме :)
91
5
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До адил 144От твоето изказване разбирам че нямаш НИКАКВА боенна подготовка и НИЩО не разбираш от ГЕОПОЛИТИКА.Рашките искаха Мистрали по две причини.1. Политическа вижте ние размразяваме отношенията.2. Икономическа - 2 кораба при необходими макс 6 и то за хуманитарни операции основно излизат по-евтино от собствен проект. По това време руските конструктори могат да се заемат със самолетоносач например.3. Че нямат опит в строителство на Кораби докове - Имат опит с Екраноплани, Възд Възглавница
90
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАбе да питам. Що САЩ не са нахлули в с.Корея. М?Щото не носят ***. Трудно е за разбиране от путинофили.
89
15
 
3
 
! Отговори
агата преди 8 години
Не искам да споря със вас,защо не си купите руски часовници,коли,мотоциклети,дрехи,техника,но прибягвате към Западното.Едно време като гледах филма Червена топлина с Арнолд Шварценегер,който играеше в ролята на руски полицай Данко.Бяха го изпратили в Америка да залови некав си наркодилър и със колегата си американски полицай,като се разделят на края Данко му подарява обикновен часовник заради стар обичай,няма как американеца връща му жеста и дава скъпия си часовник като преглъща слюнката си :)
88
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам няколко варианта. Едно. С.Корея нямат петрол. Две. С. Корея имат ядрено оръжие? Три. САЩ, продават на балъците от Ю.Корея оръжие, което им е ненужно.
87
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе да питам. Що САЩ не са нахлули в с.Корея. М?